Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
342.02 Кб
Скачать

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

та ПЛАНИ

СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

з НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

ф і н а н с и”

для студентів, які навчаються за галуззю знань

0305 “Економіка та підприємництво”,

за напрямами підготовки

6.030502 “Економічна кібернетика”

6.030503 “Міжнародна економіка”

6.030509 “Облік і аудит”

освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр”

денна форма навчання

ЛЬВІВ - 2011

ЗМІСТ

Стор.

1.

Пояснювальна записка.

3

2.

Календарно-тематичний план семінарських занять

6

3.

Методичні вказівки до семінарських занять. Плани семінарських занять. Рекомендована література

8

І. Пояснювальна записка

В сучасних умовах становлення і розбудови незалежної держави України особливо актуальними постає питання активного використання фінансів, їх сфер та ланок. Історичний досвід показує, що цю економічну категорію більш повно слід використовувати при вирішенні сьогоденних питань при здійсненні фінансової, бюджетної, податкової та грошово-кредитної політики держави.

Держава формує свою економічну політику з урахуванням закономірностей функціонування фінансів та інших категорій, відбувається ринкове регулювання всіх сфер економічного життя суспільства. В процесі оздоровлення народного господарства, виходу держави з економічної кризи будуть створені правові і нормативні основи нової господарської системи, забезпечене нормальне функціонування економіки, оздоровлення фінансів, впорядкування грошового обігу, скорочення бюджетного дефіциту, підтримка підприємництва та малого бізнесу. Виконання цих завдань нерозривно пов’язано з перебудовою фінансової системи, проведенням єдиної податкової політики, змінами в бюджетній системі, тощо.

Є певні проблеми ефективного функціонування самостійного, фінансового, бюджетного, податкового механізму, фінансової участі в прискоренні процесів виходу з кризи і розвитку виробничої інфраструктури, ефективних, чітких і швидких розрахунків між суб’єктами господарювання, виробляється новий механізм валютного регулювання, удосконалюються міжнародні розрахунки та валютні відносини.

Особливо важливо розуміти ці питання фахівцям з фінансів, які повинні любити свою професію, бути організованими, здатними приймати рішення і проводити їх в життя.

Мета семінарських занять з навчальної дисципліни “Фінанси”:

глибше розглянути теоретичні основи функціонування фінансів в умовах переходу до ринкових відносин, показати їх роль на сучасному етапі перетворень, з’ясувати концепції світової економічної думки, прослідкувати процеси, що відбуваються в державі: роздержавлення та приватизація власності, встановлення нових господарських зв’язків, формування нових методів господарювання, властивих ринковій економіці, показати роль нових ринкових структур, зміни механізму функціонування та використання фінансів в конкретних умовах.

На семінарських заняттях слід реалізувати такі

з а в д а н н я :

  • Розкрити зміст фінансів як наукової дисципліни, показати зародження та розвиток фінансової науки в Україні, ознайомитись із сучасною світовою фінансовою думкою.

  • Розкрити теоретичні основи функціонування фінансів, з’ясувати механізм виконання їх функцій, показати зростаючу роль та можливості в реалізації фінансової, бюджетної, податкової політики держави, організації управління і фінансового контролю, в забезпеченні функцій держави.

  • Ознайомитись з принципами організації фінансів у різних сферах діяльності, основами формування та використання цільових фондів, шляхами удосконалення фінансів при зміні економічних, соціальних і політичних умов розвитку суспільства.

  • Показати можливі напрямки впливу фінансів на суспільний прогрес, а також недоліки діючого фінансового механізму і шляхи його активізації в майбутньому.

  • З’ясувати особливості організації фінансів підприємств різних форм власності та видів діяльності, фінансових відносин на підприємствах, порядок формування та використання фінансових ресурсів, взаємовідносини з державою.

  • Вивчити існуючу податкову систему держави, ознайомитись з законодавчими документами, які визначають сучасну податкову політику України, з’ясувати механізм оподаткування юридичних та фізичних осіб, продумати питання ефективної сучасної податкової політики і напрямки її удосконалення.

  • Уяснити місце державного бюджету в системі фінансових планів держави, розкрити зміст цієї економічної категорії, показати як бюджет виражає відносини з приводу формування та використання грошового фонду держави.

  • Вивчаючи бюджетну систему держави і взаємовідносини між окремими ланками, необхідно зазначити, що розширення прав місцевих органів влади приводить до перерозподілу фінансових ресурсів між центральним та місцевими бюджетами на користь останніх.

  • Не слід забувати про проблеми наповнення місцевих бюджетів необхідними доходами, економне використання бюджетних асигнувань, дефіцит бюджету та виявляти можливі джерела його покриття.

  • Особливої уваги заслуговують питання державного кредиту, його видів та форм, шляхів подолання державного боргу та управління ним. Слід показати роль державного кредиту у формуванні додаткових фінансових ресурсів держави та покритті бюджетного дефіциту.

  • В країні відроджується страхова справа, ринкові відносини впливають на розширення сфери страхування, появу нових його видів. Демонополізація страхової справи викликає зміни в організації страхування. Важливо знати умови страхування, особливості перестрахування, вивчити порядок формування та використання страхових фондів та резервів.

  • Необхідно звернути увагу на економічні передумови розвитку фінансового ринку в Україні та його роль у формуванні ринкових відносин, мобілізації та активному використанні фінансових ресурсів. Складовим фінансового ринку є ринок цінних паперів, на якому діють певні правила, обертаються певні цінні папери, проводяться операції з ними, функціонує фондова біржа.

  • Розглянути особливості міжнародних фінансів, проаналізувати особливості зовнішньоекономічних зв’язків України з іноземними партнерами, валютних відносин, валютного та митного регулювання, показати роботу валютного ринку, визначити особливості та проблеми його функціонування в Україні.

Методичні вказівки по підготовці до семінарських занять з навчальної дисципліни “Фінанси” дають можливість студентам організувати свою самостійну та індивідуальну роботу, опрацювати рекомендовані джерела, глибше вникнути в суть питань.

При підготовці до семінарських занять рекомендується дотримуватись таких правил:

  • Приступаючи до підготовки до семінарського заняття, необхідно ознайомитись з даними методичними вказівками, конспектом лекцій по даній темі, а потім приступати до вивчення рекомендованої літератури.

  • Основна література є обов’язковою для вивчення, додаткова може бути використана для поглиблення знань з окремих питань теми.

  • В зв’язку із змінами у фінансово-кредитній сфері необхідно використовувати законодавчі акти України, матеріали сесій Верховної Ради України, постанови Кабінету Міністрів України, рішення місцевих органів влади, діючий нормативний та інструктивний матеріал, а також матеріали періодичних видань з питань економіки та фінансів.

  • В зошитах для самостійної роботи необхідно скласти тези виступу, підібрати рекламний матеріал, матеріали з практики роботи фінансових, податкових, страхових та контролюючих органів.

Викладач оцінює участь студентів у семінарських заняттях, виставляє бали в журналі, відповідно до прийнятої системи нарахування рейтингових балів.