Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методи навчання.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
182.27 Кб
Скачать

Методи навчання

Методи навчання – це способи й прийоми спільної впорядкованої, взаємопов’язаної діяльності вчителів та учнів, спрямованої на оволодіння учнями системою знань, набуття ними вмінь і навичок, на їх виховання й різнобічний розвиток.

Функції методів навчання

- Навчальна функція є головною, оскільки призначення кожного методу вивчення курсу «Я і Україна» полягає саме в забезпеченні вивчення природного об’єкта або явища.

- Розвивальна функція реалізується, якщо вчитель, застосовуючи

будь – який метод, використовує логічні прийоми, що сприяють розвиткові учнів, виробленню вмінь порівнювати, аналізувати, систематизувати й узагальнювати навчальний матеріал.

- Виховна функція реалізується через опрацювання певного змісту навчального матеріалу; провідними методами при цьому є формування культури розумової праці, вміння користуватися підручником, приладами, правильно оформляти записи спостережень у зошиті, раціонально виконувати завдання.

- Спонукальна функція пов’язана з тим, що вчитель у процесі реалізації методів спонукає учнів до активних дій із засвоєння змісту навчального матеріалу.

- Контрольна функція полягає в регулюванні взаємодії вчителя з учнями, керуванні ходом навчального процесу та в контролі за реалізацією методу.

При вивченні курсу «Я і Україна» широко використовується різноманітні методи навчання, які за найбільш суттєвими ознаками класифікують на певні групи.

Методи класифікуються за різними ознаками

словесні

За джерелами здобуття

інформації

практичні

наочні

пояснювально-

ілюстративні

За рівнем пізнавальної

самостійності учнів

інструктивно -репродуктивні

проблемного навчання

і формування творчих

можливостей

методи організації

навчально- пізнавальної

діяльності

За компонентами навчальної

діяльності

стимулювання мотивації

навчально-пізнавальної

діяльності

методи контролю, самоконтролю в процесі навчання

здобуття нових знань

формування вмінь і навичок

творчої діяльності

За основними дидактичними завданнями

застосування знань на практиці

закріплення знань, умінь

та навичок

перевірки і оцінювання знань, умінь, навичок

Вибір та поєднання методів навчання залежить від мети , змісту уроку , вікових особливостей учнів рівня засвоєння матеріалу.

Методичний прийом – це елемент того чи іншого методу, який виражає певну дію вчителя і учнів у процесі навчання, необхідний для ефективнішого застосування методу в конкретній ситуації.

Відповідний методичний прийом спрямовує діяльність учнів на розв’язання якогось часткового дидактичного завдання.

Використання різних дидактичних прийомів забезпечує активізацію пізнавальної діяльності учнів, поглиблене засвоєння навчального матеріалу.

Всі прийоми, залежно від навчальної мети уроку, вчитель узгоджує з основними методами. Чим багатший арсенал прийомів у структурі методу , тим метод повноцінніший та ефективніший.

Методи і прийоми знаходяться в тісному діалектичному взаємозв’язку. Кожен метод за певних умов може бути прийомом того чи іншого методу.

Методичні прийоми дуже різноманітні : логічні, організаційні і технічні.

До логічних належать прийоми збудження і розвитку пізнання , виявлення істотних ознак об’єктів або явищ, порівняння об’єктів ( виявлення однакових і відмінних рис), висновки, узагальнення. Ці прийоми забезпечують розвиток мислення учнів , самостійність їхньої роботи.

Організаційні прийоми спрямовують увагу на сприймання і роботу учнів. Сюди належать індивідуальні, фронтальні, групові види проведення робіт; різні типи завдань ( однакові, різні, індивідуальні); виготовлення і використання певних карток, інструкцій тощо.

До технічних належать прийоми, якими досягається підготовка робочого місця, використання різного обладнання , допоміжних матеріалів і засобів ( поводження з виучуваними об’єктами або матеріалами, приладами та ін.)

Варіанти поєднання різних прийомів можуть бути різними залежно від змісту навчального матеріалу. Творча активність і педмайстерність вчителя залежить від вмілого використання існуючих і розроблення нових прийомів , застосування яких підвищує рівень навчання і виховання учнів.