Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методи психології.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
40.62 Кб
Скачать

Методи психології.

  1. Методологічні принципи побудови психологічного дослідження.

Методологія – це принципи і способи організації і побудови теоретичної і практичної діяльності, об'єднані в систему.

Метод  (від латів. Methodos) шлях, спосіб отримання наукової інформації.

Методика – це конкретне втілення методу відповідно до мети дослідження.

Наприклад, метод – тестування, методика – тест інтелекту Г.Айзенка. Методологія визначається системою принципів, лежачих в основі науки в цілому.

1. Принцип детермінізму. Психіка визначається способом життя і змінюється із зміною образу життю. Цей принцип говорить, що будь-яке психічне явище обумовлене об'єктивним матеріальним світом і про наявність у будь-якого психічного явища причини. Тому його ще називають принципом причинності.

2. Принцип єдності свідомості і діяльності. Згідно цьому принципу свідомість і виявляється і формується в діяльності. Свідомість і діяльність не протилежні один одному, але і не тотожні, а утворюють єдність. Свідомість утворює внутрішній план діяльності, її програму.

3. Принцип розвитку (або генетичний). Психіка може правильно зрозуміти і адекватно бути пояснена, якщо вона розглядається як продукт розвитку і результат діяльності. Психічні явища повинні вивчатися з урахуванням їх розвитку як у конкретної людини, так і у групи людей.

4. Принцип об'єктивності. Психіка суб'єктивна, оскільки у кожної людини свої образи пам'яті, свої улюблені логічні операції, свій звичний тип асоціацій і так далі Принцип об'єктивності вимагає щоб дослідження, проведене за одних і тих же умов на одних і тих же випробовуваних, але різними дослідниками дало одні і ті ж результати. Тобто думка, особиста оцінка, відношення не повинні визначати виводів експериментатора.

Розглянемо схему співвідношення методологічних принципів і методів дослідження. Її можна представити у вигляді ієрархічної піраміди, де кожен наступний|такий| етап будується на попередньому.

Перший, найбільший, фундаментальний пласт – це методологічні принципи психологічного дослідження. Другий, такий, що базується на методології – це методи дослідження. Третій – це методики. З їх допомогою отримують психологічні факти. Четвертий – обробка матеріалів і здобуття конкретних результатів дослідження. П'ятий, вершина дослідження – це висновки і рекомендації.

Етапи психологічного дослідження.

1.  Підготовчий.

а) Виділення теми і попереднє визначення проблеми дослідження.

б) Підбір і аналіз літератури.

в) Уточнення проблеми, гіпотез і завдань дослідження

г) Підбір, розробка і апробація психодіагностичних і дослідницьких методик.

д) Вибір схеми організації і проведення експерименту. В результаті|унаслідок| цієї роботи визначається предмет дослідження, складається програма дослідження, здійснюється знайомство з випробовуваними.

2.  Збір фактичного матеріалу. Тобто проведення експерименту.

3.  Обробка і аналіз отриманих результатів. Включає якісний і кількісний аналіз.

4.  Формулювання виводів і практичних рекомендацій. Звичайно, на основі інтерпретації отриманих матеріалів.