Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод_мен.пер.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Тема 10. Управління робочим часом працівників

Поняття робочого часу як універсальної міри кількості праці. Законодавство України про регулювання робочого часу. Регулювання тривалості відпусток.

Правила внутрішнього трудового розпорядку, їх значення як засобу регулювання робочого часу в конкретній організації.

Робочий і позаробочий час. Змінний і добовий режим праці і відпочинку на підприємствах АПК. Тижневий і річний режим праці і відпочинку.

Класифікація затрат робочого часу протягом зміни. Способи вивчення затрат робочого часу. Табельний облік використання робочого часу. Фотографія робочого дня.

Тема 11. Створення сприятливих умов праці

Поняття умов праці. Державне регулювання умов праці. Закон України " Про охорону праці ".

Класифікація умов праці у сільському господарстві. Організаційно - технологічні умови праці. Санітарно - гігієнічні умови праці. Соціально - психологічні умови праці.

Чинники формування умов праці в галузях рослинництва. Фактори, що визначають умови праці в галузях тваринництва.

Напрями поліпшення умов праці у сільському господарстві. Засоби компенсації впливу на працівників сільського господарства несприятливих умов праці.

Тема 12. Оцінювання персоналу

Необхідність і ціль оцінки персоналу в організації. Оцінка праці та результатів праці. Особливості оцінювання персоналу в сільському господарстві.

Оцінювання професійних і особистих якостей претендентів на робочі місця в організації. Вивчення документів, співбесіда, випробування.

Оцінка професійної поведінки. Оцінювання якості роботи персоналу. Комплексна оцінка управлінського персоналу. Оцінювання робітників і службовців (рівень кваліфікації, виконавська і трудова дисципліна, дотримання правил техніки безпеки).

Оцінювання спеціалістів рослинництва і тваринництва (рівень кваліфікації, якісні показники роботи в рослинництві і тваринництві творчість і винахідливість, ініціативність, вболівання за справу, виконавська й трудова дисципліна).

Оцінювання лінійних і функціональних керівників аграрних підприємств (рівень кваліфікації, організаторські здібності, стиль керівництва відповідальність, ініціативність, готовність до ризику, показники роботи підлеглих).

Методи оцінки. Графічна шкала оцінок, порівняльні методи, методи критичних ситуацій та управління по цілях. Процедура оцінки. Нетрадиційні підходи до оцінки персоналу. Психологічні методи оцінки. Метод ''3600-Атестація'' персоналу. Використання матеріалів атестації менеджерами.

Атестація спеціалістів і керівників аграрних підприємств: періодичність, документація, процедура проведення. Використання результатів атестації.

Тема 13. Система МотиваціЇ і стимулювання персоналу

поняття потреб людини. Класифікація потреб. Вплив умов проживання на формування потреб сільськогосподарських працівників. Мотив, як внутрішня спонукальна сила до активної дії. Мотив, інтерес і мета усвідомленої дії. Фактори формування пріоритетності інтересів у працівників сільськогосподарських підприємств, які проживають в сільській місцевості. Мотиваційний механізм управління трудовою поведінкою персоналу аграрних підприємств.

Поняття стимулу, як чинника активізації трудової діяльності. Взаємозв’язок між мотивами і стимулами. Стимулювання ефективної діяльності персоналу аграрних підприємств.

Цілі системи компенсації. Традиційна система компенсації. Використання традиційної системи компенсації. Управління системою пільг і виплат. «Нетрадиційні» методи компенсації. Системи змінної заробітної плати. Система плати за знання і компетенцію.

Сучасні тенденції в галузі компенсації. Стимулювання якості праці працівників апарату управління. Теорії мотивації і створення мотиваційного механізму.

Особливості стимулювання працівників сучасних сільськогосподарських підприємств. Чинники диференціації заробітної плати в аграрних підприємствах. Розвиток використання в сільському господарстві не грошових форм стимулювання працівників.

Мотиваційний потенціал менеджера. Мистецтво особистого впливу на підлеглих.