Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ практ занят менеджмент орг.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
179.2 Кб
Скачать

Тема 8. Перспективні напрямки підвищення ефективності управління підприємницькими організаціями в умовах перехідної економіки України.

Семінарське заняття дає можливість студентам використовувати накопичені вище знання, з одного боку, про реальний стан та проблемні питання підвищення ефективності національної економічної системи України, а з другого – про певні наукові принципи та методи, а також накопичений світовий і вітчизняний досвід продуктивного управління, проаналізувати і певним чином спрогнозувати найбільш перспективні напрямки підвищення якості організаційного менеджменту в специфічних соціально-економічних та соціокультурних умовах української економіки.

Контрольні питання:

1. Принципові відмінності між адміністративно-бюрократичною практикою радянського управління господарськими організаціями та підприємницьким менеджментом в умовах зрілої та ефективної організаційно-ринкової економічної системи.

2. Суперечливий вплив на формування ефективного підприємницького менеджменту реальних процесів і перших результатів майже двадцятирічного (1991-2008рр.) системного трансформування України.

3. Актуальність проблеми підвищення ефективності формування та безперервного підвищення інтелектуально-організаційного потенціалу кадрового резерву організаційного менеджменту.

4. Проблемні питання, пов’язані з практикою формування команд топ-менеджменту середніх та великих підприємницьких організацій та формуванням і функціонуванням національних та регіональних ринків менеджеральних послуг.

5. Пошук ефективних механізмів оцінки та винагородження управлінської діяльності з урахуванням національної соціокультурної специфіки.

Питання для обговорення:

1. Специфічні особливості мотивації та ділової культури пострадянського підприємництва та вищого організаційного менеджменту в умовах перехідної економіки України.

2. Які об’єктивні та суб’єктивні чинники обумовили значну „затіненість” та криміналізацію пострадянської підприємницько-менеджерської діяльності, та які перспективні напрямки формування правового та морального „імунітету” від загроз криміногенних „епідемій”?

3. Як готувати професійний кадровий резерв менеджменту: проблеми взаємодії компетентності в регулюванні певних спеціалізованих організаційних процесів (технологічних, технічних, торгово-посередницьких, фінансових тощо) та загальної управлінської компетенції?

4. Що повинно бути головним при заміщенні посад середніх та вищих ланок організаційного менеджменту – вірність справі, професійні та організаторські знання і здібності чи вірність та відданість „послушність” „богу”, „хазяїну”, принципи Веберовської „раціональної бюрократії”, чи клієнтизм, клановість та „сімейственність”?

5. Чи можна суттєво підвищити ефективність праці менеджерів середнього та вищого рівнів організаційного управління через значне підвищення грошових винагород за їх послуги? Як виглядає така можливість з огляду на двофакторну модель трудової мотивації Ф. Херцберга?

Література: 13, 16, 18, 20, 25, 26, 27, 29, 30, 32, 34, 40, 42.