Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота №4.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
974.85 Кб
Скачать

Дослідження кінематичної точності зубчастого колеса.

Вибір контрольного комплексу.

Для найбільш часто застосовуваних у машинах зубчастих коліс 7-12 ступенів точності при оцінці по кінематичній нормі (згідно з таблицею 2) можуть застосовуватися контрольні комплекси, позначені номерами № 2, 3, 5.

При виконанні даної лабораторної роботи студентові (бригаді студентів) керівником лабораторних занять вказується, по якому контрольному комплексу необхідно оцінити точність зубчастого колеса

Методика контролю коливання вимірювальної міжосьової відстані.

Коливання вимірювальної міжосьової відстані здійснюється за допомогою контрольного приладу - міжцентроміра моделей КДП-300, 400, 500. Для контролю на міжцентромірі мод. КДП-300 (рисунок 4) необхідно:

1. Обертаючи маховичок 6, установити плаваючий супорт 5 у крайнє до линії центрів приладу положення.

2. На оправку плаваючого супорта одягти еталонне колесо (одного модуля з контрольованим) і зафіксувати його круглою гайкою.

3. Контрольоване колесо одягти на оправку жорсткого супорта 3, закріпити гайкою.

4. За допомогою маховичка 4 жорсткий супорт 3 перемістити до введення в зачеплення еталонного й контрольованого коліс. Подальшим обертанням маховичка 4 створити беззазорне зачеплення коліс із одночасним переміщенням жорсткого й плаваючого супортів на 4-6 см. У цьому положенні жорсткий супорт стопориться.

5. У спеціальну державку встановити індикатор 2 (із ціною поділу 0,01 мм) і зафіксувати його. Обертаючи упор 7, ввести його в зіткнення з вимірювальним наконечником індикатора й дати йому натяг в 1 -3 мм (1-3 оберти стрілки). У цьому положенні упор фіксується контргайкою, а стрілка індикатора, поворотом його ободка, встановлюється на нульовий поділ шкали.

6. Зуб контрольованого колеса, що перебуває в зачепленні, позначається крейдою або олівцем.

7. Плавно повертаючи контрольоване колесо, ввести по черзі в зачеплення кожний наступний зуб, відраховуючи при цьому по індикатору позитивне ( +n ) або негативне (-n ) відхилення стрілки й записуючи це показання в бланк звіту за даною лабораторною роботою.

Рисунок 4 - Міжцентромір КДП-300.

Обробка результатів вимірів проводиться в такий спосіб:

Коливання вимірювальної міжосьової відстані за оберт контрольованого колеса F'ir визначається як алгебраїчна різниця найбільших (по абсолютній величині) позитивних і негативних показань індикатора.

F'ir = + nнб – (- nнб).

Методика контролю коливання довжини загальної нормалі.

Довжину загальної нормалі зубчастого колеса можна виміряти за допомогою:

а) мікрометричного нормалеміра (рисунок 5);

б) індикаторного нормалеміра (рисунок 6);

в) інструментального мікроскопа БМИ, обладнаного описаним вище спеціальним пристроєм.

Рисунок 5 - Мікрометричний нормалемір.

Рисунок 6 - Індикаторний нормалемір.

Мікрометричний нормалемір (рисунок 5) за будовою і принципом роботи аналогічний гладким мікрометрам і відрізняється лише тим, що його міряльні наконечники виконані у вигляді плоских дисків діаметром 30 мм.