Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekciya_T_2_1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
114.18 Кб
Скачать

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКий національний МЕДИЧНий університет

КАФЕДРА екстреної та невідкладної медичної допомоги,

медицини катастроф

Затверджую”

Завідуючий кафедрою ЕНМДМК

професор В. Криса

“____”________________ 2012 р.

Лекція з предмету

Захист Вітчизни

для молодших спеціалістів

на основі базової загальної середньої освіти

Тема № 2.

Заняття 1.

Нормативно-правова база цивільного захисту в надзвичайних ситуаціях”

Обговорено на засіданні кафедри " 31 " серпня 2012 р.

Протокол № 1 .

Івано-Франківськ, 2012

1.

Навчальна мета

Ознайомити студентів з нормативно-парвовою базою цивільного захисту України, яка забезпечує функціонування підрозділів МНС та МОЗ при виникненні надзвичайних ситуацій

2.

Час

90 хв.

3.

Місце проведення

лекційна аудиторія

4.

Навчально-матеріальне оснащення

а) Література

  1. М. М. Бака, Ю. О. Квашньов. Захист Вітчизни. Підручник. – К.: "Вежа", 2006.

  2. Закон України від 8 червня 2000 р. № 1809 "Про захист населення і територій від НС техногенного і природного характеру".

  3. Указ Президента України від 26 березня 1999 р. № 284/99 "Про концепцію захисту населення і територій у разі загрози виникнення НС".

5.

Навчальні питання і розрахунок часу

Вступ

5 хв.

Держава як гарант безпеки людей за умов НС. Державна політика у сфері забезпечення безпеки і захисту людей при НС

25 хв.

Конституція України про захист життя і безпеку громадян

20 хв.

Єдина державна система цивільного захисту

25 хв.

1. Держава як гарант безпеки людей за умов нс. Державна політика у сфері забезпечення безпеки і захисту людей при нс

Згідно із Законом України "Про цивільну оборону України", громадяни України мають право на захист свого життя і здоров’я від наслідків аварій, катастроф, значних пожеж, стихійних лих й вимагати від уряду України, інших органів державної виконавчої влади, адміністрацій підприємств, установ та організацій, незалежно від форми власності і господарювання, гарантій щодо його реалізації.

Держава як гарант цього права створює систему цивільного захисту, мета якої – захист населення від небезпечних наслідків аварій, катастроф техногенного, екологічного, природного та воєнного характеру.

Головною функцією органів державної виконавчої влади, адміністрацій підприємств, установ та організацій, незалежно від форми власності і господарювання, в разі виникнення НС є захист населення та його життєзабезпечення.

Заходи щодо захисту населення плануються та проводяться у всіх районах, населених пунктах, охоплюють усе населення. Водночас, характер та зміст захисних заходів й засобів встановлюється, виходячи із ступеню загрози, місцевих умов, з урахуванням важливості виробництва для безпеки населення, інших економічних та соціальних чинників. З цією метою міста розподіляють за групами важливості, а об’єкти – за категоріями стосовно засобів захисту населення у разі НС. Цей розподіл здійснює Кабінет Міністрів України (КМУ). Для міст встановлені наступні групи:

  • Особливої важливості.

  • Першої групи.

  • Другої групи.

  • Третьої групи.

Для підприємств та організацій встановлені наступні категорії:

  • Особливої важливості.

  • Першої категорії.

  • Другої категорії.

Основні заходи щодо захисту населення плануються завчасно і мають випереджувальний характер. Це стосується, насамперед, підготовки, підтримання у постійній готовності індивідуальних та колективних засобів захисту, їх накопичення, а також підготовки до проведення евакуації населення із зон підвищеного ризику.

Для організації життєзабезпечення населення в умовах НС та організації робіт з ліквідації наслідків аварій, катастроф, стихійних лих створюються Державні комісії з надзвичайних ситуцій – ДКНС. ДКНС діють при КМУ, в областях, містах, регіонах як на постійній основі, так і у випадку виникнення НС. До їх функцій належать забезпечення постійної готовності до дій аварійно-рятувальних служб (АРС), контроль за розробкою та реалізацією заходів з попередження можливих аварій, катастроф. Усі завдання з ліквідації НС виконуються по черзі у максимально короткі строки.

Передусім вирішуються завдання щодо термінового захисту населення, запобігання розвитку чи зменшення впливу НС і завдання з підготовки та виконання рятувальних й інших невідкладних робіт.

Організація життєдіяльності населення в умовах НС – це комплекс заходів, спрямованих на створення і підтримання нормальних умов життя, здоров’я та працездатності людей.

Цей комплекс включає:

  1. управління діяльністю робітників та службовців, всього населення при загрозі та виникненню НС;

  2. захист населення та територій від наслідків аварій, катастроф, стихійних лих;

  3. забезпечення населення чистою водою, продовольчими товарами і предметами першої необхідності;

  4. захист продовольства, харчової сировини, фуражу, водних джерел від радіаційного, хімічного та біологічного зараження (забруднення);

  5. житлове забезпечення і працевлаштування;

  6. комунально-побутове обслуговування;

  7. медичне обслуговування;

  8. навчання населення способів захисту та дій в умовах НС;

  9. розробку і своєчасне введення режимів діяльності в умовах радіаційного, хімічного та біологічного зараження;

  10. санітарну обробку;

  11. знезараження територій, споруд, транспортних засобів, обладнання, сировини, матеріалів та готової продукції;

  12. підготовку сил та засобів і ведення рятувальних й інших невідкладних робіт в районах лиха і осередках ураження;

  13. забезпечення населення інформацією про характер і рівень небезпеки, правила поведінки; морально-психологічна підготовка і заходи щодо підтримання високої психологічної стійкості людей в екстремальних умовах;

  14. заходи, спрямовані на попередження, запобігання або послаблення несприятливих для людей екологічних наслідків НС та інші заходи.

Усі ці заходи організовують державна виконавча влада, органи управління Цивільного захисту України при чіткому погодженні між собою заходів, що проводяться. Керівники підприємств, установ і організацій є безпосередніми виконавцями цих заходів. Заходи розробляються завчасно, відображаються в планах ЦЗ і виконуються в період загрози та після виникнення НС.

З метою недопущення загибелі людей, забезпечення їх нормальної життєдіяльності у НС передусім повинно бути проведено сповіщення населення про можливу загрозу, а якщо необхідно, – організовано евакуацію.

Сповіщення населення здійснюється усіма доступними способами: через телебачення, радіомережу, радіотрансляційну провідну мережу, спеціальними сигналами (гудки, сирени). Передбачається спеціальна схема повідомлення посадових осіб та осіб, задіяних у системі ЦЗ.

Ключові завдання державної політики в сфері екологічної, техногенної безпеки і ЦЗ на найближчу перспективу такі:

  • створення надійних гарантій безпечної життєдіяльності людей, технологічної та техногенної безпеки, забезпечення безаварійної роботи на об’єктах підвищеної небезпеки, досягнення високих норм та стандартів захисту населення і територій від НС природного та техногенного характеру;

  • розв’язання проблем, спричинених Чорнобильською катастрофою та надвисоким техногенним навантаженням довкілля, а також вирішення питань поводження з небезпечними відходами, упровадження новітніх технологій їх переробки, знищення хімічної зброї;

  • запровадження нових механізмів впливу на зниження техногенного навантаження об’єктів підвищеної небезпеки, насамперед – шляхом удосконалення дозвільної діяльності з обов’язковим страхуванням від техногенних ризиків;

  • запобігання виникненню НС шляхом реалізації державних, регіональних, місцевих та об’єктових програм зниження рівня техногенно-екологічних ризиків;

  • реформування, відповідне оснащення, навчання та виховання кадрів професійних сил реагування на НС;

  • підвищення безпеки проживання населення в сейсмічно небезпечних районах;

  • підтримка та сприяння реалізації спільних міжнародних проектів з питань цивільного захисту населення і територій;

  • розвиток і вдосконалення відповідної нормативно-правової бази.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]