Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота №4.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
974.85 Кб
Скачать

А. Контроль кроків колеса на бми.

Настроювання приладу й спеціального пристрою виконується так, як описано раніше у методичних вказівках. Столик необхідно встановити в таке положення, щоб на екрані приладу горизонтальна лінія штрихової сітки була хордою проекції ділильної окружності зубчастого колеса, що доводиться на один кутовий крок.

Для цього необхідно виконувати настроювання в такій послідовності, як при вимірюванні довжини загальної нормалі за пунктами 1-4.

Подальше настроювання й порядок вимірів наступний:

1. Установити на шкалі мікрогвинта поперечної подачі розмір:

2. Обертаючи колесо на оправці, встановити його так, щоб центральна вертикальна лінія штрихової сітки ділила проекції першого кроку колеса (відзначити його крейдою або олівцем) приблизно навпіл.

3. Обертаючи мікрогвинт поздовжньої подачі, змістити столик приладу вправо так, щоб проекція профілю зуба, від якого необхідно вимірювати перший крок, проходила через центр штрихової сітки.

Відрахувати розмір Nmах на шкалі мікрогвинта з точністю 0,005 мм і записати його в бланк звіту.

4.Обертанням мікрогвинта змістити столик уліво так, щоб проекція однойменного профілю сусіднього зуба проходила через центр штрихової сітки.

Відрахувати й записати розмір Nmin.

5. Установити на шкалі мікрогвинта поздовжньої подачі вихідний розмір iпрод. Повернути на оправленні контрольоване колесо на один кутовий крок.

Зробити вимір другого й далі всіх наступних кроків колеса із записом результатів у бланк звіту.

Обробка результатів виміру.

Різниця найбільшого й найменшого показань за шкалою є дійсна довжина хорди, на яку опирається дуга, рівна за величиною дійсному кроку зубів:

α = Nmax ~ Nmin, мм.

Дійсна довжина дуги S рівна дійсному кроку колеса

де кут φ (виражений у цілих, десятих і сотих частках градуса) знаходять із умови:

Методика контролю погрішності профілю зуба колеса на мікроскопі БМИ.

Столик приладу повинен займати таке ж положення, як і при вимірюванні кроку зачеплення, тобто на шкалі мікрогвинта поперечної подачі необхідно встановити розмір:

Вимір погрішності профілю зуба здійснюється в наступному порядку:

1. Обертаючи колесо на оправці, установити його так, щоб центральна вертикальна лінія штрихової сітки ділила проекцію профілю першого контрольованого зуба (відзначити його крейдою або олівцем) приблизно навпіл.

2. Закріпити на екрані приладу накреслений на кальці теоретичний профіль зуба так, щоб вертикальна вісь його симетрії збігалася із центральною вертикальною лінією штрихової сітки, а вершини профілів збігалися.

3. Обертаючи мікрогвинт поздовжньої подачі, змістити проекцію профілю зуба так, щоб одна з його сторін збіглася з теоретичним профілем. Якщо дійсний профіль зуба має похибку, то повного збігу не відбудеться (рисунок 1 д).

При такому частковому збігу профілів відрахувати показання на шкалі мікрогвинта і записати його в бланк звіту по даній лабораторній роботі.

Для контролю вибирають сторону профілю зуба, яка має більші похибки.

4. Обертаючи мікрогвинт поздовжньої подачі, змістити проекцію профілю зуба до збігу з теоретичним профілем іншої її частини.

Відрахувати й записати показання.

При записі показань у бланк звіту у графах Nmax і Nmin необхідно переконатися, при якому відліку воно буде найбільшим і найменшим.

5. Установити на шкалі мікрогвинта поздовжньої подачі вихідний розмір lпрод.

Повернути на оправці контрольоване колесо й зробити виміри для інших зубців (кількість контрольованих зубців указує керівник лабораторних занять).