Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METODIChKA_TMM.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
6.02 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

ЧЕРКАСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Теорія механізмів та машин

методичний посібник до виконання

курсового проекту

для студентів ФКТМ всіх спеціальностей

Черкаси ЧДТУ 2009

Теорія механізмів та машин. Методичний посібник до виконання курсового проекту для студентів ФКТМ всіх спеціальностей/ Укл.: В.П.Криштопа. – Черкаси: ЧДТУ, 2008. – 102 с.

Укладач Криштопа В.П., ст. викладач

Рецензенти: Шеховцов Б.А., к.т.н., доц.

Мироненко В.В., к.т.н., доц.

Передмова

Курсова робота з теорії механізмів і машин передбачає освоєння студентами загальних методів дослідження і проектування різноманітних механізмів.

В розділі “Структурний аналіз механізмів” плоскі схеми механізмів представлені як окремий випадок просторового семиланковика, варіацією кінематичних пар в якому можуть бути одержані схеми відомих просторових і плоских важільних механізмів.

В розділі “Синтез плоских механізмів з нижчими парами” розглянуті аналітичні та графічні методи визначення деяких розмірів ланок по наперед заданим умовам.

Векторна форма рівнянь використовується для графічного визначення аналогів швидкості і прискорення. Необхідність в графічних побудуваннях диктується вимогами розуміння фізичного змісту рівнянь.

В розділі “Графічний метод визначення аналогів швидкості та прискорень” дана методика побудування планів аналогів для кожного виду структурних груп.

Розділ “Динамічне дослідження машин” включає визначення зведеного моменту інерції, його похідної, зведеного моменту зовнішніх сил, методику чисельного вирішення диференціального рівняння руху машини під дією позиційних сил, вибір електродвигуна, метод визначення необхідного моменту інерції маховика.

В розділі “Силове дослідження плоских важільних механізмів” приведено графічний метод визначення реакцій в кінематичних парах.

В розділі “Проектування кулачкових механізмів” використовується графічний метод проектування з тих міркувань, що освоюється метод графічного інтегрування, проводиться синтез при визначенні розмірів, закріплюється метод оберненого руху.

Завдання на проектування адаптовані для всіх спеціальностей ФКТМ (буде корисною для студентів механічного профіля).

Завдання на курсову роботу з теорії механізмів і машин

Курсова робота з теорії механізмів є комплексною роботою, в процесі виконання якої вирішуються питання проектування схем механізмів, динамічне та силове дослідження, визначаються розміри ланок механізмів, оцінюються якісні характеристики. Об’єктом дослідження є система машин, які взаємодіють, і залежно від законів змінення сил встановлюються певні закони руху ланок машинного агрегату.

Дослідження і розрахунки виконуються для усталеного режиму руху машинного агрегату.

Студенту видається номер теми і номер варіанта завдання ст.79...101. За відповідною таблицею (1…23) визначаються для кожного варіанта вид кулачкового механізму (рисунок 1, ст.66), закон руху штовхача (рисунок 2, ст.67), закон сили корисного опору (рисунок 3, ст.68), схема редуктора (рисунок 4, ст.69), схема важільного механізму відповідно до номера теми. Позначення заданих параметрів наведені у таблицях (ст. 64...65).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]