Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!!!!!!!!!!!!Метод. упр. ризиками.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
444.93 Кб
Скачать

Тема 2: Організація процесу управління ризиками

1. Загальна схема процесу управління ризиком

2. Загальна характеристика методів впливу на ризик

3. Організація управління ризиком на підприємстві

1. Загальна схема процесу управління ризиком

Управління ризиком – це багатоступінчатий процес, ціллю якого є зменшити або компенсувати збиток, нанесений об’єкту внаслідок настання несприятливих подій. Мінімізація збитку та зниження ризику – це не тотожні поняття. Друге означає або зменшення можливого збитку, або зниження ймовірності настання несприятливого випадку.

Основні етапи процесу управління ризиком представлені на рисунку.

Рис 2.1. Загальна схема процесу управління ризиком

Аналіз ризику – початковий етап, який передбачає отримання необхідної інформації про структуру, властивості об’єкта та існуючих ризиках. Об’єм отриманої інформації повинен бути достатнім для прийняття адекватних рішень при реалізації наступних етапів управління ризиками.

Під час виявлення ризику визначаються всі імовірні ризики досліджуваної системи. Найголовніше – не пропустити важливих обставин та робити їх детальний опис.

Оцінка - це кількісний опис виявлених ризиків, під час якого виявляються такі характеристики, як імовірність і розмір можливого збитку. Тоді ж формується набір сценаріїв розвитку несприятливих ситуацій і для різних ризиків формуються функції розподілення імовірності настання збитку в залежності від його розміру.

Далі відбувається вибір методів впливу на ризики з метою мінімізації можливих збитків у майбутньому. Як правило, кожен вид ризику передбачає 2-3 традиційні способи його зменшення. Тому виникає проблема оцінки порівняльної ефективності методів впливу на ризик, з метою вибору найкращого з них. Порівняння може відбуватись за допомогою різних критеріїв, в тому числі економічних.

Після вибору оптимальних способів впливу на визначені ризики з’являється можливість сформувати загальну стратегію управління всім комплексом ризиків підприємства. Це етап прийняття рішень, коли визначаються необхідні фінансові і трудові ресурси, відбувається формування та розподілення задач серед менеджерів, здійснюється аналіз ринку відповідних послуг, проводяться консультації зі спеціалістами.

Процес безпосереднього впливу на ризик може бути представлений трьома способами: зниження, збереження та передача ризику.

Заключним етапом управління ризиком є контроль та коректування результатів реалізації вибраної стратегії з врахуванням нової інформації. Контроль полягає в отриманні інформації від менеджерів про збитки, які виникли, та вжиті заходи з їх мінімізації. Він також може проявлятися у виявленні нових обставин, що змінюють рівень ризику, передачі всіх даних страховій компанії, спостереженні за ефективністю роботи систем забезпечення безпеки і т. д. Раз на кілька років повинен відбуватись перегляд даних про ефективність засобів, що використовуються для управління ризиками, з врахуванням інформації про ризики, що виникли протягом даного періоду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]