Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!!!!!!!!!!!!Метод. упр. ризиками.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
444.93 Кб
Скачать

Тема 4: Методи виявлення ризику

1. Основні підходи до виявлення ризику

2. Опитувальні листи

3. Структурні діаграми

4. Пряма інспекція

1. Основні підходи до виявлення ризику

Для того щоб оцінити ризик і прийняти відповідне рішення, необхідно зібрати вихідну інформацію про об'єкт - носії ризику. Ця первинна стадія носить назву «виявлення ризику» і включає два основних етапи: збір інформації про структуру об'єкта та виявлення небезпек чи інцидентів. Деякі з описаних у цьому розділі методів застосовується для виявлення будь-яких ризиків, інші - тільки для окремих видів, наприклад промислових. Наявність достатньо повної і належним чином структурованої інформації про ризики є основою для вироблення ефективних заходів по управлінню ними.

Основні підходи до виявлення ризику

Існує безліч методів, кожен з яких допомагає отримати інформацію про характеристики окремих ризиків, які є типовими для певного виду діяльності. Тому доцільно використовувати комплекс методів, щоб вирішити поставлену задачу. Необхідно постійно стежити за ефективністю використання таких методів, щоб вносити до них вдосконалення, які можуть виявитися корисними в подальшому. Неможливо однозначно вказати, які методи будуть найбільш ефективними в кожному конкретному випадку, але це досягається легше, якщо ризик-менеджер є фахівцем-практиком в даній галузі господарської діяльності, будь то промислове виробництво, фінанси або комерція. Робота по збору інформації та виявлення ризиків допомагає ідентифікувати більшість небезпек, але, як правило, через деякий час виявляються нові. Це може бути пов’язано з накопиченням досвіду і статистичних даних, а також з впровадженням нових технологій і використанням інших матеріалів. Тому важливою складовою частиною організації діяльності в даній області є створення спеціальної програми з контролю і виявлення нових ризиків. Така програма повинна плануватися відділом підприємства з управління ризиком або ризик-менеджером. Який би план не був вироблений, він повинен мати власний бюджет і економічне обґрунтування, щоб витрати на ризики не перевищили збитки від них. Одні методи базуються на аналізі статистичних, фінансових, управлінських та інших звітних документів підприємства, інші вимагають безпосередньої інспекції місць розташування джерел небезпеки. Існують методи, які більше підходять до післяподійних, ніж до доподійних ситуацій. Деякі методи виявлення ризику будуються на кількісному аналізі, а інші використовують тільки якісні підходи. Однак всі вони спрямовані на виявлення й опис існуючих в організації ризиків. Треба відзначити, що поставлена задача є досить трудомісткою і вимагає спеціальних знань. Оптимальним в такій ситуації є залучення для роботи незалежних фірм або експертів у сфері оцінки ризиків та страхування (наприклад, робота по виявленню та оцінці ризиків на великому нафтопереробному підприємстві Московського регіону проводилася протягом року групою, куди входило до восьми фахівців). Отже, до основних методів отримання вихідної інформації про виробничі об'єкти слід віднести:

• стандартизований опитувальний лист;

• розгляд та аналіз первинних документів управлінської і фінансової звітності;

• аналіз даних щоквартальних та річних фінансових звітів;

• складання та аналіз діаграми організаційної структури підприємства;

• складання та аналіз карт технологічних потоків виробничо-господарських процесів;

• інспекційні відвідування виробничих підрозділів;

• консультації фахівців у даній технічній області;

• експертизу документації, спеціалізований консалтинг фірм.

Кожен з перерахованих методів здатний дати досить велику кількість інформації, яка повинна бути належним чином проаналізована та структурована. Основна мета такої роботи - встановити взаємозв'язки між окремими даними, що містяться в різних джерелах.

Ряд особливостей має виявлення фінансових і комерційних ризиків підприємства. Основне значення в даному випадку набуває аналіз фінансової документації підприємства. Для цього необхідно готувати специфічні опитувальні листи, а також адаптувати і ряд інших методів виявлення ризику.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]