Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
342.02 Кб
Скачать

План семінарського заняття № 3

  1. Фінансова політика – складова частина економічної й соціальної політики держави. Фінансова політика України на сучасному етапі. Завдання і принципи фінансової політики, форми і методи її реалізації

  2. Використання фінансового механізму для економічного і соціального розквіту держави.

  3. Фінансове планування, основні зміни у фінансовому плануванні при переході України до ринку. Роль зведеного фінансового балансу у системі фінансових планів.

План семінарського заняття № 4

  1. Управління фінансами. Стратегічне та оперативне управління фінансами:

    1. Функції Міністерства фінансів України.

    2. Державне казначейство України.

    3. Державна податкова адміністрація.

    4. Державна контрольно-ревізійна служба України.

  2. Фінансовий контроль. Шляхи підвищення дієвості фінансового контролю в Україні.

  3. Аудит як незалежний фінансовий контроль.

  4. Правове регулювання фінансових відносин в Україні.

Рекомендована література

  • Конституція України, прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради 28 червня 1996 року. - К.: Видавництво Право. 1996.

  • Програма економічних реформ на 2010-2014 рр. „Заможне суспільство, конкурентноспроможна економіка, ефективна держава” (http://www.president.gov.ua/docs/Programa_reform_FINAL_1.pdf)

  • Закон України „Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи” від 09.09.2011 р. №3668 –ІV. http://zib.com.ua/ua/5019-zakon_pro_pensiynu_reformu_oprilyudneno_tekst. html

  • Указ Президента України № 1085/2010 від 09.12.2010 р. „Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади (із змінами і доповненнями). http://kadrovik01.com.ua/index.php?option=com_laws&view=laws&layout= atricle&Itemid=33&law_id=615.Буряк П.Ю., Смоленська С.Д., Татарин Н.Б. Фінанси: Підручник.- К.: «Хай – Тек Прес», 2010. – 329с.

  • Буряк П.Ю., Вихор О.Б. Фінанси: курс для фінансистів: Підручник.- К.: «Хай – Тек Прес», 2010. – 528с.

  • Василик О.Д. Теорія фінансів. – К.: Ценр видавничої літератури, 2005.

Тема 3. Фінанси суб’єктів господарювання

Становлення і розвиток в Україні ринкової інфраструктури докорінно змінюють економічне, інформаційне і правове середовище функціонування суб’єктів господарювання, суть їх фінансової діяльності. Фінанси суб’єктів господарювання (підприємств) – складова частина фінансової системи держави, її основа. Фінансовий стан підприємств суттєво впливає на фінансове становище країни в цілому. Вихід України з кризи безпосередньо пов’язаний з поліпшенням фінансового стану суб’єктів господарювання в усіх сферах діяльності, всіх форм власності. За цих умов необхідна сучасна, адекватна ринковій економіці, організація фінансової діяльності кожного підприємства. Тому, вивчаючи цю тему слід засвоїти теоретичні основи фінансових відносин, які виникають на мікро-рівні. Їм притаманні специфічні ознаки, які випливають із особливостей форм власності і господарювання. Організаційно-правові форми господарювання впливають на механізм управління підприємством, майнову відповідальність, на форми утворення і використання фінансових ресурсів. Слід ознайомитись з порядком формування статутного фонду, розподілу виручки від реалізації продукції, робіт і послуг, прибутку та організацією взаємовідносин з бюджетом.

При висвітленні питань плану семінарського заняття слід показати особливості фінансових відносин при формуванні основних та оборотних фондів підприємств. Є особливості фінансового планування, важливим залишається аналіз фінансового стану, проведення фінансової санації підприємств.

З переходом до ринкових відносин підвищується роль фінансових служб підприємств. Основними для них стають питання пошуку додаткових фінансових джерел розвитку підприємства, напрямків ефективного інвестування фінансових ресурсів та інші питання фінансового менеджменту.

Необхідно дати поняття “фінансові ресурси”, розібратись в джерелах їх формування та напрямках використання.

Слід звернути увагу на особливості організації фінансів підприємств, які функціонують у сфері нематеріального виробництва. Вони здійснюють різні види діяльності, використовують особливі методи організації управління і фінансування. Їх можна об’єднати в такі групи:

  • підприємства, організації, установи, які є близькими до матеріального виробництва;

  • підприємства, організації, установи, що знаходяться на неповному госпрозрахунку;

  • підприємства, організації, установи, які повністю фінансуються з бюджету.

Тому є особливостях формування, розподілу і використання грошових фондів на підприємствах кожної з цих груп, мають місце зміни у фінансових відносинах у зв’язку з удосконаленням механізму господарювання в невиробничій сфері в умовах ринкових перетворень.

Слід підкреслити роль фінансів підприємств в проведенні роздержавлення та приватизації: фінанси дозволяють мобілізувати фінансові ресурси, необхідні для проведення приватизації, а з другого боку – забезпечують надходження коштів до бюджетних фондів і Державного позабюджетного фонду приватизації. Доцільно зазначити, що фінансові відносини на підприємствах регулюються державою, тому важливим є питання вивчення основ фінансового законодавства, яке регулює ці відносини на підприємствах та підприємств з державою.