Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
342.02 Кб
Скачать

План семінарського заняття № 7

  1. Бюджет як економічна та юридична категорії. Розподільча і контрольна функції бюджету. Місце бюджету в економічній системі держави.

  2. Фінансова програма оздоровлення економіки України та роль бюджету в її здійсненні. Бюджет у регулюванні економічних і соціальних процесів в державі.

  3. Бюджетний устрій і бюджетна система України.

  4. Бюджетний процес, його поняття, основні елементи. Організація бюджетного планування в Україні та його удосконалення.

План семінарського заняття № 8

  1. Роль державного бюджету в фінансовому забезпеченні економічного і соціального розвитку України.

  2. Економічна суть доходів державного бюджету.

  3. Основні напрямки використання бюджетних коштів.

4. Бюджетний дефіцит. Поняття, причини виникнення. Проблеми скорочення й можливі джерела покриття бюджетного дефіциту.

Рекомендована література

  1. Конституція України, прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради 28 червня 1996 року. - К.: Видавництво Право. 1996.

  2. Бюджетний кодекс України: від 08.07.2010 р http://zakon.nau.ua/doc/?code=2456-17

  3. Програма економічних реформ на 2010-2014 рр. „Заможне суспільство, конкурентноспроможна економіка, ефективна держава” http://www.president.gov.ua/docs/Programa_reform_FINAL_1.pdf

  4. Закон України “ Про Державний бюджет України” на поточний рік.

  5. Про запровадження нової бюджетної класифікації України. Наказ № 265 від 3.12.97 р. Міністерства фінансів України.

  6. Закон України „Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи” від 09.09.2011 р. №3668 –ІV.

http://zib.com.ua/ua/5019-zakon_pro_pensiynu_reformu_oprilyudneno_tekst. html

  1. Василик О.Д. Теорія фінансів. – К.: Центр видавничої літератури, 2005.

  2. Буряк П.Ю., Смолінська С.Д., Татарин Н.Б. Фінанси: Підручник.- К.: «Хай – Тек Прес», 2010. – 329с.

  3. Буряк П.Ю., Вихор О.Б. Фінанси: курс для фінансистів: Підручник.- К.: «Хай – Тек Прес», 2010. – 528с.

Тема 6. Місцеві фінанси

Інститут місцевих фінансів на Україні – об’єктивна реалія. Місцеві (регіональні) фінанси – складова частина фінансової системи держави. Процес становлення національної фінансової системи передбачає і відродження місцевих фінансів, який супроводжується появою комплексу нових для держави теоретичних та практичних проблем.

Прийняття в 1996 році Конституції України, закріплення в ній інституту місцевого самоврядування та його матеріальної і фінансової основи обумовило необхідність невідкладного практичного розв’язання проблем становлення місцевих фінансів, організації фінансової системи держави на принципово нових засадах, що слід підкреслити особливо. Адже місцеві фінанси є не у всіх державах, вони є лише там, де держава визнає автономію місцевих органів влади, де вона розмежовує функції та завдання між центром та іншими територіями. В іншому випадку домінують лише державні фінанси.

Фінансова система України стане ефективною лише при умові, коли поряд з державними фінансами чільне місце буде належати місцевим фінансам як самостійному інституту.

Формування місцевих фінансів проходить в умовах економічної кризи, що гальмує процес становлення основ фінансової автономії місцевих органів влади. З другого боку процес прискореного формування місцевих фінансів має стати серйозним фактором стабілізації ситуації в країні.

Успішний розвиток процесу становлення місцевих фінансів в Україні можливий лише за умови проведення в державі широкомасштабної адміністративної реформи, результатом якої має стати формування нової, сучасної організації як державної влади, так і місцевого самоврядування, перебудови фінансово-бюджетної та податкової систем держави.

Слід вказати на особливо велику роль місцевих фінансів, оскільки вони забезпечують фінансування значної частини державних витрат на соціально-культурне та комунально-побутове обслуговування населення. За допомогою місцевих фінансів забезпечується вирівнювання рівнів економічного розвитку окремих регіонів.

Розкриваючи суть місцевих фінансів слід зазначити, що місцеві фінанси – це система економічних відносин, за участю яких відбувається розподіл та перерозподіл національного доходу країни на економічний та соціальний розвиток територій.

Матеріальною основою місцевих фінансів є регіональні фінансові ресурси – сукупність грошових коштів, які використовуються на економічний та соціальний розвиток територій та включають такі складники:

  • місцеві бюджети;

  • територіальні позабюджетні фонди;

  • кошти суб’єктів господарювання (комунальних підприємств).

Місцеві бюджети – основний складник місцевих фінансів, це – організаційна форма мобілізації частини фінансових ресурсів у розпорядження місцевих органів самоврядування, це також і система фінансових відносин. Місцеві бюджети є фондами грошових коштів, в яких зосереджена основна частина фінансових ресурсів регіонів, які потрібні для забезпечення громадських послуг. Для становлення системи місцевих бюджетів важливе значення набувають такі підсистеми:

  • поточні бюджети;

  • бюджети розвитку;

  • власні та закріплені доходи;

  • видатки.

З інститутом місцевих бюджетів пов’язаний інститут місцевих податків і зборів, які забезпечують фіскальні передумови самостійності місцевих бюджетів в частині формування їх доходів.

Винятково важлива роль у структурі місцевих фінансів належить комунальному кредитові, який може бути джерелом фінансових ресурсів для впровадження інвестиційних програм органів місцевого самоврядування. Його наявність – закономірність для локальних фінансових систем. Комунальний кредит, на відміну від державного, має строго цільове призначення. Склалось кілька його форм:

  • облігаційні муніципальні позики;

  • комунальний банківський кредит;

  • кредит державних банків комунального кредитування;

  • взаємний комунальний кредит;

  • жироцентралі;

  • бюджетні позики і ін.

На початку 90-их років виникли передумови відродження інституту комунального кредиту в Україні. У 1990-1997 роках у державі поступово пробиває дорогу тенденція до становлення двох форм комунального кредиту:

  • облігаційних міських позик;

  • комерційного комунального банківського кредиту.

Нажаль, комунальний кредит в Україні поки що є локальним і носить епізодичний характер. Потребує розвитку система комунальних фінансово-кредитних установ.

Певне місце посідають фінанси суб’єктів господарювання (комунальних підприємств). При цьому слід врахувати досвід інших держав в розбудові цього інституту

Свою роль в системі місцевих фінансових інститутів відіграють позабюджетні валютні і цільові фонди органів місцевого самоврядування та комунальні платежі. Саме вони надають локальним фінансовим системам більшої гнучкості, що сприяє стабілізації місцевих фінансів.

Система місцевих фінансових інститутів тісно пов’язана із загальнодержавними фінансами, є їх складовою. Становлення системи місцевих бюджетів пов’язане із змінами функцій державного бюджету України. Становлення комунального кредиту впливає на сферу застосування державного кредиту. Поява комунальної форми власності значно звужує простір для державної форми власності. Отже, місцеві фінансові інститути перебувають у тісному взаємозв’язку з іншими елементами місцевих фінансів.