Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 3.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
53.37 Кб
Скачать

3. Суб’єкти внутрішньогосподарського контролю

3.1 Внутрішній контроль який здійснює власник (адміністративний контроль)

Власник підприємства реалізує свої права щодо управління безпосередньо або через уповноважені ним органи відповідно до статуту підприємства чи інших установчих документів.

Для керівництва господарською діяльністю підприємства власник (влас­ники) або уповноважений ним орган призначає (обирає) керівника під­приємства.

Виконання владних функцій власником обумовлює здійснення ним відпо­відних контрольних заходів: формування організаційної структури підприєм­ства, створення підпорядкованості підрозділів, складання внутрішніх доку­ментів (регламентів) роботи - положень про підрозділи, посадових інструкцій працівників, розподіл повноважень та взаємовідносин між підрозділами; при­значення на посади та надання повноважень керівникам підрозділів, визна­чення кола матеріально відповідальних осіб; встановлення порядку проход­ження та затвердження документів, ведення обліку та складання звітності; визначення порядку контролю за здійсненням основних операцій: постачан­ня, виробництво, збут, інвестиційна та фінансова діяльність; створення та надання повноважень підрозділам з контролю та інші.

Функції контролю здійснює наглядова (спостережна) рада товариства. Залежно від кількісного складу та функцій наглядової ради згідно з Принци­пами корпоративного управління, у її складі доцільно формувати дорадчі органи - постійні або тимчасові комітети.

До постійних комітетів, які доцільно створювати у товаристві з метою запобігання виникнення конфлікту інтересів у посадових осіб товариства, належать аудиторський комітет та комітет з питань призначень та винагород.

Наглядова рада (через аудиторський комітет ради) повинна забезпечити функціонування належної системи контролю, а також здійснення стратегічно­го контролю за фінансово-господарською діяльністю товариства. З метою ефективного виконання цих функцій до компетенції ради повинні належати, зокрема, повноваження щодо:

- перевірки достовірності річної та квартальної фінансової звітності до її оприлюднення та (або) подання на розгляд загальних зборів акціо­нерів;

- виявлення недоліків системи контролю, розробка пропозицій та реко­мендацій щодо її вдосконалення;

- призначення та звільнення внутрішніх аудиторів;

- затвердження зовнішнього аудитора (якщо це повноваження не відне­сено до компетенції загальних зборів акціонерів), здійснення контролю за ефективністю, об’єктивністю та незалежністю зовнішнього аудитора, фінансовими відносинами між товариством та аудитором;

- контролю за усуненням недоліків, які були виявлені під час проведен­ня перевірок ревізійною комісією, службою внутрішнього аудиту та зовнішнім аудитором.

Завданням аудиторського комітету є здійснення контролю за фінансово-господарською діяльністю товариства, надання пропозицій щодо обрання аудитора та контроль за його незалежністю, визначення напрямів необхідно­го аудиту. До його відання також відносяться питання звітності та управління ризиками. При здійсненні своїх функцій аудиторський комітет повинен співпрацювати з ревізійною комісією товариства, службою внутрішнього аудиту та зовнішнім аудитором.

У рамках своєї діяльності постійні та тимчасові комітети товариства готу­ють та надають наглядовій раді рекомендації для прийняття нею остаточних рішень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]