Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_оц_кредитосп.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
392.7 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Методичні рекомендації

до виконання практичного завдання

«Оцінка кредитоспроможності позичальника»

з навчальної дисципліни «БАНКІВСЬКІ ОПЕРАЦІЇ»

для студентів напряму підготовки «Фінанси і кредит» спеціалізації «Банківська справа»

усіх форм навчання

Укладач: викл. Рац О.М.

Відповідальний за випуск Колодізєв О. М.

Харків, Вид. ХНЕУ, 2011

Затверджено на засіданні кафедри банківської справи.

Протокол №2 від 21.09.2011 р.

М 54 Методичні рекомендації до виконання практичного завдання «Оцінка кредитоспроможності позичальника» з навчальної дисципліни «Банківські операції» для студентів напряму підготовки «Фінанси і кредит» спеціалізації «Банківська справа» усіх форм навчання / Укл. О.М. Рац. – Харків: Вид. ХНЕУ, 2011. – 32 с. (Укр. мов.)

Надано методичні рекомендації до оцінки кредитоспроможності позичальника, а також варіанти завдань, які дозволять дотримуватись індивідуального підходу при виконанні практичного завдання.

Рекомендовано для студентів економічних спеціальностей усіх форм навчання.

Вступ

У сучасних умовах функціонування економіки України спостерігається стійка тенденція зростання ролі комерційних банків. Їх діяльність охоплює майже всі сфери життя суспільства. З-поміж усіх традиційних видів діяльності комерційних банків кредитування залишається основним джерелом їхнього прибутку.

Ринкова трансформація національної економіки відкрила новий етап у розвитку кредитної справи. У зв'язку з цим гостро стала проблема наукового осмислення нових явищ у сфері кредитування, розуміння їхнього змісту, природи і сутності, розробки ефективних схем і технологій кредитного процесу та їх використання на практиці. Правильна організація банківського кредитування, розробка ефективної та гнучкої системи управління кредитними операціями, належне забезпечення його оперативною та достовірною обліковою інформацією виступають основою фінансової стабільності й ринкової стійкості комерційних банків.

В післякризовий період вітчизняні банки змушені постійно вдосконалювати стратегію та тактику своєї кредитної діяльності. Серед інструментів з мінімізації ризику в кредитній діяльності банку чільне місце посідає оцінка кредитоспроможності позичальників. Обгрунтовані висновки і пропозиції за результатами аналізу кредитоспроможності позичальників впливають як на результат кредитної угоди, так і на ефективність кредитної діяльності банку, дають змогу уникнути невиправданих ризиків при проведенні кредитних операцій.

Виконання практичного завдання з оцінки кредитоспроможності позичальника дозволить студентам закріпити теоретичні знання з питань організації банківського кредитування та одержати практичні навички визначення кредитоспроможності позичальника.

Методичні рекомендації до виконання практичного завдання «Оцінка кредитоспроможності позичальника»

  1. Мета практичного завдання та вимоги до студентів для його виконання

Метою даного практичного завдання є набуття практичного досвіду з оцінки кредитоспроможності юридичних осіб – суб’єктів господарювання, що передбачає розрахунок та аналіз фінансових коефіцієнтів й оцінку якісних характеристик позичальника-підприємства.

Для виконання завдання студент має:

  • знати банківську термінологію;

  • орієнтуватися у нормативно-законодавчому забезпеченні здійснення банківських операцій в цілому та кредитних зокрема;

  • знати механізм банківського кредитування;

  • орієнтуватися в документарному супроводженні виконання кредитних операцій банку;

  • володіти основними прийомами та методами економічного аналізу;

  • володіти навичками користувача персонального комп’ютера.

  1. Практичне завдання та загальний порядок його виконання

Завдання. Ви є працівником кредитного відділу банку «Харків». Потрібно оцінити кредитоспроможність позичальника – юридичної особи за фінансовими (основними) показниками та якісними (додатковими) характеристиками позичальника за варіантами.

Завдання виконується у такій послідовності:

1. Обирається варіант практичного завдання за останньою цифрою залікової книжки.

2. Згідно наданих методичних рекомендацій до оцінки кредитоспроможності позичальника проводиться розрахунок фінансових коефіцієнтів (основних показників) оцінки кредитоспроможності позичальника за поточний період (останній рік), використовуючи дані Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (www.smida.gov.ua, www.stockmarket.gov.ua) за варіантом, який наведено у Додатку А. При розрахунку даних показників необхідно використовувати форму 1 «Баланс» та форму 2 «Звіт про фінансові результати». Потрібно вказати, чи відповідає даний коефіцієнт нормативному значенню; зробити висновок.

3. Оцінюються додаткові (якісні) характеристики позичальника, які наведено у Додатку Б. Робиться висновок.

4. Залежно від значень розрахованих коефіцієнтів та окремих якісних характеристик позичальника, кожному показнику присвоюється відповідний бал за формою, наданою у Додатку В та складається за цими даними результативну таблицю (табл. 1); розраховується загальний показник оцінки фінансового стану позичальника, визначається його рейтинг та клас.

5. Робиться загальний висновок, в якому має бути зазначений клас позичальника, обґрунтовано рішення щодо отримання ним кредиту згідно визначених показників та його якісних характеристик, надано рекомендації щодо покращення фінансового стану та кредитоспроможності позичальника – юридичної особи.

6. Оформлюється звіт про виконання практичного завдання.

Звіт про виконання завдання має бути оформлений за допомогою ПЕОМ на листах формату А4 та повинен містити:

- титульний аркуш;

- завдання за варіантом (включаючи форму 1, 2 бухгалтерської звітності підприємства);

- розрахунок кількісних показників оцінки кредитоспроможності позичальника та їх аналіз;

- заповнену результативну таблицю з розрахованим загальним показником оцінки кредитоспроможності позичальника (табл.);

- висновки.