Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
342.02 Кб
Скачать

2. Календарно-тематичний план семінарських занять

заняття

Тема

Кількість годин (С/З)

1

2

3

ЗАЛІКОВИЙ МОДУЛЬ № 1

16

Вступ. Предмет та завдання фінансової науки.

Тема 1. Генезис і еволюція фінансів. Фінансові категорії. Фінансова система

4

1

Семінарське заняття № 1

2

2

Семінарське заняття № 2

2

Тема 2. Фінансова політика та фінансовий механізм.

Фінансове право

4

3

Семінарське заняття № 3

2

4

Семінарське заняття № 4

2

Тема 3. Фінанси суб’єктів господарювання

2

5

Семінарське заняття № 5

2

Тема 4. Податки та податкова система

2

6

Семінарське заняття № 6

2

Тема 5. Бюджет і бюджетна система

4

7

Семінарське заняття № 7

2

8

Семінарське заняття № 8

2

ЗАЛІКОВИЙ МОДУЛЬ № 2

16

Тема 6. Місцеві фінанси

2

9

Семінарське заняття № 9

2

Тема 7. Державний кредит і державний борг

2

10

Семінарське заняття № 10

2

1

2

3

Тема 8. Страхування та страховий ринок

4

11

Семінарське заняття № 11

2

12

Семінарське заняття № 12

2

Тема 9. Фінансовий ринок

4

13

Семінарське заняття № 13

2

14

Семінарське заняття № 14

2

Тема 10. Міжнародні фінанси

4

15

Семінарське заняття № 15

2

16

Семінарське заняття № 16

2

Разом семінарських занять (С)

32

3. Методичні вказівки до семінарських занять. Плани семінарських занять. Рекомендована література

Вступ. Предмет та завдання фінансової науки

Тема 1. „Генезис і еволюція фінансів. Фінансові категорії.

Фінансова система”

Вивчення навчальної дисципліни „Фінанси” починається із з’ясування предмета, метода та завдань фінансової науки. Важливим є розуміння процесу розвитку економічних наук, їх системи, класифікації і місця в ній фінансової науки. Доцільно охарактеризувати різні підходи до класифікації економічних наук відомими науковцями Заходу, Росії та України. Студенти повинні розглянути питання становлення та розвитку фінансової науки в Україні, окреслити загальні та специфічні тенденції. Цікавими повинні бути напрацювання вітчизняних учених про розвиток фінансової науки.

Досліджуючи еволюцію фінансів слід виходити з того, що фінанси – це особлива сфера економічних відносин і їх функціонування пов’язане з процесом розподілу та перерозподілу вартості валового внутрішнього продукту та національного доходу шляхом утворення та використання централізованих та децентралізованих грошових фондів.

Фінанси виступають об’єктивною економічною категорією. Ця категорія має історичний характер, але в кожній суспільно-економічній формації фінанси мають свої характерні ознаки, соціальну спрямованість, відмінності, відіграють належну їм роль у суспільному виробництві, в економічних і соціальних процесах.

Мали місце об’єктивні передумови до появи фінансів:

  • розвиток товарно-грошових відносин;

  • поява держави, по мірі розширення функцій якої розвиваються і можливості фінансів.

Вивчаючи дану тему, слід зрозуміти, що фінанси породжені розподільчими процесами, вони тісно пов’язані з розподілом та перерозподілом вартості валового внутрішнього продукту (ВВП) та національного доходу (НД) країни. Вони використовуються на всіх стадіях руху: у процесі виробництва, розподілу, обміну та споживання. Фінанси – це важлива економічна категорія, з допомогою якої задовольняються як індивідуальні, так і суспільні потреби.

Вихідними фінансовими категоріями є державні доходи та видатки. Не слід ототожнювати державні доходи з доходами державного бюджету. Головним джерелом формування державних доходів є кошти, що направляються на нагромадження. Необхідно виділити ознаки класифікації державних доходів, дати характеристику централізованих та децентралізованих державних доходів, звернути увагу на особливості їх формування в Україні. Державні видатки – це сукупність фінансових відносин, що виникають на завершальній стадії розподільчого процесу в зв’язку з використанням грошових фондів держави. Поняття державних видатків не слід також ототожнювати з видатками державного бюджету, які є лише однією із їх складових.

Студенти повинні виділити окремі сфери та ланки фінансів, дати їм характеристику, зокрема, в джерелах літератури охарактеризовані такі сфери фінансів:

  • загальнодержавні фінанси;

  • фінанси підприємств та галузей народного господарства, які становлять основу фінансів країни;

  • фінанси населення;

  • міжнародні фінанси.

Важливу роль у забезпеченні функцій держави відіграють загальнодержавні фінанси, які включають такі ланки:

  • державну бюджетну систему;

  • цільові позабюджетні фонди;

  • державний кредит;

  • страхову справу.

Студенти повинні розуміти поняття “фінансова система” і охарактеризувати фінансову систему України як сукупність особливих економічних відносин, в результаті яких утворюються та використовуються централізовані та децентралізовані грошові фонди. Поняття “фінансова система” відмінне від поняття “фінансовий апарат”, з роботою якого студенти будуть знайомитись в наступних темах.

Матеріальними носіями фінансових відносин виступають фінансові ресурси, джерелом росту яких є національний доход держави. Є особливості формування та використання централізованих та децентралізованих фінансових ресурсів. Документом, який відображає рух фінансових ресурсів держави є баланс фінансових ресурсів держави – її фінансова база.

Важливо показати призначення, порядок формування та використання основних цільових фондів загальнодержавного призначення, показати їх роль в забезпеченні економічних та соціальних функцій держави.

Вивчаючи функції фінансів необхідно зрозуміти, що функція економічної категорії – це прояв її дії, вияв властивостей даної категорії. Основною функцією фінансів є розподільча функція, оскільки призначенням фінансів є забезпечення розподілу і перерозподілу вартості ВВП та НД. Фінансовому розподілу притаманні різні види: внутрішньогосподарський, внутрішньогалузевий, міжгалузевий, міжтериторіальний. Розподільчу функцію супроводжує контрольна функція фінансів, яка сигналізує про їх стан. Контрольна функція фінансів через кількісні параметри відповідних фінансових показників дозволяє оцінити результати господарської діяльності суб’єктів і прийняти відповідні заходи, спрямовані на своєчасне усунення негативних моментів.

Слід звернути увагу на дискусійні питання про функції фінансів, на різні погляди щодо економічної природи і меж фінансових відносин. Деякі з них вказують на існування виробничої, стимулюючої, регулюючої та інших функцій.

Слід пам’ятати, що фінанси мають певний вплив на розвиток суспільного виробництва, тому слід відмітити такі форми впливу :

  • фінансове забезпечення джерел економічного розвитку на основі розподілу та перерозподілу фінансових ресурсів згідно із заданими структурними пропорціями розвитку матеріального виробництва, невиробничої сфери та соціальними цілями;

  • фінансове регулювання шляхом застосування різних фінансових методів формування фінансових ресурсів та їх використання.

В свою чергу фінансове забезпечення здійснюється в таких формах:

  • самофінансування;

  • бюджетне фінансування;

  • кредитування.

На завершення обговорення питань даної теми слід показати роль фінансів у регулюванні вартісних пропорцій народного господарства, галузевої і територіальної структури суспільного виробництва, розвитку соціальної сфери в умовах переходу до ринкових відносин.