Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет вказ мікро сем.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
707.58 Кб
Скачать

Методичні вказівки для підготовки до практичних занять з блоку «Ринки факторів виробництва»

Для успішної роботи на семінарських заняттях з даного блоку необхідно перш за все знати, що:

  • попит на ресурси є вторинним, похідним;

  • ціна ресурсу – це доход власників ресурсу. Ціна природного ресурсу – рента, трудового – заробітна плата, інвестиційного – процент, підприємницьких здібностей – підприємницький доход;

  • попит на робочу силу з боку фірм здійснюється до тих пір, поки MR MC, і залежить від попиту на готову продукцію, технології, яку обирає фірма, і співвідношення продуктивності і ціни ресурсу;

  • в умовах досконалої конкуренції гранична доходність трудового ресурсу – це грошовий вираз його граничної продуктивності: MRPL=MPL P;

  • умови максимізації прибутку в залежності від статусу фірми

    Умови максимізації прибутку

    Статус фірми

    на ринку благ

    на ринку ресурсів

    P MPL= rL

    досконалий конкурент

    досконалий конкурент

    MR MPL= rL

    монополіст

    досконалий конкурент

    P MPL= MCL

    досконалий конкурент

    монопсоніст

    MR MPL= MCL

    монополіст

    монопсоніст

  • для визначення сьогоднішнього значення суми, яка може бути одержана в майбутньому застосовується метод дисконтування (метод, який є оберненою задачею розрахування складних відсотків):

PV =FV / (1+i)t;

  • для визначення ціни активу необхідно обчислити суму сучасних дисконтованих цінностей всіх платежів за кожний рік протягом всього строку служби капіталу:

∑PV = + + … + ,

де π – розмір річного доходу;

  • розмір амортизаційних відрахувань визначається за формулою:

А = ,

де Кп – початкова вартість основного капіталу, Ко – остаточна вартість основного капіталу, Т – строк служби основного капіталу;

  • норма амортизації – це доля суми амортизації в вартості капітального активу, виражена у відсотках:

а = ;

  • ціна землі – це капіталізована земельна рента:

Z = .

  • курс акцій =

Завдання 1.

На ринку досконалої конкуренції ціна продукту встановилась на рівні 30 грн. Визначте, скільки робітників буде найнято на роботу при ставці денної заробітної плати 90 грн.; 140 грн.; 50 грн., заповнивши наступну таблицю:

Кількість робітників

Денний виробіток

Граничний продукт

Ціна продукту

Загальна виручка

Гранична виручка

1

10

2

18

3

24

4

29

5

32

6

34

7

35

Як зміниться кількість зайнятих на підприємстві, якщо ціна продукту знизиться до 25 грн., а заробітна плата встановиться на рівні 100 грн.

Завдання 2.

Ринковий попит на працю описується функцією LD = 200 – 2w, а пропозиція – LS = 60 + 5w. Визначте, яка денна ставка заробітної плати встановиться на даному ринку. Яка кількість робітників буде найнята на роботу? Як зміниться кількість зайнятих, якщо профспілки доб’ються встановлення мінімальної денної заробітної плати на рівні 30 грн.? Ситуації проілюструйте графічно.

Завдання 3.

Фірма – досконалий конкурент як на ринку благ, так і на ринку праці наймає робітників по rL = 1500 грн. та продає виготовлену продукцію по 50 грн. Технологія фірми характеризується виробничою функцією Q = 0,1L2. Яку кількість робітників найматиме дана фірма?

Завдання 4.

На ринку праці – монопсонія. Функція пропозиції робочої сили має вид LS = 4w - 200. Визначте функцію граничних витрат фірми на робочу силу. Обчисліть граничні витрати на найм 20-го робітника.

Завдання 5.

Попит на продукцію фірми характеризується функцією QD = 21 – P. Технологію виробництва задано рівнянням Q = 2L. Функція пропозиції робітників має вигляд LS = 0,5rL. Визначте обсяги випуску продукції і її ціну, а також ціну і кількість використаної праці для фірми, яка максимізує прибуток і має різні статуси на ринку благ і ринку праці. Проаналізуйте отримані результати.

Завдання 6.

Визначте, за якою ціною буде продано ділянку землі розміром у 20 га, якщо попит на землю задано рівнянням QD = 410 – 2R, пропозиція землі складає 50 га, а банківський відсоток становить 18%.

Завдання 7.

Визначте величину ренти, яку отримував власник ділянки землі розміром 10 га до того, як продав свою ділянку за 38000 грн. Банківський відсоток становив 19%.

Завдання 8.

Визначте максимальну ціну, за якою варто купити обладнання, якщо термін його експлуатації становить 3 роки, протягом яких воно буде приносити щорічні доходи у розмірі: 1-й рік – 23,2 тис. грн., 2-й рік – 20,184 тис. грн., 3-й рік – 17,16 тис. грн. Наприкінці третього року обладнання може бути продане за остаточною вартістю 7,8 тис. грн. Ставка банківського відсотку незмінна і становить 16%.

Завдання 9.

Обчисліть у відсотках норму щорічних амортизаційних відрахувань, якщо обладнання було придбане за 25000 грн., строк використання його становить 5 років, а наприкінці п’ятого року воно буде продане за остаточною вартістю 3000 грн.

Завдання 10.

Визначте найбільш імовірний курс привілейованої акції номінальною вартістю 500 грн. дивіденд через рік складе 38%, а ставка банківського відсотка – 19%.