Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
342.02 Кб
Скачать

План семінарського заняття № 5

  1. Сутність фінансів підприємств, їх функції та основи організації. Принципи організації фінансів суб’єктів господарювання.

  2. Особливості фінансових відносин на підприємствах різних форм власності та видів діяльності.

  3. Специфічні особливості фінансів невиробничої сфери.

  4. Фінансовий стан підприємства, його оцінка.

Рекомендована література

  1. Господарський Кодекс України, К., Парламентське видавництво, 2003.

  2. Коробов М.Я. Фінанси промислового підприємства. - К.: Либідь, 2000.

  3. Фінанси підприємств: Підручник / А. М. Поддєрьогін, М. Д. Білик, Л. Д. Буряк та ін.; Кер. авт. кол. і наук. ред. проф. А. М. Поддєрьогін. – 6-те вид., перероб. та доп. – К.: КНЕУ, 2006. – 552 с.

  1. Фінансовий словник-довідник / М. Я. Дем’яненко, Ю. А. Лузан, Т. Т. Каблук та ін.; За ред. М. Я. Дем’яненка. – К.: ІАЕ УААН, 2003. – 555с.

  2. Ярошевич Н. Б. Фінанси підприємств: Навч. посіб. – К.: Знання, 2011. – 341 с.

  3. Ярошевич Н. Б. Фінанси підприємств. Курс лекцій: Навч. посіб. – Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2009. – 296 с.

Тема 4. „Податки та податкова система”

Важливим фінансовим регулятором в умовах ринкових відносин виступають податки. Податки дозволяють вилучити та перерозподілити вартість валового внутрішнього продукту та національного доходу і при цьому утворити фонди грошових ресурсів загальнодержавного призначення.

Податки – це економічна категорія, наділена певним соціально-економічним змістом та функціями. Цю категорію можна розглядати:

  • за економічним змістом, коли податки являють собою особливі грошові відносини між державою та юридичними і фізичними особами. Саме тут проявляється суспільне призначення податків – мобілізувати грошові надходження в розпорядження держави. Тут слід звернути увагу на функції податків, які в різних джерелах літератури трактуються по-різному. Охарактеризувати слід фіскальну та економічну функції податків. Фіскальна функція є важливою у характеристиці суті податків, вона визначає їх суспільне призначення. З другої сторони податкові поступлення повинні бути постійними, стабільними, рівномірно розподіленими в регіональному розрізі.

Економічна функція дозволяє державі впливати на процес відтворення, нагромадження капіталу, платоспроможний попит населення, тощо. Іноді економічну функцію поділяють на регулюючу та стимулюючу. Є прихильники розподільчої та контрольної функцій податків.

  • за формою прояву, коли конкретними формами прояву категорії податку є види податкових платежів, які встановлюються законодавчими органами влади.

  • з організаційно-правової сторони, коли податок – це обов’язковий платіж, який надходить до бюджетного фонду у визначених законом розмірах і у встановлені терміни.

Податки класифікуються за такими ознаками:

  • за формою оподаткування;

  • за економічним змістом об’єкта оподаткування;

  • залежно від рівня державних структур, які їх встановлюють;

  • за способом стягнення;

  • за джерелами сплати.

Слід розуміти відмінності між податками прямими та непрямими, знати податки загальнодержавні та місцеві.

Студенти повинні засвоїти поняття “податкова система”, “податковий механізм”, “податкова політика”.

Система оподаткування – це сукупність різних видів податків, які сплачують юридичні та фізичні особи.

Податковий механізм – це сукупність організаційно-правових форм і методів управління оподаткуванням.

Податкова політика – це діяльність держави у сфері встановлення і стягнення податків.

Податкова система України відображає специфічні її умови, почала формуватись з 1991 року, пройшла певні етапи в своєму розвитку. Податкове законодавство сформувало основи податкової системи України і напрямки податкової політики. Податкова система покликана впливати на зміцнення ринкових основ господарювання, сприяти розвитку підприємництва і служити бар’єром на шляху соціального зубожіння. Важливого значення має прийняття Податкового кодексу.

Важливо відвідати і ознайомитись з організацією роботи податкових органів України, їх завданнями, функціями, складом і структурою.