Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОСНОВНІ ПАРАМЕТРИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ХВОРОГО.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
332.29 Кб
Скачать

Кровотеча та основні правила її зупинки

Кровотеча – це витікання крові зі свого русла у тканини і порожнини організму або назовні. В нормі кількість крові у людини складає 7% або 1/13 маси тіла, з них 80% крові циркулює в серцево-судинній системі, а 20% знаходиться в паренхіматозних органах (печінка, селезінка, кістковий мозок). Зменшення об’єму циркулюючої крові (ОЦК) на 30-50% призводить до розвитку важких порушень в організмі, які називають критичним станом. Втрата половини і більше від загальної кількості крові є смертельною. Особливо важко переносять крововтрату діти і люди похилого віку.

Причиною кровотечі є: порушення цілісності стінок судин внаслідок захворювань, поранень чи ушкоджень, що приводить до розвитку гіповолемії і складного комплексу гемодинамічних розладів. Залежно від принципу, покладеного в основу класифікації, виділяють артеріальну, венозну, капілярну і паренхіматозну кровотечі, які відрізняються особливостями клінічної картини і методами зупинки.

При зовнішній артеріальній кровотечі кров витикає цівкою, висота якої змінюється з кожною пульсовою хвилею, кров яскраво-червоного кольору. Венозна кровотеча характеризується безперервним витіканням цівки темної крові; при пораненні великих вен при високому внутрішньовенному тиску кров також може витікати цівкою, але вона не пульсує. При капілярних та паренхіматозних кровотечах кровоточить вся ранова поверхня, дрібні судини та капіляри. При ушкодженні паренхіматозних органів частіше виникає змішана кровотеча, яка довго не зупиняється і часто призводить до гострої анемії.

При виникненні кровотечі для урятування життя потерпілого необхідно зупинити кровотечу і поповнити крововтрату. Розрізняють тимчасову і остаточну зупинки кровотечі. Тимчасову зупинку здійснюють медичні працівники, сам потерпілий або очевидці нещасного випадку.

Мал. 2.15. Види зупинки кровотечі: а), б) пальцьове притискання артерії; в) циркулярне перетягування артерії; г) накладання джгута; д) максимальне згинання кінцівок

Основні види зупинки кровотечі: тимчасовий – туга пов’язка, пальцьове притискання, туга тампонада рани, максимальне згинання кінцівок, циркулярне перетягування за допомогою гумового джгута; остаточний – перев’язування судини в рані або за її межами в умовах операційної (мал. 2.15).

Туга пов’язка – метод тимчасової зупинки кровотечі, який застосовують при незначних кровотечах з м’яких тканин, що мають кісткову основу. Шкіру навколо рани обробляють 5% розчином йоду, на рану накладають подушечку індивідуального перев’язувального пакета і міцно фіксують бинтом, дотримуючись загальних правил бинтування. Кінцівки фіксують у такому положенні, в якому вони будуть залишатися після накладання пов’язки: руку зазвичай згинають під прямим кутом у ліктьовому суглобі, а ногу – в колінному; ступню фіксують у положенні під прямим кутом до гомілки. Туга пов’язка, як правило, кругова – всі круги бинта пошарово накладають на одне й те саме місце. При відсутності бинта або перев’язочного пакета можна використати чисту пропрасовану тканину, клапті з простирала, рушники та інше.

Пальцьове притискання артерії – метод екстреної короткочасної зупинки кровотечі, який застосовують лише в певних анатомічних точках, де судини розміщені поверхнево і близько від кісток, до яких їх можна притиснути (мал. 2.16). Якщо просвіт судини повністю перекритий, пульсація артерії у відділі, що лежить нижче, припиняється і кровотеча зупиняється. Притискання судин можна виконати кількома пальцями однієї кисті, великими пальцями обох кистей, долонею або кулаком. Тривале притиснення судин здійснюють великими пальцями обох рук: ставлять один палець на другий і по черзі використовують силу тиску пальців на судини.

Мал. 2.16. Місця притискання артерій для зупинки артеріальної кровотечі: а) б) внутрішньої сонної артерії; зовнішньої сонної артерії; в) надключичної артерії; д) підщелепної артерії; е) височної артерії; ж) з) плечової артерії; и) аксилярної артерії

При пораненнях кінцівок судини притискають вище від рани, при ушкодженні судин шиї – нижче. Кровотечу з ран голови і шиї зупиняють за допомогою притискання загальної сонної артерії на середині заднього краю кивального м’яза до поперечних відростків шийних хребців, зокрема до горбика СVI. Зовнішню щелепну артерію притискають до нижнього краю нижньої щелепи на межі її задньої і середньої третини. Скроневу артерію притискають на скроні. Кровотечу у верхньому відділі плеча зупиняють притисканням підключичної артерії до 1 ребра. Для цього руку потерпілого опускають донизу і відводять назад, після чого притискають артерію за ключицею. Підпахвову артерію притискають у пахвовій ямці до голівки плечової кістки. При кровотечі з плеча і передпліччя плечову артерію притискають пальцями до плечової кістки біля внутрішнього краю двоголового м’язу. Променеву артерію притискають до променевої кістки в тому місці, де визначається пульс, ліктьову – до ліктьової кістки. При кровотечі на стегні та гомілці стегнову артерію притискають на середині пахової зв’язки і нижче від неї до горизонтальної гілки лобкової кістки. Цю судину можна фіксувати також між верхньою передньою остю клубової кістки і лобковим симфізом. Підколінну артерію притискають до середини підколінної ямки, тильну артерію – до тильної її поверхні посередині між зовнішньою і внутрішньою кісточками (нижче від скакового суглоба). При пораненні черевної аорти тимчасова зупинка кровотечі вдається сильним притисканням черевного відділу аорти до хребетного стовпа кулаком (зліва від пупка).

Туга тампонада рани – метод тимчасового зупинення кровотечі, який застосовують при глибоких кровоточивих ранах, коли пальцьове притискання неможливе. Пінцетом туго заповнюють рану стерильним марлевим тампоном або прикладають до рани спеціальну кровоспинну губку, яку притискають марлевим тампоном. Потім накладають тугу стискаючу пов’язку, до якій в ділянці рани кладуть мішечок з льодом.

Максимальне згинання кінцівок – метод тимчасового зупинення кровотечі, який використовують при кровотечі з ран біля основи кінцівки, яку фіксують у стані максимального згинання, щоб стискати магістральні судини. (мал. 2.17)

Д

Мал. 2.17. Зупинка кровотечі шляхом максимального згинання кінцівки

ля посилення тиску на судину під коліно чи під пахвову ямку необхідно покласти щільний валик із тканини. При пораненні підключичної артерії або кровотечі з рани верхньої кінцівки перетискають підключичну або плечову артерії. Для стискання підключичної артерії зігнуті в ліктях руки відводять назад і фіксують їх у такому положенні кількома обертами бинта. Плечову артерію і її відгалуження перекривають шляхом максимального згинання руки в ліктьовому суглобі і фіксування її в такому положенні. Цей прийом може бути застосований при артеріальній кровотечі з судин передпліччя і кисті.

При кровотечі зі стегнової артерії ногу максимально згинають у кульшовому суглобі і прибинтовують до тулуба. При кровотечі з артеріальних стовбурів гомілки і ступні стискають підколінну артерію. Для цього в підколінну ямку вкладають щільно скручений валик, потім максимально згинають ногу в колінному суглобі і фіксують її в такому положенні кількома обертами бинта або ременем.

Мал. 2.18: Порядок зупинки кровотечі шляхом циркулярного перетягування

Циркулярне перетягування – найпоширеніший і найнадійніший метод тимчасової зупинки кровотечі на кінцівках, який виконують за допомогою стандартного гумового джгута, гумової трубки або імпровізованого джгута-закрутки (мал. 2.18). Кровоспинний джгут являє собою гумову стрічку довжиною 125 см, завширшки 3-4 мм. На одному кінці стрічки є гачок, на другому – металевий ланцюжок. Джгут накладають на плече і стегно, особливо верхньої третини плеча (можна травмувати променевий нерв), нижню третину стегна (пережимання стегнової артерії супроводжується ушкодженням м’яких тканин), нижні третини передпліччя і гомілок (артерії проходять між кісток і їх не зажди вдається стиснути, крім того в цих місцях немає м’язів і під джгутом може некротизуватись шкіра) (мал. 2.19).