Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 1.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.05.2015
Размер:
40.39 Кб
Скачать

Лекція на тему: «Московська держава за часів правління Олексія Михайловича (1645-1676 рр.)»

Мета: ознайомити студентів з політичними подіями в історії Росії XVII століття, показати роль простого народу у звільненні країни від загарбників; удосконалювати вміння встановлювати причинно-наслідкові зв’язки, систематизувати історичні факти.

Завдання:

  • виявити особливості зовнішньої та внутрішньої політики Олексія Михайловича;

  • оцінити політичні зміни, що відбувалися на території Московської держави після приходу до влади Олексія Михайловича;

  • прослідкувати соціально-економічні зміни в Московській державі за правління Олексія Михайловича;

  • розвивати в студентів пам’ять, критичне мислення, вміння аналізувати, робити висновки;

  • виховувати любов до історії.

План

  1. Початок царювання і хвилювання 1648 року.

  2. Соборне Уложення 1649 року.

  3. Становище в середині держави в 1645-1676 рр.

  4. Культурний перелом.

  5. Зовнішня політика Московської держави в середині XVII століття.

Хід лекції

  1. Початок царювання і хвилювання 1648 року.

13 липня 1645, після смерті Михайла Федоровича, російським царем стає його син, Олексій Михайлович Романов. Новому государеві всього 16 років. Цар Олексій відрізнявся незвичайно вразливим і рухомим характером, мав незвичайним розумом. У перші роки свого царювання Олексій Михайлович мало брав участь у державних справах і довірив управління ними своєму вихователю боярину Борису Івановичу Морозову. Навколо Морозова зібрався гурт людей, ще більш корисливих і самоуправних, ніж він сам. Вони стали пригнічувати московське населення, не тільки вимагаючи з нього хабара, але навмисне зводячи неправдиві звинувачення на невинних людей і розоряти їх. У 1648 році цар одружився на дочці придворного Милославського. Після царської весілля Морозов одружився з іншою дочки Милославського, і, таким чином, Милославський отримав великий вплив. У червні 1648 року стався великий бунт. 1 червня 1648 року спалахнуло повстання в Москві - Соляний бунт. Юрба оточила государя під час хресного ходу, скаржилася йому і вимагала страти Морозова та інших самоуправців. Цар врятував свого улюбленця, відправивши його з конвоєм у Кирилов монастир. Інші чиновники були вбиті натовпом, а їхні будинки розграбовані і спалені. Московські хвилювання позначилися і на інших містах. Слідом за Москвою влітку 1648 року розгорнулася боротьба посадських і дрібних служивих людей у Козлові, Курську, Великому Устюзі, Воронежі, Нариму, Томську й інших містах країни. Молодий государ, який жив спокійно і радісно у впевненості, що в його державі все добре, був вражений подією. Дізнавшись, що Морозов обдурив його довіру, цар більше не підпускав його до справ. Вплив перейшов до іншого улюбленця царя, боярина князя Микити Івановича Одоєвського, людині великого розуму та здібностей. Цар дізнався, що народ незадоволений не тільки чиновниками, але й порядками, що про свої потреби народ давно висловлювався на земських соборах і що треба змінювати не тільки чиновників, а й порядки.

Практично протягом усього правління Олексія Михайловича (1645-1676 р.) країна була охоплена дрібними і великими повстаннями міського населення. Необхідно було зміцнити законодавчу владу країни, і на початку 1649 року був прийнятий новий звід законів - Соборне Уложення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]