Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендаії з вивчення Iсторії Україн...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
845.82 Кб
Скачать

Перелік основних термінів і понять

Раднарком УСРР. Обмежений суверенітет. СРСР. РКП(б). НЕП. Голод. Непмани. Продподаток. Індустріалізація. ВКП(б). П'ятирічка. Колективізація. Суцільна колективізація. Комісія Молотова. Розселянювання. “Розкуркулювання”. Голодомор. Геноцид. Культурна революція. Українізація. Націонал-ухильництво. “Хвильовізм”. “Шумськізм”. “Волобуєвщина”. “Розстріляне відродження”. Репресії. Судові процеси: “Шахтинська справа”, “Справа СВУ”, “Справа УНЦ”. Сталінізм. Тоталітарний лад. “Великий терор”. Вороги народу. Західноукраїнські землі. Асиміляція. УАПЦ. УГКЦ. Католицизм. “Пацифікація”. УВО. ОУН. УНДО. КПЗУ.

Проблемні і практичні завдання

  1. Які наслідки більшовицької політики “воєнного комунізму” в Україні?

  2. Які фактори спричинили перехід більшовиків від політики “воєнного комунізму” до НЕПу?

  3. В чому полягала специфіка НЕПу в Україні? Якими були наслідки її реалізації?

  4. Коли і чому було згорнуто нову економічну політику та які це мало наслідки?

  5. Якими були причини й передумови здійснення форсованої індустріалізації в СРСР?

  6. Яка роль відводилася Україні у здійсненні індустріалізації і які особливості її проведення в республіці?

  7. Сформулюйте позитивні й негативні наслідки форсованої індустріалізації в Україні для подальшого розвитку українського народу. Свою відповідь обґрунтуйте.

  8. Коли і з яких причин було розпочато “кардинальні” зміни у сільському господарстві України?

  9. Чому реалізація політики “ліквідації куркульства як класу” призвела до розселянювання України та які її соціально-історичні наслідки?

  10. Які наслідки голодомору 1932-1933 рр. для українського народу? Як це вплинуло на подальший розвиток генофонду української нації?

  11. Якими шляхами йшло формування тоталітарного режиму в УРСР? Хто були провідниками та організаторами репресивної політики Москви в Україні?

  12. В яких умовах формувався сталінський репресивний апарат? Якими були його ключові завдання? Чим можна пояснити масовий характер репресій в Україні?

  13. Охарактеризуйте суть політики коренізації (українізації) в УРСР. Яких успіхів досягла ця політика в галузі освіти? Які політичні сили чинили опір українізації?

  14. В чому полягали причини культурного піднесення (“українського ренесансу”) у 20-ті роки і які зрушення відбулися у розвитку літератури, музики, кіно та мистецтва?

  15. Що слугувало приводом для відновлення жорстко репресивної політики тоталітарної держави наприкінці 20-х рр. і в які способи вона здійснювалася?

Тема X Україна в роки Другої світової війни. Возз’єднання українських земель. (1939-1945 рр.) План

  1. “Українське питання” у геополітичних інтересах СРСР і Німеччини напередодні та на початку II Світової війни. Пакт Молотова-Ріббентропа. Входження західноукраїнських земель до складу СРСР та його наслідки.

  2. Напад фашистів на Радянський Союз. Героїзм і трагізм боротьби Червоної армії проти загарбників на території України у 1941-1942 рр. Риси фашистського окупаційного режиму на українських землях.

  3. Радянський партизанський рух на окупованій території України. Боротьба формувань ОУН-УПА проти окупаційних режимів у 1941-1944 рр. та її сучасні оцінки. Визволення України і масовий героїзм радянських воїнів.

  4. Підсумки та уроки II Світової війни для України. Історичний внесок українського народу у спільну перемогу об’єднаних націй над фашизмом.