Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekciya T 8_3.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
34.51 Кб
Скачать

4. Перша допомога при серцево-судинних захворюваннях

а) Перша допомога при стенокардії: допоможіть хворому прийняти таблетку або краплі нітрогліцерину під язик; якщо через 5 хв біль не минув, прийом нітрогліцерину можна повторити; дайте розжувати таблетку, що містить 325 мг аспірину (ацетилсаліцилової кислоти); якщо біль або почуття дискомфорту в грудях через 10 хв після цього не проходять, негайно викликайте бригаду швидкої допомоги, повторіть прийом нітрогліцерину; деяким хворим можуть знадобитися нітрати подовженої дії (нітро-тайм, сустак, нітронг, нітросорбіт усередину або як мазь) — найкращий з них нітротайм (мікрогранули з нітрогліцерином у швидкорозчинній желатиновій капсулі).

б) Перша допомога при інфаркті міокарда: якщо немає вираженого (менше 100 мм рт. ст.) зниження артеріального тиску, прискореного пульсу (більш ніж 100 ударів у хвилину) або рідкого пульсу (менше 60 ударів за хвилину), дайте хворому під язик нітрогліцерин та одну таблетку ацетилсаліцилової кислоти (доза 325 мг); негайно викличте швидку медичну допомогу для надання кваліфікованої допомоги; намагайтеся заспокоїти і підбадьорити хворого, оскільки багато хворих у момент нападу відчувають страх смерті.

в) Перша допомога при раптовій зупинці серця починається з прекардіального удару і передбачає повний комплекс реанімаційних заходів, описаних вище.

г) Перша допомога при гіпертонічному кризі: посадіть хворого зі спущеними ногами; з'ясуйте, чи не забув він прийняти ліки (якщо потрібно, дайте йому призначений лікарем засіб); викличте швидку допомогу, особливо тоді, коли хворий скаржиться на постійний біль у грудях або посилене серцебиття; якщо хворий із гіпертонічним кризом скаржиться на головний біль, не давайте йому аспірин та інші препарати з ацетилсаліциловою кислої тою, щоб не спровокувати крововилив у мозок.

д) Перша допомога при інсульті: викликавши швидку допомогу, покладіть хворого в стабільне положення паралізованою частиною тіла вверх, відновіть прохідність дихальних шляхів (треба видалити з рота слиз, висунути вперед нижню щелепу). При тяжких розладах дихання починайте штучне дихання. До приїзду швидкої допомоги не залишайте хворого наодинці, постарайтесь його заспокоїти і підбадьорити.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]