Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 3.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
53.37 Кб
Скачать

3.2 Вк, який здійснює ревізійна комісія.

Ревізійна комісія, відповідно до Принципів корпоративного управління, повинна здійснювати оперативний контроль за фінансово-господарською діяльністю товариства шляхом проведення планових та позапланових пере­вірок. Комісія обирається з числа співробітників товариства. Порядок діяль­ності, склад та умови оплати праці членів комісії затверджуються зборами товариства, які її обрали. Ревізійна комісія діє на підставі статуту господарю­ючого суб'єкта та власного внутрішнього положення про ревізійну комісію.

Планові перевірки мають проводитися ревізійною комісією за підсумками фінансово-господарської діяльності товариства за рік з метою подання за­гальним зборам акціонерів висновків за річними звітами та балансами.

Позапланові перевірки повинні проводитися ревізійною комісією за влас­ною ініціативою, за рішенням загальних зборів та на вимогу акціонерів, які володіють у сукупності більш як 10 відсотками голосів.

При здійснення покладених на неї повноважень ревізійна комісія зобов'я­зана вимагати позачергового скликання загальних зборів акціонерів у разі:

- виникнення загрози суттєвим інтересам товариства;

- виявлення зловживань, вчинених посадовими особами органів това­риства.

Ревізійна комісія товариства з обмеженою відповідальністю

Згідно із Законом України Про господарські товариства, контроль за діяльністю дирекції (директора) товариства з обмеженою відповідальністю здійснюється ревізійною комісією, що утворюється зборами учасників товари­ства з їх числа, в кількості, передбаченій установчими документами, але не менше трьох осіб. Члени дирекції (директор) не можуть бути членами ревізій­ної комісії.

Перевірка діяльності дирекції (директора) товариства з обмеженою відпо­відальністю проводиться ревізійною комісією за дорученням зборів, з власної ініціативи або на вимогу учасників товариства. Ревізійна комісія вправі вима­гати від посадових осіб товариства подання їй усіх необхідних матеріалів, бухгалтерських чи інших документів та особистих пояснень.

Ревізійна комісія доповідає результати проведених нею перевірок вищому органу товариства чи загальним зборам (зборам колективу, засновників).

Ревізійна комісія складає висновок по річних звітах та балансах. Без вис­новку ревізійної комісії збори учасників товариства не мають права затверд­жувати баланс товариства.

Ревізійна комісія має право ставити питання про скликання позачергових зборів учасників, якщо виникла загроза суттєвим інтересам товариства або виявлено зловживання посадовими особами товариства.

Особливості організації ревізійних комісій у публічних акціонерних товариствах

Відповідно до Закону “Про господарські товариства”, контроль за фінансо­во-господарською діяльністю правління акціонерного товариства здійснюєть­ся ревізійною комісією, яка обирається з числа акціонерів.

Членами ревізійної комісії не можуть бути члени правління, ради акціо­нерного товариства (спостережної ради) та інші посадові особи.

Порядок діяльності ревізійної комісії та її кількісний склад затверджують­ся загальними зборами акціонерів згідно із статутом товариства.

Перевірки фінансово-господарської діяльності правління проводяться ревізійною комісією за дорученням загальних зборів, ради акціонерного това­риства (спостережної ради), з її власної ініціативи або на вимогу акціонерів, які володіють у сукупності більш як 10 відсотками голосів. Ревізійній комісії акціонерного товариства повинні бути надані всі матеріали, бухгалтерські або інші документи і особисті пояснення посадових осіб на її вимогу.

Ревізійна комісія доповідає про результати проведених нею перевірок за­гальним зборам акціонерного товариства або раді акціонерного товариства (спостережній раді).

Члени ревізійної комісії мають право брати участь з правом дорадчого голосу у засіданнях правління.

Ревізійна комісія складає висновок по річних звітах та балансах. Без вис­новку ревізійної комісії загальні збори акціонерів не мають право затверджу­вати баланс.

Ревізійна комісія зобов'язана вимагати позачергового скликання загаль­них зборів акціонерів у разі виникнення загрози суттєвим інтересам акціонер­ного товариства або виявлення зловживань, вчинених посадовими особами.

У викладені основні повноваження ревізійних комісій акціо­нерних товариств (обов'язки, завдання та права).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]