Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
342.02 Кб
Скачать

План семінарського заняття № 6

  1. Економічна суть і функції податків. Передумови виникнення і розвитку податків. Роль податків у фіскальній політиці держави.

2. Класифікація податків, її ознаки. Види податків. Прямі і непрямі податки.

3. Податкова система і податкова політика України.

4. Організація роботи державних податкових органів України, їх завдання. Склад і структура податкових органів.

Рекомендована література

  • Податковий кодекс України № 2755-VI від 02.12.2010 : [Електронний ресурс]. –http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=2755-17.

  • Закон України “Про Державний бюджет” (на поточний рік).

  • Буряк П.Ю., Смолінська С.Д., Татарин Н.Б. Фінанси: Підручник.- К.: «Хай – Тек Прес», 2010. – 329с.

  • Буряк П.Ю., Вихор О.Б. Фінанси: курс для фінансистів: Підручник.- К.: «Хай – Тек Прес», 2010. – 528с.

Тема 5. „Бюджет і бюджетна система”

Вихідним моментом при вивченні даної теми є те, що бюджет є важливою фінансовою категорією, яка займає важливе місце у фінансовій системі країни. Бюджет – це грошові відносини, які виникають між державою та юридичними і фізичними особами в процесі перерозподілу національного доходу (іноді і національного багатства), в процесі утворення та використання бюджетного фонду, який має чітко визначене призначення.

Бюджет розглядається як самостійна економічна категорія, вона має властивості, притаманні фінансам, але і свої певні особливості:

  • бюджет – це особлива форма перерозподільчих відносин, в результаті яких утворюються грошові фонди для задоволення потреб суспільства та окремих адміністративно-територіальних одиниць;

  • за допомогою бюджету проходить перерозподіл національного доходу країни між окремими галузями народного господарства, секторами суспільного виробництва, економічними районами;

  • пропорції бюджетного перерозподілу вартості більшою мірою, ніж в інших ланках бюджетної системи, визначаються потребами розширеного відтворення в цілому і завданнями, які стоять перед суспільством на кожному історичному етапі його розвитку;

  • сфера бюджетного розподілу посідає центральне місце у складі державних фінансів, що вказує на ключове значення бюджету в фінансовій системі країни.

Суть бюджету найбільш повно проявляється при виконанні розподільчої та контрольної функцій. Зміст цих функцій, сфера та об’єкт їх дії визначають специфіку бюджету як економічної категорії. Жодна ланка фінансової системи не здійснює такого різноманітного та багатогранного перерозподілу як бюджет. У відносини з бюджетом практично вступають всі члени суспільства та учасники суспільного виробництва. Важливого значення має і контрольна функція бюджету: можна проконтролювати економічні процеси, які відбуваються в усіх ланках економіки.

Студенти повинні дати тлумачення термінів, які застосовуються в цій темі, звернувшись до Бюджетного Кодексу України:

  • бюджетний механізм;

  • бюджетна політика;

  • бюджетна система;

  • бюджетний устрій;

  • бюджетний процес;

  • бюджетне регулювання;

  • бюджетні права.

Бюджетний механізм є складовим фінансового механізму та являє собою конкретні форми бюджетних відносин, певні методи мобілізації та використання бюджетних коштів. Бюджетний механізм в руках держави – це регулятор економіки, засіб стимулювання виробничих і соціальних програм. Держава володіє набором бюджетних методів регулювання економічних і соціальних процесів:

  • податки;

  • бюджетне фінансування;

  • фінансова підтримка (субвенції, дотації, бюджетні позички, тощо);

  • спеціальні фонди, створені за рахунок бюджетних коштів.

Бюджетний механізм є активним інструментом реалізації бюджетної політики. Бюджет відіграє важливу роль в реалізації фінансової програми оздоровлення економіки України.

Бюджетна система – це сукупність бюджетів країни. Всі державні органи на всіх рівнях управління мають в своєму розпорядженні фінансові ресурси, акумульовані у відповідних бюджетах. Тому в державі створена розгалужена мережа бюджетів.

Бюджетний устрій має кожна держава, він залежить від її адміністративно-територіального устрою, рівня розвитку економіки і інших особливостей. Бюджетний устрій – це організація та принципи побудови бюджетної системи, її структура, взаємозв’язок між окремими її ланками. Є певні принципи бюджетного устрою, які повно охарактеризовані у Бюджетному Кодексі України.

Бюджетне регулювання забезпечує розподіл окремих джерел доходів між окремими бюджетами із застосуванням таких методів бюджетного регулювання:

  • нормативи відрахувань від загальнодержавних податків та обов’язкових платежів до місцевих бюджетів;

  • бюджетні дотації місцевим бюджетам нижчого рівня;

  • бюджетні субсидії і субвенції.

Бюджетний процес – це регламентований законом порядок складання, розгляду, затвердження та виконання бюджетів. Законодавством України чітко визначений порядок бюджетного процесу, бюджетні права органів законодавчої та виконавчої влади.

Функціонування бюджету проходить з допомогою таких фінансових категорій, як доходи та видатки. Доходи та видатки державного бюджету є складовими державних доходів та державних видатків. Про це йшла мова в темі 1. Доходи і видатки бюджету – це об’єктивні категорії, вони мають суспільне призначення, служать фінансовою базою держави та задовольняють загальнодержавні потреби.

Доходи бюджету – це економічні відносини, які виникають в державі в процесі формування бюджетного фонду держави. Склад бюджетних доходів, форми мобілізації грошових коштів залежать від системи та методів господарювання, від конкретних економічних завдань суспільства. Доцільно звернутись до Закону України “Про Державний бюджет України” на поточний рік і ознайомитись з їх складом.

Видатки бюджету – це особливі економічні відносини, які вже пов’язані з використанням бюджетного фонду держави. Ця категорія проявляється через конкретні види видатків, кожний з яких може бути охарактеризований кількісно та якісно. Базою для цього може служити Закон України “ Про Державний бюджет України” на поточний рік.

Студентам слід ознайомитись з Бюджетним Кодексом України та Наказом Міністерства фінансів України № 265 від 3.12.97 р. ”Про запровадження нової бюджетної класифікації України”, привести класифікацію доходів і видатків державного бюджету. Слід проаналізувати основні напрямки витрачання коштів державного бюджету в поточному році, виявити основні тенденції та проблеми, пам’ятаючи, що за кожною цифрою стоїть реальна потреба в коштах.

Не можна завуалювати проблеми, пов’язані з Державним бюджетом України. Він переживає певні труднощі, віддзеркалюючи економічне і соціальне становище держави. Бюджет характеризується бюджетним дефіцитом. Світова практика свідчить, що величина бюджетного дефіциту не повинна перевищувати граничного розміру – 2-3 % валового національного продукту. Різкий ріст бюджетного дефіциту приводить до наростання інфляційних процесів, росту цін, падіння життєвого рівня громадян. Є загальноприйняті методи подолання бюджетного дефіциту, зокрема секвестр, який полягає у пропорційному скороченні видатків бюджету на 5,10,15 і т.д. відсотків щомісячно по всіх статтях протягом часу до закінчення бюджетного року. Верховна Рада України визначає “захищені статті”, на які це не поширюється.