Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Redko_V.E.,Smikova_M.O._Turistichne_krayinoznav...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
937.98 Кб
Скачать

Тема 10. Туристичні ресурси латинської америки та країн карибського басейну

АНОТАЦІЯ:

Тема присвячується розгляду туристичних ресурсів країн Латинської Америки та Карибського басейну, аналізується туристична привабливість Центральної Америки, туристичні ресурси Південної Америки та стан туристичної галузі країн Карибського басейну.

НАВЧАЛЬНІ ЗАВДАННЯ:

  • розглянути туристичні ресурси та основні туристичні об’єкти Центральної Америки;

  • визначити туристичні можливості та потенціал Південної Америки;

  • визначити роль та місце туристичної галузі країн Карибського басейну в світовому туризмі.

ФОРМИ КОНТРОЛЮ:

1.Тестування.

2.Усне опитування.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ТЕМИ:

Не дивлячись на свої невеликі розміри, Беліз є однією з самих незвичайних країн Центральної Америки. Столиця Белізу – Бельмопан, одне з наймолодших міст планети. До визначних пам'яток Бельмопана відносять значну будівлю Національних зборів на Горбі Незалежності і комплекс урядових будівель, Університет Белізу, колоритні будівлі численних банків, пам'ятник "Беліз – вперед". На північ від міста лежать дивовижні рифи Колкер-кей і Амбергріс-кей. Води навколо рифів вважаються одними з самих захоплюючих місць в світі для плавання, сноркелінга і морської рибалки, а прозорість води настільки велика, що навіть без занурення видно все різноманіття місцевого підводного життя.

Гватемала – одна з найколоритніших країн Центральної Америки – славиться великою кількістю пам'ятників історії і культури. Три історичні пам'ятники Гватемали, внесених до списку Усесвітньої спадщини ЮНЕСКО, як би відображають етапи історії країни – Археологічний парк "Руїни Куїрігуа" і Національний парк Тікаль створені на місці одних з головних центрів цивілізації майя, а місто Антігуа-гуатемала представляє безліч зразків іспанської колоніальної архітектури.

Гондурас – одна з областей формування і розвитку стародавньої цивілізації майя і інших доколумбових культур. Головними визначними пам'ятками і центром Тегусігальпи є заснована в XVI столітті церква Іглесія-де-Сан-Франціско, яка має величний зовнішній вигляд і химерний інтер'єр в традиційному іспанському стилі. Острови Хог, або Кайос-кочинос, є групою маленьких приватних островів і рифів, що дозволяє розвивати тут піший туризм з явною екологічною спрямованістю.

Коста-Ріка – достатньо незвичайна країна. Найпривабливішими для більшості туристів є північно-західна частина країни. Розкішні пляжі тягнуться тут на багато сотень кілометрів, а турбота уряду країни про екологію видно найвиразніше – за останні роки зусиллями властей тут, паралельно з розвитком туристичної інфраструктури.

В порівнянні з численними пам'ятниками культури майя сусідньої Гватемали або багатими національними парками Коста-Ріки, Нікарагуа на перший погляд виглядає достатньо скромно. Майже всі пам'ятники стародавніх цивілізацій зруйновані землетрусами, революцією і війнами, що дісталися цій країні. Острів Літтл-корн (Ла-ісліта або Маїс-пекенья) славиться безлюдністю і своїми піщаними пляжами, на яких відкладають яйця морські черепахи.

Столиця Панами – сучасне, процвітаюче комерційне місто. Найбільшу популярність країні приніс Панамський канал – один з найпротяжніших і напружених штучних водних шляхів в світі. Безліч екскурсій проводиться до заповідних островів Барро-Колорадо з колосальною популяцією птахів, до залишків стародавньої караванної стежки Каміно-де-лас-крусес, до екологічної обсерваторії Канопі-тауер.

До іспанського завоювання земля, де сьогодні розташований Сальвадор, носила ім'я Куськатлан, що означає "земля коштовностей". Тут процвітала загадкова культура "людей-ягуарів" – ольмеков, що створили першу в Америці імперію, росли міста майя і ацтеків

Сан-Сальвадор являє собою хаотичну і досить непривабливу столицю країни. Найбільш популярними туристичними областями в цьому регіоні є маленьке рибальське місто Ла-лібертад, що вважається одним з кращих серф-берегів в Центральній Америці.

Острови пропонують хороші умови для прогулянок на яхтах, човнах і катерах, тут регулярно з'являються зграї дельфінів і китів, а на чорних пісках затоки Фонсека гріються на сонці морські черепахи.

Аргентина. На відміну від сусідніх країн, в Аргентині практично не збереглося слідів стародавніх індіанських цивілізацій, країна сильно європеїзована, але колоритна природа, а також неймовірно строкате змішення культур, роблять цю землю украй привабливою для туристів.

Столиця країни має відносно недовгу, але дуже бурхливу історію. Зараз в Буенос-Айресі і передмістях проживає близько 40% населення країни. Мало хто знає, що в столиці Аргентини налічується аж 120 музеїв! Аргентинці щиро пишаються своєю історією, тому така кількість тут нікого не дивує. Найцікавіші з них: Музей Кіно, Національний історичний музей, Музей макетів, Музей карикатур, Музей Вагів і множина інших.

Болівія – одна з найбідніших країн світу, що не має виходу до моря і не володіє незчисленними запасами корисних копалини, вона достатньо довгий час перебувала жертвою безперервних політичних конфліктів і військових переворотів.

Сукре – офіційна столиця Болівії і одне з найвисокогірніших міст світу. Східні схили Анд вважаються якнайкращим місцем для треккинга, альпінізму і активних видів відпочинку в Південній Америці.

Столицею Венесуели є Каракас. Місто було засноване в 1567 році Дієго де Лосада. З історичних визначних пам'яток в Каракасі варто подивитися площу Болівара із старим кафедральним собором XVII століття, будівлю національного Конгресу, побудованого в 1873 році, Національний пантеон, де зберігаються останки Симона Болівара, каплицю Святої Рози, де в 1811 році була проголошена незалежність республіки, а також різноманітні музеї.

"Країна казкових багатств" – так називали Колумбію іспанські завойовники, що ступили на її землю в 1499 році.

Сан-андрес – один з кращих курортних районів Карибського моря, причому природна краса і чарівливість острова в значній мірі незаймані. Бірюзові води, обширні коралові рифи і багате морське життя - рай для любителів підводного плавання.

Перу – одна з найцікавіших країн світу. Тут зосереджені численні пам'ятники доєвропейського періоду – культури Килки, Лурче, Наська, Мочика, Чаван, Чан-Чан, Чиму, Тіахуанко і, звичайно, Інка. Дивовижна природа – великі Анди і "зелене пекло" долини Амазонки, піщані дюни побережжя Тихого океану і реліктове озеро-море Тітікака, загадкові петрогліфи Наська і високогірні пустелі - все це зосереджено на відносно невеликій території цієї країни.

Столиця країни - Ліма була заснована в 1535 р. Основними визначними пам'ятками столиці вважаються центральна площа Пласа-де-армас з кам'яним фонтаном, Кафедральним собором Санто-домінго і Палацом уряду, численні будівлі колоніальної епохи, Архієпископський палац і церква Сан-Франциско, в якій збереглися катакомби колоніального періоду, площа Пласа-де-сан-Мартін із статуєю Сан-Мартін, що оголосив незалежність Перу, два храми доінкського періоду в Сан-ісидро, Музей інквізиції, Музей мистецтв, колосальний Музей нації і унікальний Музей золота, Національний музей археології і антропології, а також Музей кераміки імені Рафаеля Ларко Еррери.

Уругвай. Столиця країни Монтевідео – крупний банківський і фінансовий центр, дуже різноманітний по своїй зовнішності місто, що знаходяться в оточенні парків і красивих мостів для сполучення берегів великої річки. Не менш своєрідна Колонія-суїза, заснована в 1862 р. швейцарськими поселенцями, "місто статуй" Такуарембі і безліч колоритних рибальських сіл.

Чилі – одна з найцікавіших країн світу. Найпопулярніші визначні пам'ятки Чилі – озеро Чунгара, вулкан Парінакота, пустеля Атакама, гейзери Ель-татіо, озеро Міськанті, гранітні "башти" Торрес-дель-пейн, археологічні пам'ятники Копакилья і Сапауїра, таємничий острів Пасхи, а також Патагонія – найпівденніший район американського континенту, добре відомі далеко за межами країни.

Ріо-де-Жанейро ("Січнева річка") – колишня столиця, саме відвідуване місто в Бразилії. Тут знаходиться величезна статуя Ісуса Христа на горі Корковадо (частина національного парку Тіжуки, що займає площу більше 3000 гектарів) – символ Ріо, Національний музей, розташований в колишньому імператорському палаці Кинта-да-боа Вісту, музей Республіки, музей каменів, будівлі колоніальної архітектури, пляжі Копакабана, Іпанема і Лебнон. Цікаво буде відвідати ботанічний сад, в якому зібрано більше 7000 рослин зі всього світла, зоопарк, найбільший в світі стадіон "Маракана", надзвичайної краси заливши Гуанабара.

Гаїті. Порт-о-Пренс має багато загальних рис з іншими карибськими столицями. Головна визначна пам'ятка міста – кафедральний собор Санта-Марія, в якому покоїться Христофор Колумб, що відкрив цей острів в 1492 році, його брат Бартоломео, син Дієго і внук Луіс. Гаїтянський Художній Музей коледжу Сен-пьер мають чудові збори картин, Національний Музей – великі збори національних сувенірів і традиційного народного мистецтва, зокрема пістолет, яким був застрелений король Крістоф і іржавий якір з каравели Санта-Марії Колумба. На центральній площі міста стоїть, як і слід було чекати, пам'ятник Христофору Колумбу. Колоніальна архітектура Гаїті, всі вулиці і площі столиці, рясніють музикою Африки.

Багамські острова Одна з багатющих країн регіону, символ розкоші, престижу і успіху. Це "Карибська Швейцарія", крупний офшорний центр (більше 400 банків). Головне, що подобається всім без виключення туристам – краса розкішної природи (о. Гранд Багама), підводне полювання і рибалка (о-ва Андрос, Беррі, Біміні), дайвінг в коралових рифах (о-ва Абакос, Ельютера), прогулянки на яхтах (о-ва Екзумас, Лонг Айленд) або спостереження за унікальними рожевими фламінго (о.Інагуа), екзотичними ігуанами, можливість поплавати з дельфінами, погодувати акул і зануритися в атмосферу карибського карнавалу.

Бермудський архіпелаг був відкритий в 1503 році іспанським мореплавцем Хуаном Бермудесом, отримавши згодом похмуру назву "Острови диявола". За старих часів тут потерпіла крах безліч кораблів. Бермуди – архіпелаг невеликих острівців, що утворилися в результаті активної вулканічної діяльності. Їх контури нагадують риболовецький гачок.

Домініканська Республіка – якнайдавніше вогнище європейської культури в Америці. Санто-Домінго, заснований в 1496, став першим постійним містом Нового Світла. Деякі будівлі колоніального часу збереглися до цього часу. Елітні курорти світового значення – Боки Чико, Плайя-баваро, Плайя-дорада, Пунта-Кана, Хуан-доліо.

Найзнаменитіші природні визначні пам'ятки Куби – печери недалеко від міста Матансас. У Гавані – старовинні фортеці Кастільо-дель-морро (XVII ст.) і Кастільо-де-ла-пунта, пам'ятник архітектури старої Гавани – бульвар Прадо, Палац витончених мистецтв, Музей боротьби з неписьменністю, Музей міста Гавани, Національний музей, Колоніальний і Антропологічний музеї, монастир Санта-Клара (1644 р.), фортеці Ла-кабанья і Ла-фуерса (1565 - 1583 рр.).

Лежача в самому центрі Карибського басейну, Ямайка давно відома як один з найоригінальніших курортних районів регіону. Самобутня культура місцевих жителів, своєрідна культура "раста", музика "реггі", прекрасні гірські ландшафти, десятки водоспадів, сотні кілометрів першокласних пляжів і прибережні води, що кишать життям, – ось основні "козирі" острова.

Лежачий на південно-східному узбережжі, між гірськими хребтами і сьомою по величині гаванню планети, Кінгстон був заснований в 1692 р. і став столицею Ямайки в 1872 р. Це досить бідний і не дуже доглянуте місто, що явно знавало кращі часи. Колись великий порт і столиця відомого пірата Генрі Моргана, в наші дні він є обширним районом старих будівель.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]