Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ ПрЗ Соцстрах 2011.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
108.03 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО НАУКИ І ОСВІТИ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ім. ВАДИМА ГЕТЬМАНА»

КРИВОРІЗЬКИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ

Плани та завдання

ДЛЯ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

З ДИСЦИПЛІНИ

СОЦІАЛЬНЕ СТРАХУВАННЯ”

(для студентів спеціальності 6.508 «Фінанси»)

Затверджено на

засіданні кафедри

фінансів

Протокол №

від ____________р.

Кривий Ріг 2011

Плани та завдання для практичних занять з дисципліни ”Соціальне страхування” (для студентів спеціальності 6.508 " Фінанси"); Укладач: Кравченко Т.О,– Кривий Ріг: КЕІ КНЕУ, 2011. – 24 с.

Укладачі: Кравченко Т.О., ст. викладач.,

Рецензент: Супрун А.А. – старший викладач кафедри фінансів

Відповідальні за випуск: І. П. Васильчук, доцент, к. е. н., зав кафедрою фінансів

Вступ

Соціальний захист населення визначається як система економічних, політичних правових заходів, спрямованих на створення оптимальних умов забезпечення реальних можливостей реалізації населенням свої прав і свобод, які забезпечують матеріальний добробут.

Важливим складовим елементом системи соціального захисту населення є соціальне страхування – система заходів щодо матеріального забезпечення населення в старості, на випадок захворювання чи втрати працездатності в працездатному віці, на випадок безробіття, підтримки материнства й дитинства, охорони здоров’я громадян в умовах страхової медицини, при виході на пенсію тощо.

З метою реалізації функцій соціального страхування в країні утворюються спеціальні страхові фонди. Формування цих фондів забезпечується в основному за рахунок відрахувань за певними установленими державою тарифами до величини нарахованої заробітної плати та інших доходів громадян, а також фондів соціального страхування, які формуються за рахунок внесків самих страхувальників. Джерела фінансування цільових фондів, які формуються під контролем держави – Пенсійного фонду, Фонду со­ціального страхування, Фонду соціального захисту інвалідів, Фонду соціального страхування від не­щасних випадків на виробництві та професійних захворювань, визначаються законодавством України.

Фахівці суб’єктів господарювання як платники податків та інших обов’язкових платежів до бюджету та державних цільових фондів мають бути добре підготовленими з питань не тільки податкового законодавства, а й законодавства у сфері соціального страхування. Але більш важливе значення у практичному плані набуває завдання кадрового забезпечення структури соціального забезпечення спеціалістами нової генерації, які мають бути добре обізнані в теорії і практиці соціального страхування.

Дисципліна ”Соціальне страхування” є поглибленням і ґрунтується на таких дисциплінах податкового напрямку як ”Фінанси”, ”Податкова система” та ”Страхування”.

Мета методичної розробки – допомогти студентам та викладачам організувати самостійну роботу та аудиторні заняття з дисципліни “Соціальне страхування”.

Задачами методичної розробки є визначення з усіх тем обсягу учбового часу для проведення практичних занять, формування контрольних питань, питань для самостійного вивчення теми і переліку законодавчо-нормативних актів та інших джерел для самостійної роботи з кожної теми, надання завдань по вирішенню тієї чи іншої задачі з метою набуття практичних навичок у сфері соціального страхування.