Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб. Роб.(ел. та магн.).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
15.53 Mб
Скачать

§2 Режими роботи електронного осцилографа.

2.1.Використання осцилографа як вольтметра.

Легко довести, що переміщення променя на екрані пропорційне прикладеній до пластин напрузі. Таким чином, зміщення променя характеризує вихідну напругу підсилювача У або X. Якщо підсилювач забезпечує пропорційність вхідної і вихідної напруг, то переміщення променя характеризує і вхідну напругу.

Для реалізації такого режиму вимикають розгортку, на вхід У подають досліджуваний сигнал, тоді довжина вертикальної лінії характеризує вхідну напругу.

2.2. Розгортка сигналу в часі.

В цьому режимі сигнал подають на вхід У . На підсилювач X подають пилообразну напругу з генератора розгортки. При цьому частота генератора повинна бути рівною або в ціле число разів меншою частоти досліджуваного сигналу. При цьому переміщення променя в вертикальному напрямі пропорційне даному сигналові, а в горизонтальному напрямі пропорційне часу, тобто здійснюється розгортка.

По закінченні "прямого" ходу променя (зліва-направо) спеціальним пристроєм промінь гаситься і швидко переводиться в ліву частину екрану, де розгортка повторюється. Якщо при повторних ходах промінь проходить по тій же траєкторії, що і в перший раз, то, внаслідок інерціальності зору, ми бачимо нерухому картинку. Якщо траєкторії променів не співпадають, то осцилограма "рухається" вправо або вліво. Зупиняють її при виведеній амплітуді синхронізації плавно змінюючи частоту розгортки,

2.3. Робота осцилографа від незалежних джерел сигналів X та у.

Такий режим використовують для порівняння частот (по фігурам Ліссажу) або фаз даних сигналів. Генератор розгортки виключають. На входи X та У подають необхідні сигнали і ручками "підсилення X" та "підсилення У" встановлюють необхідний розмір осцилограми (1/2 . ..2/3 діаметра екрана).

При виконанні роботи слід мати на увазі, що підсилювач У більш чутливий і на вхід У подавати сигнал більш високої частоти (або складнішої форми).

Хід роботи

  1. Ознайомитися з розміщенням та призначенням органів управління осцилографа.

  1. Ввімкнути осцилограф, ручками "яскравість", "фокус", "переміщення X” та "переміщення У" встановити промінь мінімальної видимої яскравості приблизно в центр екрану.

  1. Підключити до входу У джерело змінного струму (звуковий генератор). Ручкою "підсилення У" встановити довжину вертикальної лінії приблизно на пів екрану. Змінюючи напругу на вході У, спостерігати зміну довжини лінії. Зробити висновок.

  2. Підключити генератор розгортки. Одержати стійку осцилограму. Не змінюючи частоту розгортки, змінити частоту генератора до одержання нової стійкої осцилограми. Перемалювати з екрану обидві осцилограми. Чим вони відрізняються ?

  3. Вимкнути розгортку. На вхід X подати сигнал ~ 6,3 В, 50 Гц від випрямляч В-24. На вхід У подати сигнал 50 Гц із звукового генератора. Спостерігати і замалювати фігури Ліссажу для співвідношення частот 1:1. Змінній частоту генератора до 25 Гц; до 100 Гц і т.д. Одержати стійкі фігури. І перемалювати їх для співвідношення 2:3; 1:3; 3:4; 1:4.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]