Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робочий зошит ітф.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
881.66 Кб
Скачать

Тема 3. Трудові ресурси і продуктивність праці

Зміст завдання:

- визначити ефективність використання трудових ресурсі;

- обчислити структуру витрат праці по галузях і видах діяльності;

- визначити трудомісткість виробництва основних видів продукції рослинництва і тваринництва;

- обчислити показники продуктивності праці.

Методика виконання

Рівень використання трудових ресурсів у сільськогосподарських підприємствах характеризують показники: кількість відпрацьованих за рік людино-годин в суспільному виробництві працездатним робітником, коефіцієнт використання трудових ресурсів, розподіл трудових ресурсів, розподіл трудових ресурсів за видами виробничої діяльності, планова потреба і оборот робочої сили, сезонність праці.

Таблиця 1.7

Наявність та ефективність використання трудових ресурсів,

20_ - 20_ рр.

Показники

20_ р.

20_ р.

20_ р.

20_ р. у % до 20_ р.

Вихідні дані:

1.Середньорічна кількість працівників зайнятих в с.-г.

в т.ч. рослинництва

тваринництва

2.Всього відпрацьовано люд.-год.

в т.ч. рослинництва

тваринництва

3. Вартість валової продукції, тис. грн..

4. Площа ріллі, га

5. Поголів’я худоби, умовних голів

Розрахункові дані:

1. Відпрацьовано одним працівником люд.-год

Продовження таблиці 1.7

2. Вироблено валової продукції

на 1 середньорічного працівника

на 1 люд.-год

3. Навантаження на 1 працівника

ріллі, га

худоби, умовних голів

Висновки та пропозиції:__________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Найповніше рівень використання трудових ресурсів відображає продуктивність праці, яка визначається відношенням виробленої продукції (в натуральній або вартісній оцінці) до затрат праці (в людино-годинах або середньорічних працівниках). Зворотний показник відображає трудомісткість продукції.

Повні показники продуктивності праці визначають за результатами року так як окремі види продукції одержують сезонно (зернові, буряки, тощо). А протягом року треба тримати під контролем проміжні (додаткові, неповні) показники продуктивності праці.

На проміжних стадіях вона характеризується системою неповних показників: обсяг робіт, виконаних в одиницю часу, затрати праці на обробіток 1 га сільськогосподарських культур, затрат праці на обслуговування 1 голови тварин чи праці і та. ін.

З метою забезпечення співставлення показників продуктивності праці у різних галузях та видах сільськогосподарської діяльності використовують вартісні показники (табл. 1.8 ).

Таблиця 1.8