Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендаії з вивчення Iсторії Україн...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
845.82 Кб
Скачать

Перелік основних термінів і понять

Тимчасовий уряд. Ради. Двовладдя. Тривладдя. Меньшовики. Більшовики. Диктатура пролетаріату. Націоналізація. Центральна Рада. Генеральний секретаріат. Універсали. Автономія. УНР. ВУЦВК. Народний секретаріат. Донбасько-Криворізька республіка. Брест-Литовська угода. Гетьманат “Українська держава”. ЗУНР. УГА. Директорія. “Злука”. Петлюрівщина. Громадянська війна. Білий терор. Червоний терор. Отаманщина. Махновщина. Червона армія. “Воєнний комунізм”. Продрозкладка. Продзагони. Комнезами. Білополяки. Лінія Керзона. Ризький мир.

Проблемні і практичні завдання

  1. В чому полягала своєрідність політичного становища в Україні після Лютневої революції 1917 року в Росії? Які органи влади виникли в Україні після повалення царизму?

  2. Визначте характер, рушійні сили, завдання, особливості та основні напрямки українського національного руху в 1917 році.

  3. Охарактеризуйте відносини між Центральною Радою та Тимчасовим урядом Росії.

  4. Проаналізуйте основний зміст та визначте історичне значення Універсалів – програмних державотворчих документів Центральної ради.

  5. В чому суть конфлікту між Центральною Радою і більшовицьким Раднаркомом Росії?

  6. За яких умов було проголошено встановлення радянської влади в Україні? Яким шляхом відбувалося її подальше поширення?

  7. Охарактеризуйте умови Брест-Литовського договору для України. Якими були відносини між Центральною Радою та німецько-австрійською окупаційною адміністрацією?

  8. Охарактеризуйте законотворчу діяльність Центральної Ради в останній місяць її існування.

  9. Визначте, в чому полягають причини поразки та історичне значення діяльності Центральної Ради?

  10. Складіть історичні портрети видатних діячів Центральної Ради: М. Грушевського, В. Винниченка, С. Петлюри.

  11. Які фактори сприяли появі нового українського національно-державного утворення – гетьманату “Українська держава”?

  12. Охарактеризуйте основні напрямки внутрішньої політики гетьманського уряду П. Скоропадського. У чому полягала суть державотворчих планів гетьмана і в якій мірі йому вдалося їх реалізувати? Відповідь обґрунтуйте.

  13. Які головні складові зовнішньої політики гетьманату?

  14. Що проголошувалося у “Грамоті” гетьмана П. Скоропадського 14 лист. 1918 р.?

  15. Чим були викликані різкі зміни у зовнішній політиці уряду П. Скоропадського восени 1918 року і до чого вони призвели?

  16. Які основні причини падіння гетьманської влади в Україні?

  17. Визначте головні підсумки доби гетьманату в Україні.

  18. Складіть історичний портрет гетьмана Павла Скоропадського.

  19. Коли і як влада в Україні перейшла від гетьмана до Директорії? Яким був її чисельний і персональний склад? Які соціальні верстви населення були її опорою?

  20. Які фактори визначили своєрідність політичного курсу Директорії? Наскільки перспективним, на Вашу думку, був цей курс і чому?

  21. Яку внутрішню політику проводила Директорія? Коли були встановлені контакти між УНР та ЗУНР? В чому суть ухвали про “Злуку” і чому їй не судилося здійснитися у той історичний час?

  22. Охарактеризуйте головні напрямки зовнішньої політики Директорії. Які прорахунки у зовнішній політиці, на ваш погляд, призвели до втрати контролю над Україною?

  23. Покажіть перебіг основних військових подій в Україні протягом 1919-1920 рр. Які причини призвели до падіння влади Директорії УНР? Коли це відбулося?

  24. Розкрийте причини поразок і уроки українських національно-визвольних змагань.