Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekciya T 5_3.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
51.59 Кб
Скачать

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКий національний МЕДИЧНий університет

КАФЕДРА екстреної та невідкладної медичної допомоги,

медицини катастроф

Затверджую”

Завідуючий кафедрою ЕНМДМК

професор В. Криса

“____”________________ 2012 р.

Лекція з предмету

Захист Вітчизни

для молодших спеціалістів

на основі базової загальної середньої освіти

Тема № 5.

Заняття 3.

ОСНОВИ вчення про загальний фізичний та статевий розвиток підлітків

Обговорено на засіданні кафедри " 31 " серпня 2012 р.

Протокол № 1 .

Івано-Франківськ, 2012

1.

Навчальна мета

Ознайомити студентів з оцінкою індивідуального фізичного розвитку, ступенів розвитку, вторинних статевих ознак підлітків. Навчити правил особистої гігієни юнаків та дівчат.

2.

Час

90 хв.

3.

Місце проведення

лекційна аудиторія

4.

Навчально-матеріальне оснащення

а) Література

  1. М. М. Бака, Ю. О. Квашньов. Захист Вітчизни. Підручник. – К.: "Вежа", 2006.

5.

Навчальні питання і розрахунок часу

Критерії загального фізичного та статевого розвитку

65 хв.

1.1. Оцінка індивідуального фізичного розвитку

1.2. Статевий розвиток. Оцінка ступенів розвитку вторинних статевих ознак

1.3. Анатомо-фізіологічні особливості організму підлітків. Оцінка розвитку статевих органів

Поняття про особисту гігієну юнаків та дівчат

15 хв.

Визначення фізичного та емоційного навантаження на організм підлітків

10 хв.

1. Критерії загального фізичного та статевого розвитку підлітків

Середній шкільний (підлітковий) період (приблизно з 11-12 років у дівчаток із 13-14 у хлопчиків) характери­зується стрибком у зрості (7-8 см за рік), збільшенням маси тіла, глибокого перебудовою організму, підвищенням його функціональних резервів, що пов'язано з початком внутрішньосекреторної функції статевих залоз. Процес росту забезпечує гормональна регуляція, зокрема гормон росту, який виробляє передня частка гіпофіза.. Припи­нення його секреції збігається зі статевим дозріванням.

У зв'язку з підвищенням ролі другої сигнальної систе­ми зростають у цей час неврівноваженість та емоційність. Триває процес окостеніння скелету, причому відбувається воно нерівномірно в різних його частинах. Хребет, як і раніше, рухомий «піддатливий. Сила м'язів збільшу­ється меншою мірою, ніж маса тіла, що за несприятливих умов може спричинити порушення постави чи дефор­мацію хребта. Водночас надмірні м'язові навантаження здатні лрискорити процес окостеніння й уповільнити ріст трубчастих кісток у довжину. При дії дуже сильних або одноманітних подразників у підлісків розвивається гальмування, тому потрібно урізноманітнювати фізичні навантаження.

Статеве дозрівання впливає на стан вегетативних функ­цій (зміни ритму серцевої Діяльності та дихання, рівня артеріального тиску та ін.). Фізіологічна особливість серцево-судинної системи підлітка полягає в тому, що ріст серця випереджає збільшення діаметра судин. Це може спричинити тимчасовий розлад кровообігу, внаслідок чого спостерігаються запаморочення, тимчасові підвищення кров'яного тиску, порушення роботи серця. Такі зміни діяльності серцево-судинної системи в підлітковий період потрібно враховувати в режимі праці та відпочинку.

За нормального фізичного розвитку в підлітків збіль­шуються функціональні резерви киснево-транспортної системи (зростають ударний об'єм .серця і хвилинний об'єм крові, киснева ємність крові, хвилинний об’єм дихання та ін.). Зростає економізація функцій у спокої (зменшення частоти серцевих скорочень і дихальних рухів тощо).

Дедалі відчутнішою стає різниця між функціональними і фізичними можливостями дівчаток і хлопчиків. У дівча­ток цього віку маса тіла більша, ніж у хлопчиків. Фізична активність підлітків реалізується насамперед в орга­нізованих формах — на уроках фізкультури, під час активного відпочинку в школі та за її межами. Для тих, хто не охоплений організованими формами масової фізичної культури, щоденна фіззарядка і щотижневі дво-триразові самостійні тренування є обов'язковими. Три­валість одного заняття 70МЮ хв. Щоб оцінити процес фізичного розвитку доцільно орієнтуватися на конт­рольні показники фізичної підготовленості, затверджені Міністерством освіти і науки України.

Старший шкільний (юнацький) період збігається з пе­ріодом статевого дозрівання, яке супроводжується зміна­ми діяльності залоз внутрішньої секреції. У цей час (16— 17 років) практично завершується ріст загальних розмірів тіла в довжину і відзначається значна перевага, процесів росту в поперечних розмірах. Підвищується міцність ске­лета, в тому числі хребта і грудної клітки. Помітнішими стають статеві відмінності в розмірах, пропорціях тіла, м'язовій масі, функціональних резервах і фізичній-пра­цездатності юнаків і дівчат. Завершується розвиток цент­ральної нервової системи, хоча процес збудження дещо переважає над процесом гальмування.

Для підтримання достатнього рівня фізичного розвит­ку в цьому віці тренуватися слід не менш як 2-3 рази На тиждень по 1,5-2 год. Щоденна ранкова фізична зарядка є обов'язковою. Як орієнтир оптимального розвитку наведено контрольні нормативи.

У цьому віці ви системи організму в основному дося­гають своєї зрілості. Практично завершується статеве дозрівання: у юнаків і дівчат формуються вторинні статеві ознаки, внаслідок чого фігура юнака набуває чоловічої статури, а дівчини — жіночої. Строки настання статевого дозрівання та його інтенсивність залежать від багатьох факторів: спадкових особливостей, побутових та соціально-економічних умов, стану здоров'я, характеру харчу­вання, клімату тощо.

Однією з особливостей росту, загального фізичного і статевого розвитку сучасних дітей є акселерація. Вона впливає не тільки на збільшення зросту і маси тіла, а й прискорює період фізичного і статевого дозрівання в середньому на 2-3 роки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]