Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота №4.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
974.85 Кб
Скачать

Обробки результатів вимірів

Різниця найбільшого й найменшого показань за шкалою мікрогвинта дає похибку профілю, виміряну в напрямку по дотичній до ділильної окружності колеса.

a = Nmax - Nmin, мм.

Але внаслідок того, що похибка профілю зуба повинна визначатися в напрямку, перпендикулярному до його профілю, то її дійсна величина дорівнює:

ffr = a·cos20°.

Встановлення фактичної точності зубчастого колеса.

Дійсний ступінь точності зубчастого колеса за нормою плавності роботи встановлюється шляхом порівняння припустимих і фактичних похибок контрольованих параметрів. Припустима похибка обговорена в таблицях допусків зубчастих коліс. У цьому випадку, необхідно користуватися тією таблицею, де наведені відхилення й допуски на параметри, що впливають на плавність роботи зубчастого колеса.

Величина припустимої похибки приймається залежно від заданого (прийнятого) ступеня й діаметра ділильної окружності контрольованого колеса.

Величина фактичної погрішності за контрольованим параметром визначається після обробки результатів його вимірювань.

Якщо для кожного параметра контрольного комплексу фактичні похибки менше припустимих, то дане колесо відповідає заданому (прийнятому) ступеню точності. Недотримання цієї умови показує, що дане колесо за фактичними похибками варто віднести до більш грубих ступенів точності. У цьому випадку вибирають величину припустимих похибок з більш грубих ступенів і, порівнюючи їх з фактичними похибками, встановлюють дійсну ступінь точності зубчастого колеса.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1. Л.И.Якушев. Взаимозаменяемость, стандартизация и технические измерения. М., "Машиностроение", 1975, с.470.

2. Н.Е.Зябрева, М.Я. Шегал. Лабораторные занятия по курсу "Основы взаимозаменяемости и технические измерения", М., "Машиностроение" 1966.С.348.

3. Допуски и посадки. Справочник, т.2. Под ред. Б.Д.Мягкова, 6-е изд. перераб. и доп., I.: Машиностроение, 1983, с. 448.

4. Справочник контролера машиностроительного завода. Допуски и посадки, линейные измерения. Под ред. проф. А.И. Якушева. 3-е изд. перераб. и доп., М.: Машиностроение, 198С, с.27.

Методичні вказівки до виконання лабораторної роботи №4 з курсу «Взаємозамінність, стандартизація та технічні вимірювання» ДОСЛІДЖЕННЯ ТОЧНОСТІ ЗУБЧАСТИХ КОЛІС І ПЕРЕДАЧ для студентів денної та заочної форм навчання напряму підготовки «Інженерна механіка»

Укладачі: Дербас Анатолій Георгійович,

Гуцал Андрій Володимирович.

Реєстрац. № ______________

Підписано до друку _________ 2010 р.

Формат ___А5___

Обсяг _________ стор.

Тираж _________ прим.

Видавничий центр КТУ,

вул. XXII партз'їзду, 11,

м. Кривій Ріг

28