Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EMM_2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

17.Постановка зад дробово-лп.

Деякі зад НП можна звести до задач ЛП. Прикладом таких є зад дробово-ЛП:

f = → extr

Перепишемо зад в нових змінних, ввівши позначення:

Тоді зад набуде вигляду:

f = c1y1+c2y2+…+cnyn+c₀y₀→ extr

Така зад є задачею ЛП відносно нових змінних. Розв’язавши її за допомогою наших формул, знаходять розв’язок вихідної зад.

При n=2 зад можна розв’язати графічно.

f = → extr

1.Спочат розглян випадок, коли c₀=x₀=0, тоді ОДР – опуклий многокутник. З’ясуємо, як поводять себе лінії рівня

Звідси x₂ = .

Ми отримали рівнян прямої, що проходить через початок координат і к=

Якщо обчислити похідну , то побачимо, що вона буде більше 0, якщо добуток c2d1-c1d2 буде більше 0, при чому це має місце тоді, коли лінії рівнів рухати відповідно проти годинникової стрілки.

Для зручності скористаєм правилом: ∆= > 0, то зростан лінії рівнян відбуваєт при русі за годинниковою стрілкою і навпаки.

2.Якщо c₀ не=0, d₀не=0, то лінії рівнян – пучок прямих, що проходить через деяку точку, координ якої визнач з с-ми:

19.Економетрія як наука. Поняття економетричної моделі. Основні етапи її побудови

Економет – економ-математ дисцип, що вивч кіл-ні закономір та взаємозв’яз економ явищ та процесів за допом математико-статич методів та моделей, а також можливості застосуван даної методолог в прийнятті реал економ рішень.

Економетрич модель – математ конструкція, яка у явній чи неявній формі описує кореляц-регрес зв’язок між певними економ показ, для яких хар-й поділ на залежні та незалежні змінні.

Етапи побудови економетричної моделі: 1-підготов (постанов зад, з’ясуван методолог та інформац можливостей її розв’язання);

2-етап специфік (вимір математ форми економетрич моделі);

3-етап параметриз (оцінка параметрів моделі на основі статистич інформ);

4-етап верифікації (перевірка якості оцінених параметрів моделі та її відповідності оригіналу);

5-застосування моделі для прийняття рішень.

Статистич (стохастич) ймовірністю назив така залежність між величинами x та y, коли кожному значенню однієї змінної відповідає певний умовний розподіл іншої.

Частинним випадком статистичної залежності є кореляційна залежність.

Кореляційна залежність між 2-ма змінними x та y – це числова функціональна залежність між значеннями однієї з них та умовним математичним сподіванням іншої.

20. 21. Поняття економ моделі. Основні етапи побудови ек моделей.

Основи економетр дослідження є ЕММ зв’язків в економіці. Для вирішення завдань економетр досліджень потрібна побудова і дослідження ек моделей. ЕКОНОМЕТР модель – математ конструкція, яка у явній чи неявній формі описує кореляційний зв'язок між залежними і незалежними ек змінними. Основні етапи побудови Економетр моделей:

1.ПІДГОТОВ ЕТАП – зясовується методол і інф можливості розв’язання поставленого завдання, дослідження зв’язку між змінними(статист спостереження). 2.СПЕЦИФІК моделі – вибір мете мат форми економетр моделі метам конструкції, яка описує зв'язок між певними ек показниками, це здійснюється на основі результатів аналізу. 3.параметриз (оцінка параметрів моделі на основі статистичної інформації); 4.етап верифік (перевірка якості оцінених параметрів моделі та її відповідності оригіналу); 5.застосування моделі для прийняття рішень.

Статистичною (стохастичною) ймовірністю називається така залежність між величинами x та y, коли кожному значенню однієї змінної відповідає певний умовний розподіл іншої. Частинним випадком статистичної залежності є кореляційна залежність. Кореляційна залежність між 2-ма змінними x та y – числова функціональна залежність між значеннями однієї з них та умовним математичним сподіванням іншої.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]