Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робочий зошит ітф.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
881.66 Кб
Скачать

Тема 6. Ціна продукції та рентабельність виробництва

Зміст завдання:

- Визначити середні ціни реалізації;

- Рентабельність продукції галузей і господарства в цілому.

Методика виконання.

Ціна – це грошовий вираз вартості товару. Вона є проявом закону вартості, який через механізм ринкових відносин, тобто через співвідношення попиту і пропозиції, коливання цін і рівня прибутку, впливає на розвиток виробництва і збільшення випуску необхідних продуктів. Вартість товару утворює його ціну, але кількісно вони не співпадають. Це пояснюється тим, що в ціні відображається не тільки величина вартості товару, а й конкретні умови його реалізації.

Ціноутворення на продукцію сільського господарства здійснюється з урахуванням рівня її собівартості. Тому економічно обґрунтовані ціни реалізації сільськогосподарської продукції повинні її перевищувати, щоб забезпечити не лише відшкодування витрат, а і одержання необхідних нагромаджень.

Таблиця 2.4

Розрахунок ціни реалізації та рівня рентабельності

Види продукції та галузі

Реалізовано, ц

Витрати

на виробництво грн.

Виучено, грн.

Прибуток (збиток ), грн.

Ціна

реалізації 1 ц, грн.

Собівартість 1 ц., грн.

Рівень рентабельності (збитковості), %

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Зерно, всього

Цукрові буряки

Соняшник

Картопля

Овочі

Фрукти

Всього по рослинництву

Жива маса:

а) ВРХ

б) свиней

в) птиці

г) овець

Молоко

Вовна

Яйця

Всього по тваринництву

Всього по господарству

Висновки і пропозиції:____________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Ціна – важлива складова господарського механізму в умовах ринкових відносин, яка має істотний вплив на економічну ефективність сільськогосподарського виробництва.

Таблиця 2.5