Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб. Роб.(ел. та магн.).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
15.53 Mб
Скачать

Завдання 1 Одержання кривої намагнічення

Петлю гістерезису неважко одержати на екрані електронно-променевої трубки осцилографа. Петлю гістерезису можна одержати, якщо феромагнетик помістити в магнітне поле, створюване змінним струмом, на горизонтально відхиляючі пластини подати напругу υх , пропорційну В0, а на вертикально відхиляючі пластини - υу , пропорційно В.

Досліджуваною речовиною є залізо, з якого виготовлений тороїд Т. Первинна обмотка тороїду живиться через опір змінним струмом І1. Індукція магнітного поля всередині пустотілого тороїду

В0 = µ0n1І1 (1)

де n1 - кількість витків на 1 см. Тоді напруга на горизонтально відхиляючих пластинах

(2)

тобто пропорційна В0.

У вторинній обмотці тороїду джерелом струму є ЕРС індукції, якa дорівнює:

(3)

де Ф - потік вектора магнітної індукції через поверхню, яку охоплюють всі витки котушки. Якщо S- площа, яку охоплює один виток, а n2 - число витків, то Ф = ВSn2,

(4)

Запишемо закон Ома для вторинного кола, нехтуючи самоіндукцією вторинної обмотки, де

(5)

(6)

тут υc - напруга на конденсаторі, q – заряд конденсатора.

Якщо R2 великий (R2 ~105Ом), то першим членом справа в формулі (5) можна знехтувати

(7)

(8)

Підставляючи значення І в вираз (6), одержимо, що напруга, яку подають на вертикально відхиляючі пластини осцилографа, має вигляд

(9)

тобто пропорційна В.

В результаті на одні пластини подасться напруга пропорційна В0, а на другі - В, на екрані одержуємо петлю гістерезису В = f0).

За один період синусоїдальної зміни слід електронного променя на екрані опише помну петлю гістерезису, а за кожний слідуючий період повторить її в точності. Тому на екрані можна спостерігати нерухому петлю гістерезису. Збільшуючи потенціометром напругу υх, ми будемо збільшувати амплітуду коливань В0 і одержувати на екрані послідовно ряд різних по площині петель гістерезису. Верхня точка петлі гістерезису знаходиться на кривій намагнічування. Тому для побудови кривої необхідно зняти з осцилограм координати nх, nу вершин петель гістерезису .

Для побудови кривої намагнічування обчислюють значення В і В0 із формул (2) та (9) переписаних у вигляді

Величини υx та υу можна визначити, знаючи вершини напруг Uх та Uу, які спричиняють відхилення електронного променя на одну поділку в напрямі осей X та Y при даному підсиленні. Тоді

υx = nxUx

υy = nyUy

де nх , ny - координати вершин петель гестерезису.

Підставляючи останній вираз в значення для В і В0, одержимо

(10)

(11)

(12)

(13)

Хід роботи

  1. Скласти схему (мал.2).

  1. Ввімкнути осцилограф і вивести електронний промінь в центр координатної сітки.

  1. Підключити схему до осцилографа і звукового генератора.

  1. За допомогою ручки "підсилення по вертикалі", "підсилення по горизонталі", і генератора "рег. виходу ", добиваються того, щоб петля гістерезису мала ділянку насичення займала більшу частину екрану.

  2. Визначити координати вершини петлі (мал.1).

  3. Зменшуючи прикладену напругу за допомогою "рег. виходу" одержують на екрані осцилографа сімейство петель гістерезису. Знімають для кожної з них координати вершин. Вимірювання повторюють до тих пір, поки петля не стягнеться в точку.

  4. Обчислити значення Кх та Ку по формулам (12) і (13). Щоб визначити Uх та Uу. треба взяти вольтметр і визначити напругу, яка подається на осцилограф до клем "X" і "Y".

  5. Обчислити значення В і В0 для координат вершин всіх одержаних петель гістерезису.

  6. По одержаним даним побудувати графік залежності В = f(B0).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]