Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ практ занят менеджмент орг.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
179.2 Кб
Скачать

Тема 6. Модифікація структури та методів управління організаціями під впливом національної та фірмової організаційної культури

На семінарі студенти повинні показати, посилаючись на відомий їм світовий та вітчизняний управлінський досвід, наскільки важливою для менеджменту є, з одного боку, адаптація своєї діяльності до специфічних особливостей усталеної національної підприємницько-менеджеральної культури, а з другого – пошук засобів та інструментів свідомого цілеспрямованого прямого та опосередкованого впливу на бажані зміни, певну корекцію як внутріфірмової, так і національної підприємницько-менеджеральної культури.

Контрольні питання:

1. Які механізми впливу національної економічної і, зокрема, підприємницько-менеджеральної культури на різні аспекти управління підприємницькими організаціями?

2. Які умови та чинники впливають на формування та зміну, трансформацію певної національної підприємницько-менеджеральної культури? Які можливості та обмеження свідомого впливу органів суспільного управління та організаційного менеджменту на досягнення бажаних змін у цій сфері?

3. Які специфічні національні особливості підприємницько-менеджеральної культури в окремих країнах, які суттєво впливають на національну специфіку в діяльності менеджменту підприємницьких організацій?

4. Специфічні особливості пострадянської підприємницько-менеджеральної культури та імовірні тенденції її подальшої еволюції.

5. Основні компоненти внутріфірмової підприємницько-менеджеральної культури та роль вищого менеджменту компаній у її формуванні та можливому доцільному з огляду на підвищення ефективності управління певному „переформатуванню”.

Питання для обговорення:

1. Чим відрізняється сучасна пострадянська підприємницько-менеджеральна культура в Україні від північно - американської, німецької та японської національної культури?

2. Які особливості національної культури і, зокрема, національної психології населення України повинні в першу чергу враховувати менеджери в процесах планування, організування, мотивування та контролювання організаційної діяльності?

3. Які чинники впливають на можливості більш оптимального, з огляду на створення сприятливих умов для підвищення ефективності управлінської діяльності „переформатування” нинішнього стану підприємницько-менеджеральної культури України?

4. Які найбільш бажані в сучасних умовах компоненти та характеристики внутріфірмової підприємницько-менеджеральної організаційної культури?

5. Які методи, засоби та інструменти впливу різних рівнів менеджменту компаній на формування, бажане „переформатування” та підтримання високої дієздатності внутріфірмової організаційної культури?

Література: 4, 5, 12, 13, 15, 16, 20, 27, 30, 32, 36, 38, 47, 48.

Тема 7. Управління підприємницькою організацією в умовах невизначеності, ризиків та конфліктів

На семінарському занятті студенти, використовуючи вже засвоєні ними знання про невизначеності і ризики в підприємницько-менеджеральній діяльності, пов’язані з особливостями динаміки кон’юнктури ринків та конкуренції, не завжди прогнозованими і очікуваними результатами техніко-технологічних, організаційних та маркетингових інновацій, а також природною конфліктністю в організаційних відносинах між різними групами економічних суб’єктів, які мають як об’єктивне, так і суб’єктивне підґрунтя (інформація, яку студенти засвоїли, вивчаючи такі дисципліни, як основи економічної теорії, маркетингу, конфліктології, управління персоналом, соціальної психології, господарського права тощо), повинні продемонструвати вміння аналізувати найбільш поширені і значущі підстави, а також прояви, симптоми, динаміку та можливі недоліки таких явищ з метою пошуку шляхів мінімізації їх деструктивного та максимізації позитивного впливу на ефективність функціонування та розвитку організацій.

Контрольні питання:

1. Невизначеності і ризики в управлінській діяльності, пов’язані з динамікою кон’юнктури ринків та конкуренцією.

2. Невизначеності і ризики, пов’язані з інноваційною діяльністю.

3. Організаційно-правове та фінансово-економічне страхування ринкових, інноваційних, природних та технічних ризиків.

4. Підстави і типологія організаційних між групових та між особистісних конфліктів.

5. Специфічні підстави корпоративних конфліктів та механізми їх попередження і конструктивного вирішення.

Питання для обговорення.

1. Специфічні особливості страхування ризиків та можливих пов’язаних з цим „плюсів” і „мінусів” з огляду забезпечення високої організаційної продуктивності на підприємствах з різними масштабами та організаційно-правовими формами господарської діяльності.

2. Основні чинники, які посилюють ситуацію загальної невизначеності та ризикованості підприємницько-менеджеральної діяльності в умовах інтенсифікації процесів глобалізації фінансових ринків, ринків товарів та ринків праці.

3. Специфічні організаційні внутрішні та зовнішні протиріччя, конфлікти, пов’язані з умовами, характером та формами трансформаційних процесів в пострадянській перехідній економіці України.

4. Страйк, як інструмент вирішення трудових конфліктів: „плюси” та „мінуси” з огляду забезпечення інтересів функціонування та розвитку організацій і перспективного задоволення життєвих інтересів працівників.

5. Правові та морально-етичні аспекти управлінської діяльності менеджменту, як важливі чинники попередження і конструктивного вирішення організаційних конфліктів.

Література: , 5, 12, 13, 14, 28, 29, 38, 42, 47.