Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_оц_кредитосп.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
392.7 Кб
Скачать

3. Показники ділової активності й рентабельності

Для оцінки ділової активності та рентабельності позичальника розраховуються показники, які характеризують ефективність поточної основної діяльності позичальника, а також ефективність строку знаходження коштів в обігу та рентабельності.

Ціль аналізу даної групи показників – визначення результативності та економічної доцільності функціонування позичальника, ефективності використання фінансових ресурсів.

3.1. Рентабельність продажу (Рп) показує, скільки прибутку припадає на одиницю реалізованої продукції (робіт, послуг), тобто скільки залишається коштів у позичальника після покриття собівартості продукції (робіт, послуг).

(9)

де: Пч – чистий прибуток;

Ор – обсяг реалізації продукції (чиста виручка).

Оптимальне теоретичне значення показника Рп – не менше 0,1.

3.2. Рентабельність активів (Ра) характеризує, наскільки вдало позичальник розміщує свої кошти, виражає віддачу, яка припадає на одиницю активів позичальника.

(10)

де: А – середній залишок активів (сума залишку на початок і кінець періоду, поділена на 2) за період;

Оптимальне теоретичне значення показника Ра – не менше 0,15.

Примітка: Відсутність чистого прибутку, тобто наявність збитків, розцінюється як негативний фактор. Тому оцінка показника рентабельності продажу і показника рентабельності активів у цьому випадку приймають негативне значення. Таке ж значення оцінки показника рентабельності продажу приймається у випадку, коли виручка від реалізації становить 0 грн.

3.3. Коєфіцієнт співвідношення дебіторської та кредиторської заборгованості (Ксп) характеризує, наскільки кредиторська заборгованість може бути погашена за рахунок дебіторської заборгованості.

(11)

де: Дз – короткострокова та довгострокова дебіторська заборгованість;

Зк – залучені кошти (довгострокові та поточні зобов’язання).

Оптимальне теоретичне значення показника Ксп – не менше 0,8.

4. Показники кредитування позичальника

Показники кредитування розраховуються банком для визначення можливості отримання кредиту позичальником, його спроможності своєчасно та в повному обсязі сплачувати суму кредиту та відсотків за ним.

Ціль розрахунку показників кредитування позичальника – визначення ступеня покриття ризику неповернення наданої суми кредиту та нарахованих відсотків за користування ним, аналізу майна, майнових права та іншого забезпечення, яке пропонуються підприємством.

4.1. Показник грошового потоку (К) характеризує співвідношення чистих надходжень на всі рахунки позичальника (у тому числі відкриті в інших банках) до суми основного боргу за кредитною операцією та відсотками за нею з урахуванням строку дії кредитної угоди.

(12)

де: Нсм - середньомісячні надходження на рахунки позичальника протягом трьох останніх місяців (за винятком кредитних коштів);

Ск - сума кредиту та відсотки за ним;

n – кількість місяців дії кредитної угоди;

Зм - щомісячні умовно-постійні зобов'язання позичальника (адміністративно-господарські витрати тощо);

Зі - податкові платежі та сума інших зобов'язань перед кредиторами, що мають бути сплачені з рахунку позичальника, крім сум зобов'язань, строк погашення яких перевищує строк дії кредитної угоди (за даними останнього балансу).

Оптимальне теоретичне значення показника К не менше ніж 1,5.

4.2. Коефіцієнт забезпечення кредиту (Кзк) характеризує рівень забезпечення кредиту майном, цінними паперами, майновими правами, гарантіями.

(13)

де: Ов - оціночна вартість забезпечення кредиту.

Примітка. Коефіцієнт забезпечення кредиту (Кзк) не має прямого відношення до аналізу фінансового стану підприємства, але його необхідно враховувати при здійсненні класифікації підприємств - позичальників з метою подальшого формування резерву під кредитні ризики.

Для розрахунку показників даної групи слід використовувати дані Додатку А.