Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод_мен.пер.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Завдання 12.2

Ділова гра “Оцінка кандидата на вакантну посаду” (розроблено за кн. Управление персоналом организации. Практикум / Под ред. А.Я. Кибанова.- М.: ИНФРА – М., 2000.-296с. )

Постановка завдання. У великому аграрному підприємстві виникла вакантна посада головного економіста на яку претендують два кандидата. Необхідно вибрати працівника на заміщення вакантної посади.

Методичні вказівки. При оцінці кандидатів для висування на вакантну посаду використовується методика, що враховує сукупність ділових і особистих якостей, які можна об’єднати в такі групи:

  1. Суспільно – громадянська зрілість

Здатність підпорядковувати власні інтереси суспільним; уміння прислухатися до критики, бути самокритичним; активно брати участь в громадській діяльності; володіння високим рівнем політичної грамотності.

  1. Ставлення до праці

Почуття особистої відповідальності за доручену справу; уважне ставлення до людей; працелюбність; особиста дисциплінованість і вимогливість до дотримання дисципліни іншими.

  1. Рівень знань і досвід роботи

Наявність кваліфікації, яка відповідає займаній посаді; знання об’єктивних основ управління виробництвом; знання передових методів керівництва; стаж роботи на керівній посаді.

  1. Організаторські здібності

Уміння організувати систему управління; уміння організувати свою роботу; володіння передовими методами керівництва; уміння проводити наради, здатність до самооцінки своїх можливостей і результатів своєї праці; здатність до оцінки здібностей і результатів праці інших.

  1. Уміння працювати з людьми

Уміння працювати з підлеглими; уміння працювати з керівниками різних організацій; уміння створювати дружній колектив; уміння підбирати, розставляти і закріплювати кадри.

  1. Уміння працювати з документами і інформацією

Уміння коротко і ясно формулювати цілі; уміння писати ділові листи, накази, розпорядження; здатність чітко формулювати доручення, давати завдання; знання можливостей сучасної техніки, уміння читати документи.

  1. Уміння своєчасно приймати і реалізовувати рішення

Уміння своєчасно приймати рішення; здатність забезпечити контроль за виконанням рішень; уміння швидко орієнтуватися в складній обстановці; уміння вирішувати конфліктні ситуації; уміння володіти собою, впевненість в собі.

  1. Здатність побачити і підтримати нове

Уміння побачити нове; здатність розпізнати і підтримати новаторів; уміння розпізнати і нейтралізувати скептиків, консерваторів, авантюристів; Ініціативність, сміливість і рішучість в підтриманні і впровадженні нововведень; сміливість і здатність йти на обґрунтований ризик.

  1. Морально – етичні риси характеру

Чесність, принциповість, врівноваженість, витриманість, ввічливість, настирливість, скромність, акуратність.

В кожному конкретному випадку із перелічених груп відбирають такі характеристики, які найбільш важливі для конкретної посади і підприємства. Відбираючи найважливіші характеристики слід відрізняти такі, які необхідні при прийнятті на роботу і характеристики, які можна швидко набути на зазначеній посаді.

На першому етапі проведення ділової гри всі студенти групи виступають в якості експертів, кожний з яких будує матриці попарних порівнянь.

Потім будується зведена матриця попарних порівнянь цих якостей, в яку включаються думки всіх експертів. У результаті обробки даної матриці залишаються ті характеристики (“ідеальні якості” ), які мають першочергове значення для даної посади.

На другому етапі студенти групи розподіляються на експертів та претендентів на вакантні посади ( 2 чол. ). Експерти проводять роботу по визначенню наявності та ступеня володіння “ідеальними якостями” кандидатами на вакантні посади. Кожний кандидат також заповнює матрицю попарних порівнянь по своїй особі. У результаті цього будується зведена матриця попарних порівнянь, яка дозволяє встановити ступінь володіння “ідеальними якостями” кандидатами на вакантні посади.

Кандидат, який має найменші відхилення реальних якостей від ідеальних призначається на вакантну посаду.