Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 3.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
53.37 Кб
Скачать
  1. Методичні прийоми і процедури внутрішньо господарського контролю.

Для досягнення мети ВГК вживаються відповідні мето­дичні прийоми. Такі прийоми можна згрупувати у вигляді організаційно-ме­тодичної моделі ВГК.

Методичні прийоми ВГК це сукупність способів вивчення законності, доцільності й ефективності господарських опе­рацій для оцінки діяльності підприємства.

Для досягнення мети при ВГК використовується наступний підхід. При проведенні перевірки "тради­ційних" об'єктів - активів, власного капіталу, зобов'язань, доходів та витрат обов'язково проводиться перевірка, оцінювання та моніторинг системи бух­галтерського обліку, фінансова та господарська інформація, ступінь дотримання на підприємстві нормативних актів, еко­номічність та ефективність діяльності підприємства.

ВГК виконує свої функції за допомогою власного методу, який є сукупністю конкретних методик, методичних прийомів, та певних про­цедур.

Процедура (від лат. ргосейо - проходжу, відбуваюсь) - поняття, яке вста­новлює виконання певних дій засобами праці над предметами праці з метою пізнання, перетворення або удосконалення їх для досягнення оптимуму. В свою чергу процедури ВГК - певний порядок та послідовність дій аудитора для отримання необхідних аудиторських доказів на конкретному об'єкті аудиту.

Контрольні процедури передбачають виконання методичних прийомів аудиту. Кожний методичний прийом у системі ВГК передбачає використання певних контрольних процедур.

Організаційні - вибір спеціалістів для виконання контрольних процедур, оформлення організаційно-розпорядчої документації (плани, накази, розпо­рядження, графіки тощо), встановлення об'єктів і вибір методики аудиту.

Моделюючі - побудова організаційних та інформаційних моделей об'єктів перевірки, які дають змогу оптимізувати проведення перевірки за часом і якісними характеристиками із застосуванням обчислювальної техніки. Мо­дель залежно від контролю групи економічно однорідних об'єктів конкрети­зують у частині диференціації об'єктів та їхніх структурних елементів, джерел інформації і методичних прийомів проведення контролю й узагальнення його результатів.

(Слайд 33) Лічильно-обчислювальні - застосовуються під час перевірки кількісної характеристики об'єктів перевірки. До них відносять - встановлення вартості товарів відповідно до ринкових цін, перевірку правильності нарахування за­робітної плати робітникам, правильності розрахунку зобов'язань за податка­ми, внесками до соціальних фондів тощо. Крім того, їх використовують при інвентаризації, дослідженні документів, економічному аналізі, статистичних розрахунках, економіко-математичних методах, інших методичних прийомах аудиту.

Логічні - ґрунтуються на застосуванні прийомів логіки у процесі перевірки. Використовують їх у поєднанні з іншими контрольно-аудиторськими проце­дурами (наприклад, при перевірці документів, економіко-математичних роз­рахунках, економічному аналізі).

Порівняльно-зіставні - передбачають порівняння і зіставлення об'єкта з його аналогом, затвердженими зразками, нормативно-правовими актами для виявлення відхилень від них. Слід зазначити, що причини відхилень досліджу­ють за допомогою інших контрольно-аудиторських процедур. Порівняльно-зіставні процедури широко використовують разом з іншими методичними прийомами контролю, але особливо важливу роль вони відіграють при дослід­женні документів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]