Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Redko_V.E.,Smikova_M.O._Turistichne_krayinoznav...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
937.98 Кб
Скачать

Тема 3. Туристична привабливість країн східної європи

АНОТАЦІЯ:

В темі охарактеризовані туристичні ресурси України, Прибалтійських країн та Білорусі і Молдови, проаналізовано розвиток туризму в цих країнах та оцінено їх туристичний потенціал.

НАВЧАЛЬНІ ЗАВДАННЯ:

  • охарактеризувати туристичні ресурси України;

  • визначити основні туристичні об’єкти України;

  • дати характеристику туристичної привабливості м. Київ як одного з найстаріших міст Європи;

  • визначити особливості туристичної галузі прибалтійських країн;

  • вивчити туристичні ресурси Литви, Латвії та Естонії;

  • оцінити туристичний потенціал Білорусі та Молдови.

ФОРМИ КОНТРОЛЮ:

1.Тестування.

2.Усне опитування.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ТЕМИ:

Україна розташована в Східній Європі, що граничить на сході і півночі з Росією на північному заході – з Білорусією, на південному заході – з Молдовою, на заході – з Польщею Словаччиною, Угорщино і Румунією. На півдні омивається Чорним морем, на південному сході – Азовським.

На території України збереглися сліди безлічі культур і народів – від стародавніх курганів і городищ Приазов'я і грецьких полісів прибережної частини Чорного моря, до давньослав’янських поселень і зразком класичної архітектури пізніших епох. Прекрасні природно-кліматичні умови країни і гірські системи Карпат і Криму дозволяють розвивати тут всі види активного туризму, а протяжне морське узбережжя манить любителів морського відпочинку.

Київ – одне з якнайдавніших міст Східної Європи, часто зване "мати міст росіян", засновано в V ст. н.е. Місто вважається однією з найкрасивіших столиць миру, і це недивно - на його території можна побачити такі унікальні пам'ятники історії, як ансамбль Києво-Печерської Лаври, Золоті Ворота, унікальний історичний і культурний пам'ятник - острів Хортиця, знамениті Андріївський спуск, Володимирська гора, Поділ і Хрещатик, річка Почайна, Кловський і Маріїнський палаци, величний музей Великої Вітчизняної війни і безліч чарівних вулиць, що додають місту неповторний колорит.

Головна туристична зона країни, поза сумнівом, Південний берег Криму. По кількості сонячних днів Крим не поступається середземноморським курортам, а м'який середземноморський клімат цих місць абсолютно унікальний – спекотне літо, але що не виснажує, осінь тепла, тривала, зима коротка і м'яка. Тут розташовуються незліченні стоянки і поселення, притулки і городища, античні і середньовічні міста, замки і монастирі, пам'ятники класичної архітектури і військові меморіали.

До прибалтійських країн світу відносяться Литва, Латвія та Естонія.

Литва найбільшою мірою може вважатися центральноєвропейською державою, оскільки саме тут знаходиться центр Європи. Країна має різноманітну природну та цікаву і давню історико-культурну спадщину.

Країна багата на водні туристичні ресурси. Бальнеологічні курорти країни використовують в основному йодні та бромні мінеральні води, а також води без специфічних компонентів і торфові лікувальні грязі та сапропелі.

Свідченням древньої історії заселення людиною території Литви є Культурний заповідник в Кярнаві, де знайдено поселення, вік яких близько 10 тис. років.

Вільнюс – найбільше місто Литви і її столиця. В наші дні Старе місто Вільнюса - один з найбільших в Європі (360 га) і основна визначна пам'ятка країни (з 1994 р. внесений до списку Світової культурної спадщини ЮНЕСКО).

По всій країні зустрічаються фортеці, палацово-паркові комплекси, дерев'яні костели, водяні млини.

Морські курорти, дюни, льодовикові озера і дбайливе відношення до природи, створюють країні репутацію однієї з кращих в Східній Європі ділянок "зеленого" туризму.

Латвія – прибалтійська держава з давньою історією і привабливою природою. Наявні джерела мінеральних вод та лікувальних грязей забезпечують функціонування бальнеологічних та бальнеогрязьових курортів: Кемері, Балдоне, Сіґулда, Цесіс, Лієпая, Межціємс.

Рига – головна визначна пам'ятка цієї країни. Столиця була заснована в 1201 р. лицарями Лівонського Ордена, хоча люди в цих краях жили ще з раннього неоліту. Символом міста є відомий собор Домський з одним з найбільших в світі органом.

Найменша за площею прибалтійська країна, проте дуже приваблива в туристичному відношенні – Естонія.

Важливу рекреаційну функцію виконують озера та річки. В країні понад 1400 озер, переважно льодовикового походження. В країні є прояви мінеральних вод та родовища лікувальних грязей. Найвідоміший грязьокліматичний курорт – Пярну.

Таллінн – одне з середньовічних міст Європи, що найбільш збереглися. Одна з основних визначних пам'яток міста - площа Раекоя (Ратушна) з Міською Ратушею (1402-1404 рр.), на якій розміщений ще один символ міста, - знаменитий флюгер Вана Тоомас (Старий Томас).

До Естонії туристи приїжджають перш за все з метою познайомитися із стародавньою і самобутньою культурою цієї країни, відвідати чудові пісенні уявлення, якими так славиться ця земля, а також відпочити на морських курортах балтійського узбережжя.

Білорусь – центральноєвропейська країна, яка повністю лежить в межах Східноєвропейської рівнини. Країна не має виходу до морів, однак внутрішні води відіграють важливу рекреаційну роль.

Сучасна столиця Білорусі, Мінськ виник більше 900 років тому на природному острові в місці злиття річок Свіслочи і Неміги. У радянський період і після війни столиця Білорусі придбала безліч нових пам'ятників.

Мінськ – визнаний культурний центр країни, тому недивно, що тут можна виявити безліч музеїв.

Найвідоміший фестиваль – «Слов'янський базар» – проходить щоліта у Вітебську.

Молдова – центральноєвропейська держава у міжріччі Дністра та Пруту. Країна не має виходу до морів, однак річкова мережа – відносно густа.

Кишинів (Кишинеу) – дивне зелене місто на семи горбах, витягнуте уздовж притоки Дністра, річки Бик, серед парків і озер.

В країні періодично проходять різноманітні етнографічні та музичні фестивалі («Мерцішор», «Запрошує М.Бієшу», «Єуджен Іонеско»).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]