Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Redko_V.E.,Smikova_M.O._Turistichne_krayinoznav...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
937.98 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи:

  1. Питання для самостійного вивчення:

  1. Культурна спадщина країн Північно-Східної Африки.

  2. Традиції та суспільство Ефіопії.

  3. Історична спадщина Єгипту: витоки давньоєгипетської цивілізації.

  4. Символи Єгипту.

  5. Розвиток бізнес-туризму в ОАЕ.

  6. Найрозвинутіші готелі ОАЕ.

  1. Зробіть огляд періодичної літератури за темами:

  • Культурно-архітектурна спадщина країн Північно-Східної Африки.

  • Єгипетський музей – один з найвідоміших музеїв миру.

  • Характеристика туристичної галузі ОАЕ.

  • Готелі ОАЕ як найпрестижніші та найпопулярніші в світі.

  1. Тести:

1. Яку країну Близького сходу називають «країна 13 місяців сонця":

а) Сомалі;

б) Джібуті;

в) Ефіопія;

г) Судан.

2. Визначною пам’яткою якої країни є піраміда Сфінкс:

а) Судан;

б) Єгипет;

в) ОАЕ;

г) Еритрея.

3. Столицею Єгипту є:

а) Каїр;

б) Луксор;

в) Харгада;

г) Шарм-ель-шейх.

4. В якому сучасному місті Єгипту знаходилася давня його столиця Фіва:

а) Каїр;

б) Луксор;

в) Харгада;

г) Шарм-ель-шейх.

5. Який з курортів Єгипту є екологічним місцем на землі?

а) Каїр;

б) Луксор;

в) Харгада;

г) Шарм-ель-шейх.

6. З кількох еміратів утворена країна Об’єднані Арабські Емірати:

а) 5;

б) 7;

в) 3;

г) 10.

7. Назва якого емірату перекладається з арабської як «саранча, що вилупилася з личинки"»:

а) Дубай;

б) Аль-айн;

в) Шарджа;

г) Аджман.

8. В якому з еміратів ОАЕ не була виявлена нафта і в якому розташована резиденція еміра:

а) Дубай;

б) Аль-айн;

в) Шарджа;

г) Аджман.

9. Унікальний історичний спадок якої країни Північної Африки, здатний по рівню таємниць і історичних загадок скласти конкуренцію Греції і Єгипту:

а) Судан;

б) Еритрея;

в) Сомалі;

г) Ефіопія.

10. Яке місце було був сумно відомою італійською в'язницею смерті, а пізніше – російською військовою базою:

а) острів Святої Олени;

б) острів Мадагаскар;

в) острів Нокра;

г) місто-порт Джибуті.

Тема 9. Туристичні ресурси північної америки

АНОТАЦІЯ:

Тема присвячується розгляду туристичного потенціалу та основних туристичних об’єктів США, дана характеристика кожного зі штатів США з позиції їх туристичної привабливості, туристичний потенціал Канади та історичну спадщину Мексики з характеристикою її туристичної галузі.

НАВЧАЛЬНІ ЗАВДАННЯ:

  • охарактеризувати туристичні ресурси штатів США;

  • визначити основні туристичні ресурси Канади;

  • визначити роль та місце туристичної галузі Мексики в сфері туризму американського континенту;

  • виявити роль та значення цивілізації майя в туристичній галузі Мексики.

ФОРМИ КОНТРОЛЮ:

1.Тестування.

2.Усне опитування.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ТЕМИ:

США різноманітна за своїм природним, архітектурним, історичним потенціалом. Розглянемо деякі з туристично привабливих районів цієї країни.

Вашингтон – серце американської нації і держави. Тут розташовані знаменитий Капітолій, Білий дім, меморіали президентів Вашингтона на Національній алеї, що сполучає Білий дім і будівлю Капітолія, Морський меморіал, будівлю Верховного суду, меморіал ветеранам В'єтнамської війни, Арлінгтонське меморіальне кладовище з його могилою Невідомого солдата і довколишнім комплексом Пентагону, меморіал Альберта Ейнштейна, кафедральний собор Святих Петра і Павла, відоміший як Вашингтонський національний собор, а також францисканський монастир на Куїнси-стріт.

Улюблене місце відпочинку спроможних американців, популярний курорт і центр грального бізнесу - Атлантік-Сіті, розважальний комплекс Едвенче-акуаріум біля Камдена; дитячий парк розваг Land of Make Believe в Хоупі; обширний музейний комплекс Либерті-Стейт-парк в Джерси-сіті.

Штат Нью-Йорк – одна з самих незвичайних адміністративних одиниць США, найбільший в групі Средньоатлантичних штатів. Це найбільше місто східного узбережжя країни, "морські ворота США", її найважливіший економічний, політичний і культурний центр. Будь-якому відвідувачеві Нью-Йорка відразу впадають в очі його хмарочоси, статуя Свободи на однойменному острові і острів-музей Елліс в гирлі Гудзона, що є меморіальним комплексом, присвяченим всім іммігрантам, а Музей імміграції і символічна "Стіна честі" містить імена майже мільйона чоловік, що пройшли через це місце у пошуках кращої долі в Новому світі.

Також широко відомі Бродвей – щонайдовша вулиця Нью-Йорка з численними театрами і шоу-програмами; штаб-квартира ООН і численні галереї області Сохо (SoHo). Також можна зробити екскурсію в індіанські поселення Саутгемптону, на Ніагарський водоспад

"Сонячний штат" Флорида розташований на однойменному півострові між Мексиканською затокою і Атлантичним океаном. Гранд-Майамі – вічно вируючий центр великого курортного району, розташованого на атлантичному узбережжі півострова Флорида. Це місто нічного життя, фешенебельних курортів, океанських яхт і розважальних комплексів, що має репутацію і найживішого, і найнебезпечнішого міста США. Найпопулярнішим районом тут є сам Майамі-Бич – величезний атлантичний курорт.

Штат Мічиган називають "Штат росомах" і вважають одним з самих "озерних" місць на Землі. Тут налічується більше 11 тисяч озер і майже півтисячі річок, що укупі з невисокою чисельністю населення визначає туристичний потенціал Мічигану як одного з кращих місць для активного відпочинку на території країни.

Штат Юта розташований в самому серці Скелястих гір. Столиця і найбільше місто Юти – Солт-лейк-сіті розташований практично на березі Великого Солоного озера – найбільшого водоймища регіону. По всьому периметру гірських хребтів, що оточують місто, тягнеться ціла низка першокласних курортів, що спеціалізуються на лижному спорті, пішому, кінному і велотуризмі. В 2002 році Солт-лейк-ситі був вибраний столицею Зимових олімпійських ігор. Саме Велике Солоне озеро вважається найбільшим озером в США і включене в Список Усесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Лос-Анджелес – "Місто янголів". Більшість найпопулярніших туристичних районів розташовані на захід від центру міста. Очолює цей список один з найвідоміших міських районів планети – Голлівуд і Західний Голлівуд. Прибережні області Малібу, Пасифік-палісейдс і Санта-Моника – це кілометри золотого піску, краще місце для морського відпочинку

Штат Аляска. Офіційним видом спорту штату Аляска є екстремальні гонки на собачих упряжках, вважається унікальним по своїх можливостях туристичним районом, що служить справжньою меккою для прихильників екстремального туризму, рибалки, полювання та інших форм активного відпочинку.

США – країна з найвищою часткою всіляких парків розваг на душу населення в світі. Практично в кожному штаті є свій парк з американськими горками. На весь світ відомі тематичні парки Уолта Діснея, який є одним із засновників американської системи парків розваг. Такою ж характерною межею місцевого "туристичного ландшафту" можна вважати аквапарки. Всього в США більше тисячі цих розважальних комплексів, кожен з яких має якусь певну спрямованість.

Канада

Онтаріо – найбільша за чисельністю жителів провінція країни, славиться своїми виноградниками, де проводиться левова частка канадських вин, а також своєю "Великою підковою" Ніагарського водоспаду, що привертає сюди величезну кількість туристів.

Основні визначні пам'ятки Оттави – Башта Миру з 53 дзвонами на ній, мальовничій квартал навколо критого ринку Байворд, канал Рідо. В околицях міста цікаві красиве укріплене місто Кінгстон, в якому проходить знаменитий Ірландський фестиваль, форт Генрі, знаменита "Тисяча Островів" на озері Онтаріо, Тандер-бей на березі озера Верхнє, красивий район каньйонів Агава і звичайно – знаменитий Ніагарський водопад.

Одна з красивих провінцій Канади – Нова Шотландія, оточена з боків океаном. Визначними пам'ятками провінції є широкі пляжі і рибальські селища уздовж прибережної "Дороги Висхідного сонця", національний заповідник От-тер на острові Кейп-бретон. Столиця провінції – Галіфакс, цікава своїми церквами.

Мексика

У країні більше 50 національних парків загальною площею близько 800 тис. га, серед яких всесвітньо відомі паркі Босенчев і Кумбрес-де-Монтеррей з гірськими сосновими лісами, Ла-молінче і Піко-де-орісаба із відомими вулканами, заповідника рідкісних птахів Селестум і ін.

Дійсними пам'ятниками старовини в Мексиці є піраміди майя. Їх в країні достатньо багато, але доступні для відвідин лише деякі, оскільки багато пірамід поховано під шаром землі або покрито густою тропічною рослинністю, так що на перший погляд є просто зеленими горбами. Найбільш відомими і найбільш стародавніми спорудами є піраміди Теотіуакана, де добре збереглися дві найбільші піраміди – Сонця і Місяця, а також храм "найпопулярнішого" з богів майя – Кетцалькоатля.

Туристів чекають першокласні курорти країни Канкун, Плайя-де-Кармен, Акапулько, Пуерто-вальярта, Косумель, Масатлан, Уатулькo і ін.

Півострів Юкатан – колиска цивілізації майя і осереддя величезної кількості археологічних пам'ятників, привертає безліч любителів активних видів спорту і кейв-дайвинга. Кращими районами дайвинга в країні вважаються територія коралових рифів Чинчорро, рифи Алакранес, риф Паланкар і Плайя-гаррафон. А хребти Сьерра-мадре надають багатющі можливості для гірського і пішого туризму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]