Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
medichkaI_semestr_O_O_P.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
889.86 Кб
Скачать

Поняття

Небезпечні шкідливі виробничі фактори. Трудова діяльність людини протікає в умовах певної виробничого середовища, яка при недотриманні гігієнічних вимог може виявляти несприятливий вплив на працездатність і здоров'я людини. Небезпечний виробничий фактор - такий фактор, вплив якого на працюючого в певних умовах призводить до травми або іншого раптового різкого погіршення здоров'я (ГОСТ 12.0.002-2003). Шкідливим виробничим фактором називається такий фактор, вплив якого на працюючого в певних умовах призводить до захворювання або зниження працездатності. Фізичні фактори - рухомі машини і механізми, гострі краї, високе розташування робочого місця від рівня землі (підлоги), які падають з висоти або відлітаючі предмети, підвищений рівень шкідливих аерозолів, газів; іонізуючих та інших випромінювань; напруги в електричному ланцюзі; напруженості магнітного та електромагнітного полів, статичної електрики; шуму, вібрацій, підвищена або знижена температура, рухливість, вологість, іонізація повітря, атмосферний тиск, відсутність або нестача природного світла, пульсація світлового потоку, підвищена контрастність, пряма або відбитий блискіт. Біологічні чинники включають різні біологічні об'єкти: патогенні мікроорганізми (бактерії, віруси, рикетсії, спірохети, гриби), а також макроорганізми (рослини і тварини). Психофізіологічні фактори - фізичні перевантаження (статичні і динамічні) і нервово-психічні (розумове перенапруження, монотонність праці, емоційні перевантаження). Хімічні фактори - токсичні речовини різного агрегатного стану: дихлоретан, ацетон, бензол, ксилол, толуол та інші розчинники; метан, вуглекислий газ, ацетилен, інші гази; лаки, фарби, емалі; лікарські засоби, побутові хімікати та багато інших хімічних речовин.

4.2.Мікроклімат виробничих приміщень

Суттєвий вплив на стан організму працівника, його працездатність здійснює мікроклімат (метеорологічні умови) у виробничих приміщеннях, під яким розуміють клімат внутрішнього середовища цих приміщень, що визначається діючою на організм людини сукупністю температури, вологості, руху повітря та теплового випромінювання нагрітих поверхонь.

На відміну від мікроклімату житла та громадських спору/ мікроклімат виробничих приміщень характеризується значнок динамічністю і залежить від коливань зовнішніх метеорологічних умов часу доби та пори року, теплофізичних особливостей технологічною процесу, умов опалення та вентиляції.

Мікроклімат виробничих приміщень, в основному, впливає н< тепловий стан організму людини та її теплообмін з навколишні середовищем

Вентиляція виробничих приміщень. Призначення та класифікація систем вентиляції

Під вентиляцією розуміють сукупність заходів та засобів призначених для забезпечення на постійних ррбочих місцях та зонах обслуговування виробничих приміщень метеорологічних умов та чистоти повітряного середовища, що відповідають гігієнічним та технічним вимогам. Основне завдання вентиляції — вилучити із приміщення забруднене або нагріте повітря та подати свіже.

Вентиляція класифікується за такими ознаками:

—  за способом переміщення повітря — природна, штучна (механічна] та суміщена ( природна та штучна одночасно);

—  за напрямком потоку повітря — припливна, витяжна, припливно-витяжна;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]