Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_звич.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
283.67 Кб
Скачать
      1. Зміст графічної частини

Графічна частина курсової роботи складається з двох (трьох) аркушів креслень формату А1 (841 x 594 мм). На першому аркуші креслень мають бути показані 3 варіанти мосту. Для кожного варіанта слід зобразити загальний вигляд (фасад і на половині довжини - поздовжній розріз, масштаб 1:100^1:400) та один-два поперечних розрізи (масштаб 1:100^1:200).

На 2 аркуші креслень слід показати опалубні креслення, схему армування головної балки прогонової будови з виноскою каркасів, пучків і сіток, а також специфікацію та вибірку арматури. Масштаб 1:25...1:50. Також зображуються деталі конструкції прогонової будови - захисні засоби, елементи водовідведення, конструкція деформаційного шва, опорні частини і т.п. Масштаб 1:5 ... 1:20. Для прогонової будови із звичайного залізобетону будують епюру матеріалів.

На 3 лист - креслення конструкції опори, три проекції загального виду опори (з розрізами), деталі конструкції і армування, масштаб креслення 1:100, деталей - 1:25 - 1:50.

    1. Оформлення курсової роботи

Розрахунково-пояснювальну записку виконують на стандартних аркушах паперу формату А4. Викладка тексту повинна бути лаконічною, чіткою та зручною для читання. Розрахунки в пояснювальній записці мають бути виконані в одиницях СІ. Креслення виконають за допомогою графічного редактора "Auto CAD " з необхідною штриховкою згідно з діючих стандартів.

Усі аркуші записки проекту повинні бути зшиті в один зошит та мати зміст і титульну сторінку.

Пояснювальна записка пишеться українською мовою на аркушах паперу з одного боку. Набір на комп’ютері, як основний варіант виконання записки, з інтервалом між рядками 1,5. При підготовці записки на комп’ютері текст треба набирати в редакторі "WORD", інтервали для шрифту «звичайний», шрифт "Times New Roman", 14 п.

При оформленні проекту на комп’ютері формули та розрахунки вводяться у графічному редакторі "EQUATION EDITOR", графіки - у редакторі "WORD" або "Excel"; рисунки, схеми можуть бути виконані за допомогою графічних редакторів "WORD", "Paint", "Auto CAD ".

Зразок оформлення титульної сторінки та заповнення штампів креслень наведені в додатку Д.1 та Д.2.

Текстовий та графічний матеріали курсової роботи мають бути оформлені у відповідності до вимог ЕСКД та СПДК.

  1. Методичні вказівки до виконання курсової роботи

Виконання курсової роботи складається з кількох етапів:

  1. - аналіз вихідних даних (місцевих умов) та на їх основі складання варіантів мостової споруди;

  2. - креслення трьох варіантів мосту;

  3. - розрахунки прогонової будови вибраного варіанту;

  4. - креслення головної балки прогонової будови на основі проведених розрахунків та окремих вузлів і деталей прогонової будови.

    1. Аналіз вихідних даних

Аналіз вихідних даних включає:

А. Встановлення габаритних розмірів мостової споруди (ширину проїжджої частини, тротуарів та смуг безпеки), найменшої ширини моста та прогонової будови. Для цього залежно від категорії дороги за [1, дод. 3, табл. 1 ] визначають ширину проїжджої частини п х Ь , смуги безпеки ПБ та тротуарів Т . Габарит моста при двох смугах руху Г = ПБ + п ■ Ь + ПБ . Найменша ширина (див. рис. 4.1).

Найменша ширина мосту Вм

ь

ББ

Г

ь

ББ

ь

П

ь\

т V

ь

ПБ

п

хЬ

ь

ПБ

Т

ь

П

1

%

У/////////,

У//////;

V/////////,

%

ь

С

В

П / Б

ь

С

Рис. 4.1 Схема для визначення ширини мосту ВМ = Г + 2ЬББ + 2ЬТ + 2ЬП

де Ьбб , Ьп - запас ширини мосту для розміщення відповідно захисних засобів (бар’єрів безпеки) та перил, Ьбб = 20....40 см; Ьп =15...20 см.

Найменша ширина прогонової будови

ВП / Б = Вм - 2ЬС

де ЬС - виліт консолі тротуарних блоків; Ьс = 30...40 см для тротуарів Т = 1 м., та ЬС = 50...70 см. для тротуарів Т > 1,5 м.

Б. Аналіз умов пропуску води, льодоходу, можливості забезпечення судноплавства, умов пропускання автомобільного або колійного транспорту.

Для цього викреслюють повздовжній профіль переходу (з однаковим вертикальним та горизонтальним масштабом) з нанесенням живого перерізу річки, характерних рівнів води, геологічного складу дна річки. При нанесенні повздовжнього профілю мостового переходу слід мати на увазі, що проект мосту розробляється для території України і заплави, в основному, мають пологі береги, виняток складає проект віадука.

Для несудноплавних річок розташування нижньої частини прогонової будови визначається нормами [1, табл. 2]. При проектуванні шляхопроводів наносять габарити наближення конструкцій під шляхопроводами (через автомобільні дороги та вулиці за [1, дод.

  1. через залізничні колії згідно з ГОСТ 9238-8З.

В. Аналіз ґрунтових умов полягає у визначенні надійного несучого шару грунту та виду фундаменту - мілкого чи глибокого закладання, тобто шару грунту, на який спиратиметься фундамент.