Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
medichkaI_semestr_O_O_P.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
889.86 Кб
Скачать

Тема № 2.Організація охорони праці на підприємстві.

2.1 Служба охорони праці на підприємстві. Права та обов'язки посадових осіб з охорони праці.

Служба охорони праці у будівництві:Відповідно до статті 217 Трудового кодексу Російської Федерації в кожній організації, що здійснює виробничу діяльність, з чисельністю понад 50 працівників створюється служба охорони праці або вводиться посада спеціаліста з охорони праці.

В організаціях з чисельністю 50 і менше працівників рішення про створення служби охорони праці приймає роботодавець з урахуванням специфіки діяльності даної організації. У разі відсутності служби охорони праці (спеціаліста)роботодавець зобов'язаний укласти договір з організацією, що надає послуги в галузі охорони праці.

Управління охорони праці здійснює: - Загальне керівництво (директор, керуючий, власник); - Безпосереднє керівництво (здійснюється головним інженером або інженером по ТБ). Посада спеціаліста з охорони праці при чисельності робітників не менше 100 осіб (у будівництві) в інших галузях 200 осіб. до безпосередніх керівників відносяться: відділ служби охорони праці, виробничо-технічний відділ, відділ організації праці та заробітної плати, головний механік, енергетик, бухгалтерський відділ та відділ постачання. На окремих будівельних об'єктах керівництво покладається на безпосередніх керівників робіт. Обов'язки директора, головного інженера, керуючого: - Здійснення планових заходів; - Створення безпечних умов праці; - Контроль за роботою виробничих відділів; - Вдосконалення ТБ і індивідуальних засобів захисту і т.д. Обов'язки інженера по ТБ та відділу з охорони праці: - Контроль за виконанням законодавства, наказів, інструкцій, правил і норм по ТБ; - Контроль за своєчасним навчанням по ТБ, проведенням інструктажів і т.д.; - Складання планів заходів з охорони праці; - Участь у розслідуванні нещасних випадків; - Ведення пропаганди з охорони праці і ТБ; - Ведення вступних інструктажів. Обов'язки майстра: - Стежити за виконанням трудової та виробничої дисципліни; - Організовувати роботу відповідно до проектної документації; - Контролювати якість роботи; - Проводити інструктажі; - Щоденно перевіряти застосування технічного оснащення; - Стежити за забезпеченням і правильним застосуванням засобів індивідуального захисту. Охорона праці контролюється: 1. оперативний контроль (осущ. керівником робіт і служить для своєчасного виявлення несправностей або відхилення від норм); 1.1. 1щабель - здійснюється майстром, начальником дільниці, начальником зміни, щодня; 1.2. 2ступень - здійснюється комісією (начальник цеху та інженер з охорони праці, щотижня); 1.3. 3ступень - здійснюється комісією (головний інженер і голова профспілки, раз на місяць), результати перевірки оформляються актом. За порушення з охорони праці покладається відповідальність: а) адміністративна; б) дисциплінарна; в) кримінальна; г) матеріальна.

2.2Навчання з охорони праці Загальні положення стосовно навчання з охорони праці

Усі працівники при прийнятті на роботу і в процесі роботи проходять на підприємстві навчання з питань охорони праці, надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, з правил поведінки при виникненні аварій. Проведення навчання регламентується «Типовим положенням про навчання з питань охорони праці» - ДНАОП 0.00-4.12-99. В ньому встановлюється порядок і види навчання, а також форми перевірки знань. Вимоги даного нормативного акта є обов'язковими для виконання всіма незалежно від форми власності та виду діяльності. На підприємстві на підставі цього Положення з урахуванням специфіки виробництва та вимог державних міжгалузевих і галузевих нормативних актів розробляються і затверджуються наказами керівників відповідні положення підприємств про навчання з питань охорони праці, формуються плани - графіки проведення навчання та перевірки знань з охорони праці. Працівники підприємств при прийомі на роботу і періодично в процесі роботи, а вихованці, учні і студенти під час навчально-виховного процесу повинні проходити навчання і перевірку знань згідно з вимогами цього Положення. Перевірка знань працівників проводиться за тим нормативним актам про охорону праці, дотримання яких входить до їх службових обов'язків. Формою перевірки знань є іспит. Результати оформляються протоколом. Допуск до роботи (виконання навчальних практичних завдань) осіб, які не пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці, забороняється. Особи, які показали задовільні знання, отримують посвідчення. Якщо навчання проводиться безпосередньо на своєму підприємстві, посвідчення обов'язково видаються тільки тим, хто виконує роботи підвищеної небезпеки. У разі незадовільних знань з охорони праці працівники повинні пройти протягом місяця вторинне навчання і повторну перевірку. При незадовільних результатах повторної перевірки вирішується питання працевлаштування відповідно до законодавства. Відповідальність за організацію і здійснення навчання та перевірки знань покладається на керівника підприємства, в структурних підрозділах - на керівників цих підрозділів, а контроль - на службу охорони праці. Навчання та перевірку знань з питань охорони праці поділяють на 2 види: а) працівників, б) посадових осіб і фахівців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]