Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОД_РЕК_організація обліку_КУРС_Р.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
624.13 Кб
Скачать

Класичний приватний університет

Енергодарський інститут державного та муніципального управління

імені Р. Г. Хеноха

Кафедра економіки, обліку та аудиту

ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ

КУРСОВОЇ РОБОТИ

для студентів денної форми навчання

спеціальності:

7.050106 – Облік і аудит


Енергодар – 2012

Методичні вказівки і тематика курсових робіт з дисципліни "Фінансовий аналіз" для студентів спеціальності "Облік і аудит" денного відділення – Енергодар: ЕІДМУ КПУ, 2010 25 с.

Укладач: Білюк А.В., к.н.д.у., доцент кафедри економіки підприємства, обліку і аудиту ЕІДМУ «КПУ»

Рецензент: Шайкан А.В., к.е.н., доцент кафедри Бухгалтерського обліку Криворізького економічного інституту КНЕУ

Методична розробка написана у відповідності до учбового плану спеціальності „Облік і аудит”.

Вона повинна допомогти студентам вибрати тему курсової роботи, визначити її мету, об’єкт, завдання та скласти план, ознайомитися зі структурою дослідження, вимогами щодо оформлення та захисту курсової роботи. В додатках представлена тематика курсових робіт, приблизні плани, приклади оформлення ілюстрацій та таблиць.

Зміст

Вступ

1. Вибір теми, визначення мети та об'єкта дослідження

2. Визначення завдань дослідження і складання плану курсової роботи

3. Вивчення літературних джерел

4. Структура і зміст роботи

5. Вимоги до оформлення курсової роботи

6. Захист курсової роботи

7. Критерії оцінювання

Додатки

ВСТУП

Курсова робота є однією з найефективніших форм самостійної роботи студентів. Мета курсової роботи - допомогти студентові закріпити та поглибити теоретичні знання, здобуті у процесі вивчення дисципліни «Організація обліку».

Курсова робота як важлива форма навчального процесу покликана навчити майбутнього фахівця самостійно узагальнювати й аналізувати інформаційні джерела (монографії, підручники, навчальні посібники, публікації періодичної преси), статистичні і практичні матеріали.

Курсова робота свідчить, наскільки знання, здобуті студентами в процесі вивчення дисципліни «Організація обліку», є глибокими і фундаментальними; характеризує вміння студентів самостійно дослідити поставлені питання обраної теми.

Метою даних методичних вказівок є допомога студентам у виборі те­ми, складанні плану та виконанні курсової роботи.

Коли тему обрано, вона закріплюється за студентом розпорядженням по кафедрі. Вибір теми означає початок роботи.

Метою дослідження є систематизація, узагальнення, розширення і закріплен­ня теоретичної підготовки, поглиблене вивчення та розробка окремого пи­тання – вибраного показника діяльності, – найбільш повного виявлення не використаних резервів покращення фінансово-господарської діяльності підприємства.

Для успішного написання курсової роботи велике значення має вибір об'єкта дослідження. Бажано, щоб для студентів заочної форми навчання це було підприємство, де вони працюють, а для студентів денного відділення майбутня база проходження практики або базове підприємство написання дипломної роботи.

У курсовій роботі студент має показати:

- знання і правильне розуміння закономірностей, що складаються у даній сфері;

- уміння працювати з інформаційними джерелами, користуватися законодавчим та інструктивним матеріалом, викладати свою точку зору на проблемні питання та робити обґрунтовані висновки;

- здатність використовувати здобуті теоретичні знання у процесі аналізу та узагальнення цифрового матеріалу, застосовувати сучасну методику дослідження з використанням таблиць, графіків, схем, діаграм та інших графічних рисунків.

У курсовій роботі студент повинен глибоко і всебічно розкрити зміст обраної теми. Особливу увагу слід приділити дискусійним питанням теорії і практики. Якщо в науковій літературі відсутня єдина точка зору з питань, які досліджуються, слід навести думки кількох авторів, дати їм критичну оцінку та висловити свої міркування з даних питань. Це допоможе більш глибокому засвоєнню матеріалу.

1. Вибір теми, визначення мети та об'єкта дослідження

Студентові надається право самостійного вибору теми, згідно тематики курсових робіт, але якщо потрібно, він може одержати кваліфіковану консу­льтацію у викладачів кафедри або у свого керівника. За узгодженням з нау­ковим керівником та завідуючим кафедрою, студент може запропонувати для курсової роботи свою тему, яка не ввійшла до запропонованого переліку, а також дещо змінити її назву, обґрунтувавши доцільність. Забороняється ви­конання студентами курсових робіт за однаковою темою на базі одного й то­го самого підприємства.

Тема повинна бути актуальною, враховувати сучасні тенденції розвит­ку національного господарства України, відбивати чинну практику роботи підприємств, відповідати завданням і вимогам, які стоять перед економічним аналізом.

Під час вибору теми необхідно враховувати наукове та практичне значення даної проблеми, можливості використання її розробок та рекомен­дації з науковою та практичною метою.

Студентам заочної форми навчання пропонується вибрати тему з ура­хуванням потреб підприємства, на якому вони працюють.

Тема роботи не повинна бути занадто широкою, порушувати надто ве­лику кількість питань, тому що, у цьому випадку, є ризик поверхового викла­дення матеріалу. Але тема має бути і не занадто вузькою, бо тоді студент не матиме змоги зробити необхідні висновки та узагальнення у зв'язку з недо­статністю інформації.

Доцільним є попереднє вивчення забезпеченості теми інформацією, літературними джерелами та практичними матеріалами, щоб переконатися, що їх достатньо для виконання роботи.

Обсяг курсової роботи рекомендується в межах 35 аркушів машинописного тексту. Вона повинна бути не лише методично і грамотно виконана, але і охайно, і правильно оформлена.

2. Визначення завдань дослідження і складання плану курсової роботи.

Правильне визначення мети дозволяє чітко встановити завдання, які мають бути вирішені під час виконання курсової роботи. При написанні студент має:

1. Розкрити економічну сутність предмета дослідження, його значення і роль у господарській діяльності підприємства.

2. Провести по вибраній темі всебічний і докладний аналіз, застосовуючи дані базового та споріднених йому підприємств, виявити невикористані резерви підвищення ефективності фінансової діяльності роботи підприємства.

3. Розкрити і обґрунтувати пропозиції щодо покращення фінансово-аналітичної роботи на базовому підприємстві, які б сприяли формуванню оптимальних управ­лінських рішень.

Приведені завдання повинні знайти своє відображення при розробці плану курсової роботи.

План курсової роботи (дод. Б) складається із вступу, окремих питань та підпитань (де є необхідність), заключної частини, списку використаної літе­ратури і додатків. Основні питання плану послідовно поєднуються і повинні відображати зміст курсової роботи. Всі частини роботи повинні бути прави­льно оформлені.

В пункт плану, присвяченому конкретним дослідженням, слід включити питання організації аналітичної роботи і практику аналізу показника, який досліджується на прикладі базового підприємства.