Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ практ занят менеджмент орг.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
179.2 Кб
Скачать

Тема 4. Системно-процесуальний аналіз управління підприємницькими організаціями.

На семінарському занятті студенти повинні, використовуючи раніше засвоєні знання про загальні функції менеджменту, управління окремими факторами виробництва, про економіку та фінансово-економічний аналіз діяльності підприємства, зробити комплексний системний аналіз процесуальної діяльності організації, як певної реакції на потреби і вимоги зовнішнього соціального середовища.

Контрольні питання:

1. Як пов’язані між собою процесуальна діяльність організації та процеси управління діяльністю організації?

2. Якою є структура та зовнішні і внутрішні взаємозв’язки основних підсистем управління підприємницькими організаціями?

3. На які підсистеми управління підприємницькою організацією мають особливий вплив такі чинники зовнішнього соціального середовища, як соціально-економічна політика держави та національна підприємницько-менеджеральна культура?

4. На які підсистеми управління підприємницькими організаціями і яким чином суттєво впливають основні ринки: товарні, фінансові, трудових послуг, інтелектуально-інформаційні)?

5. Як визначається ефективність та продуктивність процесуальної системи управління підприємницькими організаціями?

Питання для обговорення:

1. Чим відрізняються процеси функціонування та розвитку організацій від процесів управління організацією? Як можна на прикладі певного процесу показати підпорядкованість будь-яких управлінських дій загальним функціям менеджменту?

2. Яка послідовність декомпозиції мегапроцесу управління підприємницькою організацією на більш низькі по рівню інтеграції компоненти? Яка структурна одиниця в такому процесі є, з одного боку, кінцевою, а з другого – первинною, вихідною?

3. Як національна підприємницько-менеджеральна культура впливає на стиль управління працівниками і, зокрема, на характер винагород і санкцій в процесах оперативного управління виробництвом?

4. Який взаємозв’язок існує між показниками, які характеризують ефективність діяльності організації в цілому та ефективність окремих процесів, з одного боку, а з другого – оцінкою ефективності управління організаціями в цілому та окремими його процесами?

Література: 2, 5, 8, 10, 11, 17, 19, 20, 33.

Тема 5. Порівняльний аналіз ситуаційної ефективності різних варіантів організаційно-управлінських структур організацій.

На семінарі студенти повинні, покладаючись на вже наявні у них знання про світову та вітчизняну практику управління, обґрунтувати необхідність конкретного ситуаційного аналізу імовірних переваг та обмежень усіх відомих варіацій організаційно-управлінських структур і можливість своєрідного „симбіозу”, „комбінування” різних варіацій навіть в одній великій компанії при наявності у неї структурних підрозділів, які суттєво відрізняються по характеру виробничих завдань, професійно-кваліфікаційній структурі та потенціальній трудовій і, зокрема, творчій мотивації працівників тощо.

Контрольні питання:

1. Чим відрізняються відомі варіанти організаційно-управлінських структур?

2. При наявності яких умов найбільш доцільним є використання лінійної, лінійно-функціональної, проектної та матричної організаційно-управлінських структур (наведіть конкретні приклади)?

3. Які чинники впливають на формування „високих” чи „плоских” пірамід організаційно-управлінської ієрархії компаній? Які „плюси” та „мінуси” пірамідальних та плоских структур управлінської ієрархії?

4. Які організаційні регламенти найбільш широко використовуються в практиці управління підприємницькими організаціями?

5. Які умови необхідні для підтримання високої дієздатності та ефективності організаційних регламентів та нормативів?

Питання для обговорення.

1. Яка варіація організаційно-управлінських структур найбільш поширена на гірничо-металургійних підприємствах Крив басу?

2. В яких структурних підрозділах великих підприємств, які виробляють масову або серійну продукцію є доцільним в окремих випадках використання проектних та матричних структур?

3. Чому необхідний творчий пошук оптимальної ситуаційної міри між жорсткістю та однозначністю регламентування та певним простором для ініціативи, творчості в різних організаційних та управлінських процесах?

4. При яких умовах акценти в організаційній політиці можуть переноситись з першочерговості проблем вдосконалення нормування та регламентування, підвищення рівня виконавської дисципліни до стимулювання самостійності, ініціативи, творчості і навпаки.

Література: 5, 10, 11, 12, 13, 16, 18, 20, 21, 32, 36, 38.