Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_VB_Палагута.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
15.15 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Донецький державний університет економіки і торгівлі

ім. М.Туган-Барановського

кафедра комп’ютерних технологій

Палагута К.О.

Інформатика та комп’ютерна техніка

Використання мови програмування Visual Basic

для розв’язання економічних задач

Навчальний посібник

для студентів спеціальностей 7.050106 “Облік і аудит”,

7.050105 “Банківська справа”, 7.050104 “Фінанси”

денної та заочної форм навчання

Затверджено

на засіданні кафедри

комп’ютерних технологій

Протокол №20 від 1 червня 2005 р.

Схвалено навчально-методичною

радою університету.

Протокол №_ від «__»________2005 р.

Донецьк 2005

ББК 32.973

П 15

УДК 004.45

Рецензенти:

канд. екон. наук, доц. Войтюшенко Н.М.

канд. екон. наук, доц. Коваль Г.В.

Палагута К.О.

П 15 Інформатика та комп’ютерна техніка. Використання мови програмування Visual Basic для розв’язання економічних задач. Навчальний посібник для студентів спеціальностей 7.050106 “Облік і аудит”, 7.050105 “Банківська справа”, 7.050104 “Фінанси” денної та заочної форм навчання: Донецьк, 2005. - 137 с.

У навчальному посібнику викладено теоретичний матеріал за темами курсу “Інформатика та комп’ютерна техніка”, які присвячено вивченню основ алгоритмізації та програмування. У посібнику розглянуті основи створення програм у середовищі Visual Basic, основні оператори мови програмування, використання елементів управління, масивів, меню в програмах, створення програм з використанням підпрограм, файлів, застосування Visual Basic for Application для автоматизації роботи з документами у Microsoft Excel. У навчальному посібнику за кожною темою надані детально описані приклади виконання практичних завдань, індивідуальні завдання для самостійної роботи студентів, засоби контролю знань студентів.

ББК 32.973

Палагута К.О., 2005

Донецький державний університет

економіки і торгівлі

ім. М.Туган-Барановського, 2005

Вступ

Важливу роль у професійному зрості фахівця на сучасному етапі відіграє володіння комп’ютерними технологіями, вміння застосовувати обчислювальну техніку у повсякденній діяльності. Тому кваліфікований спеціаліст повинен мати високий рівень знань в області інформаційних технологій, вміти застосовувати на практиці різні програмні засоби, вільно адаптуватися до змін, пов’язаних з бурхливим розвитком комп’ютерних технологій. Цьому в значній мірі сприяє володіння основами алгоритмізації і програмування.

Мова програмування Visual Basic є об’єктно-орієнтованою мовою програмування, дає змогу студентам познайомитися з основами об’єктно-орієнтованого програмування, яке в сучасних програмах автоматизації професійної діяльності часто застосовується для настроювання середовища. Наприклад, об’єктно-орієнтовані технології використовуються у програмах 1С: Підприємство, Акцент – бухгалтерія та ін. Мова Visual Basic є також базовою для додатків Microsoft Office, які на теперішній час є найбільш вживаними для обробки текстової, табличної інформації, роботи з базами даних.

Навчальний посібник підготовлено по основних темах розділу “Основи програмування мовою Visual Basic” дисципліни “Інформатика та комп’ютерна техніка” у відповідності з типовою програмою базового рівня підготовки спеціалістів вищої кваліфікації з урахуванням сучасних досягнень в області комп’ютерних технологій.

Посібник містить сім розділів. У першому розділі розглядаються питання створення програм у середовищі Visual Basic 6.0 – основні поняття мови програмування, етапи створення програм. Другий розділ присвячено питанням використання операторів мови для організації розгалужених і циклічних обчислювальних процесів. У третьому розділі розглянуто розробку програм із застосуванням смуг прокручування, перемикачів, прапорців, груп, списків, що розчиняються, декількох форм. Четвертий розділ дає змогу познайомитися з процесом створення програм із застосуванням меню і масивів елементів управління та змінних. У п’ятому розділі розглядаються питання створення програм із використанням підпрограм – процедур і функцій. Шостий розділ присвячено знайомству з роботою з файлами. У сьомому розділі викладені основні поняття Visual Basic for Application для табличного процесору Microsoft Excel, правила роботи з редактором VBA, розглянуті питання створення функцій користувача, автоматизації розрахунків на робочому листі, роботи з формами у середовищі VBA.