Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekciya_T_2_1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
114.18 Кб
Скачать

2. Конституція України про життя і безпеку громадян

Становлення суверенної України повинно супроводжуватися ство­ренням безпечного стану довкілля, виробництва, побутових умов для життєдіяльності людини. Основне місце в цьому процесі посідає зако­нодавство у галузі регулювання відносин з охорони здоров'я людини та навколишнього середовища і забезпечення безпеки в надзвичайних ситуаціях й ситуаціях повсякденного життя, тобто безпеки життєдіяль­ності. Ці відносини регулюються нормативними актами різної юридич­ної сили — конституцією, законами, урядовими підзаконними актами, відомчими нормативними актами та нормативними актами місцевих органів влади. Конституція  України як юридична база зобов'язань щодо безпеки життєдіяльності проголошує:

  • «Кожна людина має невід'ємне право на життя... Кожен має право захищати своє життя і здоров'я, життя і здоров'я інших людей від протиправних посягань» (cт. 27).

  • «Кожен має право на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування... Держава дбає про розвиток фізичної культури і спорту, забезпечує санітарно-епідемічне благополуччя» (cт. 49).

  • «Кожен має право на безпечне для життя і здоров'я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди» (cт. 50).

Правова основа цивільного захисту:

1. Конституція України (основний закон).

2. Закони України:

– «Про цивільну оборону України»;

– «Про захист населення і територій від НС техногенного і природного характеру»;

– «Про правові засади цивільного захисту»;

– «Про правовий режим надзвичайного стану»;

– «Про аварійно-рятувальні служби»;

– «Про пожежну безпеку»;

– «Про об‘єкти підвищеної небезпеки»;

– «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку»;

– «Про захист людини від впливу іонізуючих випромінювань»;

– «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»;

– «Про правовий режим територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи».

3. Міжнародні договори України та інші законодавчі акти.

Нормативно-правова база Цивільного захисту

1.

Закон України

від 08.06.2000 р.

1809-ІІІ

"Про захист населення і територій від НС техногенного та природного характеру"

  • цей закон визначає організаційні та правові основи захисту громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які перебувають на території України, захисту об’єктів виробничого і соціального призначення, довкілля від НС техногенного та природного характеру.

2.

Закон України

від 16.03.2000 р.

1550-ІІІ

"Про правовий режим надзвичайних ситуацій"

  • цей закон визначає зміст правового режиму НС, порядок його введення та припинення дії, особливості діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій в умовах НС, дотримання прав і свобод людини й громадянина, а також прав і законних інтересів юридичних осіб та відповідальність за порушення вимог або невиконання заходів правового режиму при НС.

3.

Закон України

від 14.12.1999 р.

1281-XIV

"Про аварійно-рятувальні служби"

  • цей закон визначає організаційні, правові та економічні засади створення і діяльності АРС, обов’язки, права, гарантії соціального захисту та відповідальності рятувальників, а також питання міжнародного співробітництва у сфері ліквідації НС.

4.

Закон України

від 21.01.1994 р.

3855-XII

"Про державну таємницю"

  • цей закон регламентує спільні відносини, пов’язані з віднесенням інформації до державної таємниці, засекречуванням, розсекречуванням її матеріальних носіїв та охороною державної таємниці з метою захисту національної оборони України.

5.

Закон України

від 24.06.2004 р.

1859-IV

"Про правові засади цивільного захисту"

  • цей закон визначає правові та організаційні засади у сфері ЦЗ населення і територій від НС техногенного, природного й військового характеру, повноваження органів виконавчої влади та інших органів управління, порядок створення і застосування сил, їх комплектування, проходження служби, а також гарантії соціального та правового захисту особового складу й підрозділів ЦЗ.

6.

Закон України

від 10.01.2002 р.

2918-III

"Про питну воду та питне водопостачання"

  • цей закон визначає правові, економічні та організаційні засади функціонування системи питного водопостачання, спрямовані на гарантоване забезпечення населення якісною та безпечною для здоров’я людини питною водою.

7.

Закон України

від 18.01.2001 р.

2245-III

"Про об’єкти підвищеної небезпеки"

  • цей закон визначає правові, економічні, соціальні та організаційні основи діяльності, пов’язані з об’єктами підвищеної небезпеки (ОПН), і спрямований на захист життя й здоров’я людей та довкілля від шкідливого впливу аварій на цих об’єктах шляхом запобігання їх виникненню, обмеження (локалізації) розвитку і ліквідації наслідків.

8.

Указ Президента України

від 26.03.1999 р.

284/99

"Про концепцію захисту населення і територій у разі загрози та виникнення надзвичайної ситуації"

9.

Закон України

від 13.07.2000 р.

1908-ІІІ

"Про зону надзвичайної екологічної ситуації"

10.

Закон України

від 17.02.1991 р.

791а-XІІ

"Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи"

  • цей закон регулює питання поділу територій на відповідні зони, режим їх використання та охорони, умови проживання та роботи населення, господарську, науково-дослідну та іншу діяльність в цих зонах. Закріпляє і гарантує забезпечення режиму використання та охорони вказаних територій з метою зменшення дії радіоактивного опромінення на здоров’я людини та на екологічні системи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]