Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет вказ мікро сем.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
707.58 Кб
Скачать
  1. Програма дисципліни «Мікроекономіка»

Дисципліна „Мікроекономіка” вивчається студентами галузей знань 0305 «Економіка та підприємництво» на протязі третього семестру другого курсу денної форми навчання і на протязі четвертого семестру другому курсу заочної форми навчання як теоретична економічна дисципліна.

Програма дисципліни складена відповідно до програми курсу "Мікроекономіка” і передбачає розподіл кредитів та навчального часу за видами занять для денної та заочної форм навчання, перелік лекційних тем та тем, які виносяться на обговорення на практичні заняття, питання для самоперевірки і перелік навчальної та методичної літератури.

Студент повинен знати:

- принципи раціональної поведінки мікросистем у різних ринкових структурах;

- термінологію та основні засоби мікроекономічного аналізу.

Отримавши теоретичні знання та практичні навички майбутній спеціаліст повинен вміти з’ясовувати особливості поведінки підприємства в умовах різних ринкових структур, вибирати такі варіанти функціонування підприємства, які ведуть до максимізації результату при мінімізації витрат, самостійно прогнозувати поведінку як споживача, так і виробника на ринку, мотивувати їх дії внаслідок зміни ринкової ситуації.

Розділ І

Вступ до мікроекономіки

Тема 1. Предмет і методологія мікроекономіки.

Мікроекономіка як складова частина економічної теорії. Предмет та концептуальні основи мікроекономіки. Методологія мікроекономічного аналізу.

Розділ ІІ

Теорія споживацької поведінки

Тема 2. Корисність економічного блага. Економічний вибір.

Основні принципи раціонального економічного мислення. Кардиналістська та ординалістська концепція корисності. Загальна та гранична корисність. Закон спадної граничної корисності. Споживацький вибір і правило максимізації корисності. Карта байдужості. Гранична норма заміщення товарів. Бюджетна лінія. Рівновага споживача.

Тема 3. Аналіз поведінки споживача.

Реакція споживача на зміну цін товарів та доходів. Ефект доходу та ефект заміщення. Прийняття рішення в ситуаціях з ризиком.

Розділ ііі Попит, пропозиція та їх взаємодія

Тема 4. Попит та пропозиція.

Попит: функція, графік, закон попиту. Попит та величина попиту. Нецінові чинники попиту. Пропозиція: функція, графік, закон пропозиції. Пропозиція та величина пропозиції. Цінові та нецінові фактори пропозиції. Взаємодія попиту та пропозиції. Ринкова рівновага. Державне регулювання цін: ціни „стелі” та „підлоги”. Дефіцит та надлишок. Надлишок споживача та надлишок виробника.

Тема 5. Теорія еластичності

Цінова еластичність попиту. Вплив на виторг продавців цінової еластичності попиту. Еластичність попиту за доходом. Перехресна еластичність попиту. Еластичність пропозиції.

Розділ іv Теорія підприємства: виробництво і витрати

Тема 6. Теорія граничних продуктів та мікроекономічна модель підприємства.

Підприємство як суб’єкт ринку. Фактори виробництва і виробнича функція. Загальний, середній і граничний продукт в короткостроковому періоді. Закон спадної граничної продуктивності факторів виробництва. Виробнича функція з двома змінними факторами виробництва. Ізокванта. Ізокоста. Рівновага виробника. Оптимальне співвідношення ресурсів. Віддача від масштабів виробництва. Постійна, спадна та зростаюча віддача від масштабу.

Тема 7. Витрати виробництва

Економічні витрати виробництва. Зовнішні та внутрішні витрати. Економічний та бухгалтерський прибуток. Витрати виробництва в короткочасному періоді: змінні, постійні, граничні, середні, загальні витрати. Витрати виробництва в довгостроковому періоді. Ефект масштабу і концепція мінімального ефективного розміру підприємства.