Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендаії з вивчення Iсторії Україн...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
845.82 Кб
Скачать

Перелік основних термінів і понять

Геополітичні інтереси. “Українське питання”. Пакт Молотова-Ріббентропа. Радянізація. План “Барбаросса”. План “Ост”. “Новий порядок”. Депортація. Геноцид. Остарбайтери. Рух Опору. Партизани. Підпілля. Операції “Концерт” і “Рейкова війна”. ОУН. Бандерівці. Мельниківці. Бандерівщина. УПА. Ялтинська конференція. ООН.

Проблемні і практичні завдання:

  1. Які плани будували сталінський Радянський Союз і фашистська Німеччина щодо українських земель напередодні та на початку Другої світової війни?

  2. Чи можна вважати ключовим роль “українського питання” у німецько-радянському зближенні напередодні II Світової війни?

  3. Які наслідки для України мало підписання пакту Молотова-Ріббентропа?

  4. В чому виявилася суперечливість політики “радянізації”, що проводилася сталінським режимом на західноукраїнських землях?

  5. Які геополітичні плани плекали Радянський Союз і фашистська Німеччина і в якій мірі вони стосувалися долі України та її миролюбного народу?

  6. Чому, незважаючи на дійсно масовий героїзм та самопожертву бійців і командирів Червоної армії, ворогу вдалося доволі швидко просунутися вглиб території України?

  7. Як Ви оцінюєте евакуацію на Схід тисяч підприємств та людських ресурсів, проведену радянським керівництвом за декілька місяців початкового періоду Великої Вітчизняної війни та її наслідки для подальших бойових дій на радянсько-німецькому фронті?

  8. Як, на Ваш погляд, вплинули тяжкі та героїчні бої за Україну на весь подальший хід бойових дій вермахту проти Червоної армії?

  9. Яка Ваша оцінка події, що сталася 30 червня 1941 року у м. Львові за участю оунівських формувань?

  10. Які прояви Вам відомі фашистського “нового порядку” на українських землях?

  11. Чи згодні Ви з тим, що партизанський рух на українських землях, як, до речі, і на білоруських, мав всенародний характер? Який це мало вплив на результати двобою між СРСР і Німеччиною? Відповідь обов’язково обґрунтуйте.

  12. Коли була створена і проти кого діяла Українська повстанська армія (УПА)?

  13. Покажіть напрямки активізації партизанського руху на території Радянської України і який це мало реальний вплив на долю всієї війни?

  14. Дайте всебічну оцінку масштабам і характеру партизанського руху на українських землях. В чому суттєва відмінність дій рядянських партизан і вояків ОУН в роки війни? Чого на сьогодні домагаються ветерани руху ОУН-УПА часів Другої світової війни?

  15. Які існують сучасні оцінки радикального національного руху в західноукраїнських землях? Чи поділяєте Ви якісь із них та чому?

  16. Назовіть основні військові операції радянських військ по визволенню Лівобережної та Правобережної України, західноукраїнських земель.

  17. Покажіть вагомий внесок української науки, літератури і мистецтва у спільну перемогу над фашизмом.

  18. Приєднанням якої української землі було фактично завершено процес збирання всіх українських земель у єдиній національній державі?

  19. За яких обставин і факторів зріс авторитет України на міжнародній арені?

  20. Оцініть внесок українського народу у спільну перемогу об’єднаних націй над фашистськими агресорами у роки Другої світової війни.

  21. Які підсумки та уроки Другої світової війни для подальшого розвитку українського народу?