Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Redko_V.E.,Smikova_M.O._Turistichne_krayinoznav...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
937.98 Кб
Скачать

Тема 6. Характеристика туристичних ресурсів австралії та океанії

АНОТАЦІЯ:

Тема присвячується розгляду загальних характеристик туристичних ресурсів Австралії, Нової Зеландії, аналізується туристичний потенціал країн Океанії.

НАВЧАЛЬНІ ЗАВДАННЯ:

  • вивчити основні туристичні ресурси та туристичні об’єкти Австралії;

  • проаналізувати туристичну галузь Нової Зеландії;

  • визначити основні туристичні центри країн Океанії;

  • розглянути туристичну привабливість та туристичний потенціал країн Океанії;

ФОРМИ КОНТРОЛЮ:

1.Тестування.

2.Усне опитування.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ТЕМИ:

Австралія – це материк-держава, який повністю знаходиться в південній півкулі. Країні належать численні острови в Індійському та Тихому океанах.

Вартими уваги природними туристичними ресурсами Австралії є о. Кенгуру з евкаліптовими гаями, парк «Янчеп» з найдревнішими скам'янілими організмами світу (строматоліти), піщаникові гряди Ґрампіан поблизу Мельбурна, о. Роттнест з кораловим узбережжям, лісами з чайного дерева та крихітними сумчастими куокка, кораловий риф Нінґалу, скелі Дванадцять апостолів, водоспади о. Тасманія тощо.

Історико-архітектурна спадщина континенту почала формуватися з приходом сюди європейців, тому її вік не перевищує 250 років. Важливими осередками туризму є Мельбурн, Сідней, Канберра, Аделаїда, Брісбен, Гобарт, Перт, Таунсвілл тощо. В країні проводиться багато спортивних змагань, міжнародних конференцій та фестивалів.

Туристична інфраструктура країни є високорозвинутою, про що свідчить і розвиток курортів. Австралія в першу чергу асоціюється з приморськими курортами, більшість з яких мають чудові можливості для віндсерфінгу та дайвінгу. Австралія володіє декількома визнаними гірськолижними. Найвідомішими бальнеологічними курортами країни є Дейлсфорд та Морі.

Нова Зеландія включає два великі (Північний та Південний) і низку дрібних островів Океанії. Великі острови переважно гористі, з численними вулканами та гейзерами, мальовничими гірськими озерами та льодовиками, водо - та льодоспадами. В історико-географічному відношенні Нова Зеландія є складовою Полінезії.

Останнім часом Нова Зеландія дуже активно просувається на ринку антарктичного туризму, організовуючи різноманітні тури до Антарктиди та прилеглих територій. Розвиваються інші види екстремального туризму: банжі-джампінг (батьківщина цього виду), хелі-скі, планеризм, рафтинг, катання на швидкісних катерах по фіордах, вилов акул тощо.

Курортів в країні небагато.

Фіджі – одна з найрозвинутіших в соціально-економічному відношенні країн Океанії з понад 800 островів, які знаходяться між південним тропіком та екватором, заселеними є близько ста.

Серед країн Меланезії Фіджі мають найвищий рівень розвитку туристичної інфраструктури.

Самоа займає 9 островів вулканічного походження у південній частині Тихого океану. Самоа знамениті тим, що тут жив і похований англійський письменник Роберт Льюїс Стівенсон.

В столиці цікавими об'єктами є культові споруди, некрополь самоанських королів, обсерваторія.

Палау є складовою Мікронезії. До складу країни входить понад 200 островів переважно коралового походження.

Країна, яку часто називають «Дивом підводного світу», має широкі можливості для організації будь-яких видів водного відпочинку.

Вануату є складовою Меланезії. В країні багато термальних джерел.

Основним історико-культурним туристичним ресурсом Вануату є давня і унікальна культура її жителів. Острови є об'єктом багатьох круїзних маршрутів.

Папуа-Нова Гвінея цікава своєю природою, етнічним різноманіттям, недоступними високогір'ями, численними островами та теплими морями.

Історико-архітектурна спадщина представлена в основному сучасними церквами та адміністративними будинками в Порт-Морсбі, Араві, Рабаулі, Валімо тощо.

До складу полінезійської країни Тонга входить 169 островів, об'єднаних у три групи. Надзвичайно привабливими для іноземних туристів є культура і побут полінезійців.

Туристична індустрія добре розвинута.

Федеративні Штати Мікронезії займають 607 островів Каролінгського архіпелагу та атолу Капінґамаранґі. Море, сонце, пляжі – найважливіші туристичні ресурси ФШМ. Готельна база є відносно розвинутою.

Соломонові Острови є частиною Меланезії (Чорноострів'я) з дуже сильним впливом папуаської та полінезійської культур.

Країна має всі можливості для розвитку приморських курортів, підводного плавання та полювання, водних видів відпочинку. Туристичними центрами є Хоніара, Кумбакале, Буала, Кіракіра. Туристична індустрія майже нерозвинута.

Маршаллові Острови є складовою Мікронезії. Населення островів надзвичайно гостинне і колоритне.

Чудові океанські пляжі, які можуть задовольнити широке коло потреб у водних видах відпочинку, є головним туристичним ресурсом країни.

Індустрія туризму розвинута відносно слабо.

Кірібаті знаходиться в центральній частині Тихого океану і є складовою Полі- та Мікронезії. Відпочинок на пляжі, дайвінг та риболовля – туристична спеціалізація островів. Відсутнє телебачення.

Тувалу – острівна країна в Полінезії. Головними туристичними ресурсами є сонце, теплі води океану, пляжі та органічний світ коралових рифів і лагун. Приваблює своєю самобутністю і місцева культура, яка є складовою полінезійської.

Республіка Науру – найменша за площею республіка світу. Історико-культурним ресурсом можна вважати спадок Другої світової війни: зброя, бункери, затоплені судна та літаки. Туризм лише починає розвиватися.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]